Foto: News Øresund

Moskéer i København på demokrati-kursus

Syv moskéer har deltaget i et kommunalt kursus, der skal styrke demokratiet og forhindre radikalisering. Men de mest omstridte moskéer er ikke med.

Københavns Kommune har i en årrække haft et særdeles anstrengt forhold til flere moskéer. 

Men nu har flere af hovedstadens moskéer været på skolebænken i kommunens regi, skriver Kristeligt Dagblad

Som led i en større antiradikaliseringsindsats i hovedstaden har bestyrelser for syv moskéer i København netop deltaget i et kursus, der skal styrke den demokratiske organisering af moskéerne – og dermed forebygge radikalisering af unge. 

Idéen er, at en styrket moské-organisation kan hjælpe moskéerne til eksempelvis at få fat i udsatte unge muslimer og styrke båndet mellem generationerne i de muslimske trossamfund. Det siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V). 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

”Får vi nogle stærkere moskéer, der også fungerer bedre som demokratiske organisationer, kan det give moskéerne nye redskaber til at forebygge, at unge ryger ud over kanten. Er der problemer i lokalsamfundet med vold i familien eller andet, kan moskéerne også nemmere henvende sig til kommunen og politiet i forhold til en forebyggende indsats,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard: 

”I den større sammenhæng tror jeg, at kurserne kan give en større følelse af tryghed og sikkerhed for københavnerne,” siger hun. 

Inden for de senere år er moskéer i København flere gange havnet i offentlighedens søgelys. 

I Masjid Al-Faruq-moskéen opfordrede en imam til drab på jøder. 

Islamisk Trossamfund nægtede at underskrive et såkaldt kommunalt demokraticharter, der betingede dem til at overholde demokratiske værdier, og hos dette trossamfund og andre er der flere gange optrådt imamer med yderligtgående holdninger. 

Men ingen af de mere kontroversielle moskéer har takket ja til at deltage i kurset. Andre er ikke blevet spurgt. Det er ærgerligt, mener forfatter og debattør Tarek Hussein. 

”Jeg synes, at tilbuddet er godt, og jeg har længe efterspurgt, at kommunerne spiller en mere aktiv rolle i forhold til moskéerne. Men det er åbenlyst ærgerligt, at der ikke er flere, som har sagt ja. De konservative kræfter har vænnet sig til at være så defensive, at de efterhånden har lukket sig om sig selv. Der er altså nogle nogle normer, vi skal have brudt, men det kommer til at tage noget tid. Men det skal ikke afholde kommunen for at spørge igen og igen,” siger Tarek Hussein.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

 

Emneord: 240518, Moskeer, Københavns Kommune, Antiradikalisering, Islamisk Trossamfund, Masjid Al-Faruq-moskéen, Demokrati, Cecilia Lonning-Skovgaard, Imamer, Tarek Hussein, Kristeligt Dagblad
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 24.05.18 Kurt Charleman
    at styrke demokratiet

    skal man styrke demokratiet hos de troende muslimer var det naturligt at gå i en åben dialog om hvordan det at overholde bestemte i øjenfaldende leveregler, som f.eks at være religiøst klædt, er vigtigere end at udvikle sig personligt, hvor man vælger at overholde generelle etiske leveregler.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også