Foto: Shutterstock

Mødereferat sår tvivl om Mette Frederiksens forklaringer

Den 4. november meddelte Mette Frederiksen, at alle mink skulle aflives. Det blev meldt ud til trods for, at Kåre Mølbak to dage før pressemødet sagde, at avlsdyr kunne bevares.

Et hidtil ukendt mødereferat er blevet afsløret, og det sår tvivl om de forklaringer, som Mette Frederiksen gav på pressemødet den 4. november. Her fastslog hun, at alle mink, herunder alle avlsdyr, skulle aflives. Dette begrundede hun med en risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI). 

Det skriver Jyllands-Posten

Dengang udtalte statsministeren blandt andet, at 'på baggrund af sundhedsmyndighedernes klare anbefaling er det den nødvendige beslutning at træffe i Danmark'. 

"Regeringen handler i det øjeblik, hvor der ligger en faglig indstilling til, at vi desværre er nødsaget til at aflive alle mink i Danmark," udtalte hun ligeledes på pressemødet.

Efterfølgende har Statens Serum Institut dog taget afstand til den udlægning, som statsministeren er kommet med. Det har de senest gjort i et svar til Folketinget, hvori det understreges, at 'det ikke er SSI, der har foreslået« aflivning af mink'. 

Nu har Jyllands-Posten desuden dokumenteret, at Kåre Mølbak, faglig direktør for SSI, to dage før pressemødet lagde op til, at de avlsdyr, der udgør eksistensgrundlaget for erhvervet, skulle bevares. Det gjorde han under et møde mellem branchen, Fødevarestyrelsen og ham selv. 

Her kom han med et oplæg til en model, hvor 'minkproduktionen i 2021 er på stand by, altså uden avl, men med bevaring af avlstæver'. Det viser et referat, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i. 

"Avlsdyr uden for zonerne vil kunne bevares, selv om der er risiko for, at de smittes, men risikoen er væsentlig mindre. Man vil altså kunne bevare avlsdyr uden for zonerne og fra fritestede besætninger," står der blandt andet i dette referat, ifølge Jyllands-Posten. 

Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedspolitik, vurderer at sagen er 'endnu et eksempel på, at statsministeren skubber sundhedsfagligheden foran sig, uden at der er belæg for det'. Desuden fortæller han, at han mener, at det lyder som en usandhed. 

På baggrund af informationerne fra Jyllands-Posten, har de De Konservative meldt ud, at de vil indkalde til samråd, da de hæfter sig ved, at oplysningerne i mødereferatet er udeladt fra minkredegørelserne fra regeringen. 

"Det er simpelthen rystende," siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for De Konservative. 

Hertil vurderer Jonas Christoffersen, der er tidligere direktør ved Institut for Menneskerettigheder, at dette kan have betydning ved domstolene, såfremt minkavlerne beslutter at klage over en erstatning.

I denne forbindelse siger han, at i jo højere grad, det ligner en politisk beslutning, der ikke bygger på stærkt, fagligt grundlag, jo svagere vil regeringen og Mette Frederiksen stå i en sådan sag.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.