Ledige skal have større råderum for at lave frivilligt arbejde. Billedet er fra en medborgskabsdag i Aarhus.

Ministre klar til at justere regler for ledige og frivilligt arbejde

Mulighederne for at udføre frivilligt arbejde uden at blive trukket i dagpenge eller efterløn skal udvides.

Det skal i højere grad være muligt for dagpengemodtagere og efterlønnere at påtage sig frivilligt arbejde uden at blive trukket i offentlige ydelser.
 
Sådan lyder beskeden fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og socialminister Mai Mercado (K) i avisen Danmark. De vil forhindre, at man bliver straffet for at udføre frivilligt arbejde.

Udspillet er inspireret af en forsøgsordning, hvor man tillod efterlønnere at arbejde på eksempelvis et plejehjem eller i en fitnessforening i op mod 15 timer om ugen. For dagpengemodtagere bliver grænsen 10 timer.

LÆS OGSÅ OM FRIKOMMUNEFORSØG MED ØGET FRIVILLIGHED

- Erfaringerne fra det forsøg er gode. Inden blev det diskuteret, om det ville fortrænge folk fra det almindelige arbejdsmarked. Den myte er nu blevet slået i jorden. Hvis offentlige institutioner bruger frivillige i stedet for at ansætte en pædagog eller en hjemmehjælper, rammer det kernevelfærden, men det er bare ikke det, der sker. Det interessante er, at den enkelte får et bedre liv, fordi man føler, at man kan bidrage med noget, siger Troels Lund Poulsen til avisen.
 
I fagbevægelsen er man dog skeptisk over for idéerne. LO mener, at det frivillige arbejde forlænger perioden, hvor en dagpengemodtager er arbejdsløs. Og hos 3F er man bange for, at frivillige udkonkurrerer dem i lønnede job. Det er vigtigt at få sat nogle rammer op, inden det eksploderer.
 
-Vi har for eksempel set, at det er løbet løbsk i frikommunerne, hvor frivillige går ind på kommunernes institutioner og laver almindeligt arbejde, siger Ellen K. Lykkegaard, der formand for den offentlige gruppe i 3F, til avisen.
 
S bakker op 
Socialdemokratiet er enig med regeringen i, men understreger, at frivillige ikke ramme offentligt ansatte som løntrykkere. 
 
- Det er utrolig vigtigt for os socialdemokrater, at man selvfølgelig kan arbejde frivilligt. Men hvis man gør det fuldstændig frit, er vi bekymret for, at man kan fortrænge nogle fra arbejdsmarkedet, siger Leif Lahn Jensen.
 
Han ser gode erfaringer med et forsøg, S-formand Mette Frederiksen satte i gang, da hun var beskæftigelsesminister. Efterlønnere kunne arbejde 15 timer om ugen på et plejehjem eller i en fitnessforening. For ledige på dagpenge er grænsen 10 timer.
 
Socialdemokraterne har dog sympati med fagbevægelsens skeksis, at frivilligt arbejde kan forlænge perioden som ledige er på dagpenge inden ny beskæftigelse.
 
- Den bekymring kan jeg godt dele. Derfor må frivillige ikke tage lønnet arbejde. Jeg er sikker på, at vi skal stille krav om et vist antal timers frivilligt arbejde, siger Leif Lahn Jensen.
 
/ritzau/
 
Emneord: Dagpenge, Frivillige, Frivillighed, Efterløn, Frivilligt arbejde, Civilsamfund, LO, Fagbevægelsen, Socialdemokraterne, Leif Jahn Jensen, Beskæftigelsesministeriet, Troels Lund Poulsen, Mai Mercado, Socialministeriet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også