Ministre får ingen faste retningslinjer i ’nødløgnssager’

Det bliver formentlig op til ministre selv at vurdere, hvordan de skal undgå at havne i en sag som den, der fældede tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) i Christianiasagen. Det skriver Politiken.

I et internt udkast til en beretning, som avisen har set, lægger Udvalget for Forretningsorden i Folketinget op til, at der ikke skal etableres en fast ordning for, hvordan ministre skal kunne betro sig til et særligt organ i Folketinget.


Dermed ser politikerne i udvalget ud til at trodse anbefalingerne fra et andet udvalg, nemlig det såkaldte nødløgnsudvalg, der med forhenværende højesteretspræsident Børge Dahl som formand fik til opgave at komme med en betænkning i kølvandet på den famøse sag.

Efter at have drøftet anbefalingen i Udvalget for Forretningsorden lyder det i beretningsudkastet, at man finder det bedst, at »det som udgangspunkt overlades til regeringen selv at tage stilling til, hvilket organ i Folketingets regi det i en given situation vil være relevant at rådføre sig med«.

Og det bakker blandt andre Enhedslisten og Dansk Folkeparti op om.

»For det første er den sag, der danner baggrund for det her, ekstremt usædvanlig. For det andet tror jeg simpelt hen ikke, at man kan forudsige, hvordan en eventuel næste sag ville være og skulle håndteres« siger Stine Brix (EL) til Politiken.

Gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup er enig:

»Jeg synes ikke, der er brug for nogen andre regler eller udvalg. Vi har udvalg nok«, siger han.

Formand for nødløgnsudvalget Børge Dahl nøjes med at sige, at »det allervigtigste for udvalget var, at hvis den der helt ekstraordinære situation opstår, kan man være sikker på, at den pågældende minister rådfører sig med Folketinget«.

Emneord: Nødløgn, Peter Skaarup, Retningslinier, Børge Dahl, Udvalget for Forretningsorden
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.01.21 Ledelse
  Ny direktør for Herlev og Gentofte Hospital

  Anne Jastrup Okkels tiltræder som ny direktør – hun kommer fra stillingen som direktør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

 • 14.01.21 Ledelse
  Læger uden Grænser har fået ny direktør

  Valget af ny direktør i MSF Danmark er faldet på Malin Palmér, som siden oktober 2020 har været konstitueret direktør.

 • 24.09.20 Ledelse
  Lederne udsteder løfte om nultolerance over for sexchikane

  Lederne har i dag indrykket helsidesannoncer i en række aviser som led i en kampagne mod sexchikane. Ledere opfordres til at skrive under på et løfte om nultolerance over for sexchikane.

 • 13.08.20 Ledelse
  Giv nu mellemlederne plads til at lede!

  Mellemledere ender i stigende grad som administratorer af regler og retningslinjer i stedet for at udføre det, de egentlig er ansat til, nemlig: ledelse. Udviklingen gør dem til et unfair symbol på et voksende bureaukrati og går ud over alt fra medarbejdere til virksomhedens resultater, mener Henrik Jespersen, der har været leder og ledelseskonsulent i over 25 år og nu er aktuel med bogen ‘Kontrol er let, ledelse er svært – en håndbog til mellemlederen’.

 • 12.08.20 Ledelse
  Anders Bondo Christensen stopper som formand for lærerne

  Formand for Danmarks Lærerforening (DLF) Anders Bondo Christensen meddelte i går, at han stopper som formand ved afslutningen af DLF’s kongres om seks uger.