Ny aftale på vej om nordiske studerende

24/9/12 7:21

Uddannelsesministeriet

Uddannelsesministeren er på vej til at indgå en ny aftale mellem de nordiske lande om adgang til videregående uddannelser. Den ny aftale indebærer, at Danmark får en større godtgørelse for de nordiske studerende, der læser i Danmark.

Aftalen blev indgået i 1996 af daværende SR-regering og har ikke siden været reguleret. Med aftalen skønnes, at kompensationen til Danmark øges med 30 millioner kroner. Aftalen kommer i stand efter, at uddannelsesminister Morten Østergaard har taget sagen op over for de nordiske ministre før sommeren 2012.

— Det vidner om rigtig godt naboskab, når vi på denne måde kan lave frivillige aftaler om ekstra kompensation til nordiske lande, som modtager flere studerende, end de sender ud. Det er jo velkendt, at vi har særligt mange nordiske studerende her i Danmark. Med en mere robust aftale, der sikrer en bedre byrdefordeling landene imellem, kan det gode samarbejde om uddannelse fortsætte. Det betyder meget for regeringen, at der fortsat er stor udveksling af studerende, siger Morten Østergaard.

Den nye aftale, der ventes underskrevet den 31. oktober, betyder, at den årlige godtgørelse per studerende forhøjes fra 22.000 kroner til 26.000 kroner i 2013 og yderligere til 30.000 kroner i 2014. Godtgørelsen reguleres med det danske forbrugerprisindeks, som årligt udregnes af Danmarks Statistik.

Danmark har i henhold til EU-reglerne forpligtiget sig til at behandle andre EU/EØS borgere på samme måde som danske statsborgere. Det vil sige, at hvis man i øvrigt opfylder optagelsesbetingelserne, kan man læse gratis på hele uddannelser i Danmark. Dette til trods er denne frivillige kompensationsaftale indgået.

Den nordiske overenskomst omfatter Sverige, Norge, Finland og Danmark.
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.