Ny aftale på vej om nordiske studerende

24/09/2012 09:21

Uddannelsesministeriet

Uddannelsesministeren er på vej til at indgå en ny aftale mellem de nordiske lande om adgang til videregående uddannelser. Den ny aftale indebærer, at Danmark får en større godtgørelse for de nordiske studerende, der læser i Danmark.

Aftalen blev indgået i 1996 af daværende SR-regering og har ikke siden været reguleret. Med aftalen skønnes, at kompensationen til Danmark øges med 30 millioner kroner. Aftalen kommer i stand efter, at uddannelsesminister Morten Østergaard har taget sagen op over for de nordiske ministre før sommeren 2012.

— Det vidner om rigtig godt naboskab, når vi på denne måde kan lave frivillige aftaler om ekstra kompensation til nordiske lande, som modtager flere studerende, end de sender ud. Det er jo velkendt, at vi har særligt mange nordiske studerende her i Danmark. Med en mere robust aftale, der sikrer en bedre byrdefordeling landene imellem, kan det gode samarbejde om uddannelse fortsætte. Det betyder meget for regeringen, at der fortsat er stor udveksling af studerende, siger Morten Østergaard.

Den nye aftale, der ventes underskrevet den 31. oktober, betyder, at den årlige godtgørelse per studerende forhøjes fra 22.000 kroner til 26.000 kroner i 2013 og yderligere til 30.000 kroner i 2014. Godtgørelsen reguleres med det danske forbrugerprisindeks, som årligt udregnes af Danmarks Statistik.

Danmark har i henhold til EU-reglerne forpligtiget sig til at behandle andre EU/EØS borgere på samme måde som danske statsborgere. Det vil sige, at hvis man i øvrigt opfylder optagelsesbetingelserne, kan man læse gratis på hele uddannelser i Danmark. Dette til trods er denne frivillige kompensationsaftale indgået.

Den nordiske overenskomst omfatter Sverige, Norge, Finland og Danmark.
 

Mest Læste

Annonce