Ministre får ingen faste retningslinjer i ’nødløgnssager’

Det bliver formentlig op til ministre selv at vurdere, hvordan de skal undgå at havne i en sag som den, der fældede tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) i Christianiasagen. Det skriver Politiken.

I et internt udkast til en beretning, som avisen har set, lægger Udvalget for Forretningsorden i Folketinget op til, at der ikke skal etableres en fast ordning for, hvordan ministre skal kunne betro sig til et særligt organ i Folketinget.


Dermed ser politikerne i udvalget ud til at trodse anbefalingerne fra et andet udvalg, nemlig det såkaldte nødløgnsudvalg, der med forhenværende højesteretspræsident Børge Dahl som formand fik til opgave at komme med en betænkning i kølvandet på den famøse sag.

Efter at have drøftet anbefalingen i Udvalget for Forretningsorden lyder det i beretningsudkastet, at man finder det bedst, at »det som udgangspunkt overlades til regeringen selv at tage stilling til, hvilket organ i Folketingets regi det i en given situation vil være relevant at rådføre sig med«.

Og det bakker blandt andre Enhedslisten og Dansk Folkeparti op om.

»For det første er den sag, der danner baggrund for det her, ekstremt usædvanlig. For det andet tror jeg simpelt hen ikke, at man kan forudsige, hvordan en eventuel næste sag ville være og skulle håndteres« siger Stine Brix (EL) til Politiken.

Gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup er enig:

»Jeg synes ikke, der er brug for nogen andre regler eller udvalg. Vi har udvalg nok«, siger han.

Formand for nødløgnsudvalget Børge Dahl nøjes med at sige, at »det allervigtigste for udvalget var, at hvis den der helt ekstraordinære situation opstår, kan man være sikker på, at den pågældende minister rådfører sig med Folketinget«.

Emneord: Nødløgn, Peter Skaarup, Retningslinier, Børge Dahl, Udvalget for Forretningsorden
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.