Foto: Shutterstock

Mødereferat sår tvivl om Mette Frederiksens forklaringer

Den 4. november meddelte Mette Frederiksen, at alle mink skulle aflives. Det blev meldt ud til trods for, at Kåre Mølbak to dage før pressemødet sagde, at avlsdyr kunne bevares.

Et hidtil ukendt mødereferat er blevet afsløret, og det sår tvivl om de forklaringer, som Mette Frederiksen gav på pressemødet den 4. november. Her fastslog hun, at alle mink, herunder alle avlsdyr, skulle aflives. Dette begrundede hun med en risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI). 

Det skriver Jyllands-Posten

Dengang udtalte statsministeren blandt andet, at 'på baggrund af sundhedsmyndighedernes klare anbefaling er det den nødvendige beslutning at træffe i Danmark'. 

"Regeringen handler i det øjeblik, hvor der ligger en faglig indstilling til, at vi desværre er nødsaget til at aflive alle mink i Danmark," udtalte hun ligeledes på pressemødet.

Efterfølgende har Statens Serum Institut dog taget afstand til den udlægning, som statsministeren er kommet med. Det har de senest gjort i et svar til Folketinget, hvori det understreges, at 'det ikke er SSI, der har foreslået« aflivning af mink'. 

Nu har Jyllands-Posten desuden dokumenteret, at Kåre Mølbak, faglig direktør for SSI, to dage før pressemødet lagde op til, at de avlsdyr, der udgør eksistensgrundlaget for erhvervet, skulle bevares. Det gjorde han under et møde mellem branchen, Fødevarestyrelsen og ham selv. 

Her kom han med et oplæg til en model, hvor 'minkproduktionen i 2021 er på stand by, altså uden avl, men med bevaring af avlstæver'. Det viser et referat, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i. 

"Avlsdyr uden for zonerne vil kunne bevares, selv om der er risiko for, at de smittes, men risikoen er væsentlig mindre. Man vil altså kunne bevare avlsdyr uden for zonerne og fra fritestede besætninger," står der blandt andet i dette referat, ifølge Jyllands-Posten. 

Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedspolitik, vurderer at sagen er 'endnu et eksempel på, at statsministeren skubber sundhedsfagligheden foran sig, uden at der er belæg for det'. Desuden fortæller han, at han mener, at det lyder som en usandhed. 

På baggrund af informationerne fra Jyllands-Posten, har de De Konservative meldt ud, at de vil indkalde til samråd, da de hæfter sig ved, at oplysningerne i mødereferatet er udeladt fra minkredegørelserne fra regeringen. 

"Det er simpelthen rystende," siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for De Konservative. 

Hertil vurderer Jonas Christoffersen, der er tidligere direktør ved Institut for Menneskerettigheder, at dette kan have betydning ved domstolene, såfremt minkavlerne beslutter at klage over en erstatning.

I denne forbindelse siger han, at i jo højere grad, det ligner en politisk beslutning, der ikke bygger på stærkt, fagligt grundlag, jo svagere vil regeringen og Mette Frederiksen stå i en sådan sag.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.