Morgenvækning får svage unge i uddannelse

Velfærd

06/01/2015 09:31

Suleman Haider

Det er små ting, der kan rykke udsatte unge i uddannelse. En snak med en mentor og hjælp til hverdagen i en time til halvanden om ugen har vist sig for første gang for alvor at kunne rokke meget svage unge. Det skriver Avisen.dk.

Det viser et stort forsøg fra Arbejdsmarkedsstyrelsen med 2.593 unge mellem 18 og 30 år fra 13 jobcentre. Blandt den halvdel af dem, der fik mentorstøtte, steg andelen i uddannelse med 30 procent og og andelen i arbejde med 40 procent.

Det viser en evaluering fra Rambøll lavet af blandt andet professor Michael Svarrer fra Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet.

Han siger, at det er første gang, man kan dokumentere, at en metode kan flytte gruppen af unge, der er meget langt fra arbejdsmarkedet.
- Det er en revolution i form af, at der er noget, der faktisk kan virke, siger Michael Svarrer til Avisen.dk.

I rene tal er revolutionen lille, for efter et år med mentorstøtte er 16 procent af de unge i uddannelse, mod tolv procent af gruppen af unge uden mentor.

Men de unge i forsøget er i den tungeste gruppe, der har kurs mod et liv på førtidspension. De har en dårlig eller slet ingen 9. klasses eksamen og ofte flere år på kontanthjælp bag sig.

- Det spektakulære ligger i, at forsøget dokumenterer, at mentorer har en effekt i at flytte unge, der er langt fra uddannelse og arbejde. Den effekt har vi ledt efter længe, siger Michael Svarrer.
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) er meget tilfreds med af resultatet af forsøget. Han var socialminister for 15 år siden, og indrømmer, at der ligesom dengang er en stor mangel på faktuel viden om, hvad der fungerer for udsatte unge.

- Derfor er jeg begejstret over de her små procentstigninger. Fordi der er ikke så mange andre eksempler på, at vi har formået at bryde den negative sociale arv, siger Henrik Dam Kristensen til Avisen.dk.

Men kommer hverken en pose penge eller en lov, der pålægger kommunerne at bruge mentorer.
Den udmelding er Jacob Bundsgaard (S) godt tilfreds med. Han er borgmester i Aarhus og formand for KLs formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg

- Det er klart, at hvis der kommer et krav om, at alle kommuner skal oprette mentorindsatser, så er vi nødt til at se på økonomien. Men jeg glæder mig over, at ministeren giver plads til lokale prioriteringer, Jacob Bundsgaard til Avisen.dk.

Mest Læste

Annonce