Stort fald i narkotikadødsfald

Velfærd

25/11/2013 09:39

Freja Eriksen

Sidste år var antallet af dødsfald blandt stofmisbrugere det laveste i 19 år. I 2012 var der 210 såkaldte narkotikarelaterede dødsfald. Det er markant færre end i 2011, hvor der blev registreret 285 dødsfald.

Ikke siden 1993 har Rigspolitiet registreret så få dødsfald blandt stofmisbrugere som i 2012. På landsplan døde 210 stofmisbrugere sidste år, og dermed går udviklingen for første gang i flere år i den rigtige retning. 

Det glæder sundhedsministeren, der har igangsat flere initiativer for at øge livskvaliteten og forhindre dødsfald hos stofmisbrugere.

"Ethvert dødsfald er et for meget. Derfor er jeg også glad for, at vi nu for første gang i mange år ser et markant fald i antallet af mennesker, der mister livet som følge af deres stofmisbrug. Jeg har også en forhåbning om, at udviklingen fortsætter de kommende år. Der er i hvert fald taget flere konkrete initiativer fra regeringens side, der skal give stofmisbrugerne mulighed for en bedre tilværelse og føre til færre dødsfald", siger sundhedsminister Astrid Krag.  

Sundhedsministeren peger på, at regeringen eksempelvis har givet kommunerne mulighed for at etablere stofindtagelsesrum, hvor de hårdest ramte stofmisbrugere kan tage deres stoffer under opsyn af personale. Og at man forsøgsvis i en række kommuner har udleveret såkaldte overdosispakker til stofmisbrugere med lægemidlet Naloxone, der virker som modgift ved en overdosis. Dermed kan stofmisbrugere give hinanden akuthjælp, indtil ambulancen når frem. 

Største fald i Syddanmark 

Antallet af dødsfald blandt stofmisbrugere er faldet i hele landet, men det største fald er sket i Region Syddanmark, hvor man sidste år registrerede 54 dødsfald. I 2011 var der 91. 

Og også i Midtjylland har man haft færre dødsfald i 2012 i forhold til 2011, hvor 56 mennesker mistede livet som følge af stofmisbrug. I 2012 var det 37.

Læs mere på www.sum.dk

Mest Læste

Annonce