Myndighed sendte mio af cpr-numre med posten: Havnede hos kinesisk firma

Et brev indeholdende to cd'er med ukrypterede sundhedsoplysninger blev leveret til kinesisk virksomhed. PostDanmarks skyld. Det er selvfølgelig uheldigt. Men sådan var praksis, lyder forklaringerne.

Godt fem millioner danske cpr-numre og helbredsoplysninger er ved en fejl blevet leveret til en virksomhed, der hjælper danskere med at skrive og sende visumansøgninger til Kina.
 
Det fremgår af en afgørelse fra Datatilsynet. I afgørelsen kritiseres det samtidig, at oplysningerne ikke var krypteret.

Det var Statens Serum Institut (SSI), der egentlig havde sendt oplysningerne i et anbefalet brev til Danmarks Statistik. Men ved en fejl endte brevet hos Chinese Visa Application Centre, som ifølge sin egen hjemmeside er en kommerciel virksomhed, der uafhængigt og uden at være formelt knyttet til de kinesiske myndigheder håndterer flere rutineopgaver forbundet med visumansøgninger. 

Da Danmarks Statistik siden modtog brevet, var det åbnet.
 
I brevet lå to ukrypterede cd'er med personfølsomme oplysninger. Mere præcist drejede det sig om personnumre og data på 5,28 millioner personer, der var bosat i danske kommuner mellem 2010 og 2012. Navn og adresse fremgik dog ikke. SSI medgiver, at der var tale om "følsomme personoplysninger af meget omfattende karakter". Instituttet mener dog ikke, at oplysningerne nåede at komme i de forkerte hænder.
 
Det har SSI skrevet i et svar til Datatilsynet med henvisning til Forskerservice, der i dag er en enhed under den nyoprettede Sundhedsdatastyrelse. SSI oplyser i et svar til Datatilsynet, at der var tale om "følsomme personoplysninger af meget omfattende karakter".  

- Det er imidlertid Forskerservices opfattelse, at de oplysninger, der fejlagtigt blev afleveret til Chinese Visa Application Centre, hverken kom andre personer i hænde eller blev set af andre personer. 

Instituttet forklarer i sit svar, at det har talt med medarbejderen fra Chinese Visa Application Centre, som fortæller, at hun modtog brevet og åbnede det ved en fejl. Da medarbejderen opdagede, at den rette modtager var Danmarks Statistik, afleverede hun brevet til dem. Medarbejderen har siden skriftligt bekræftet, at hun selv gik over til Danmarks Statistik, som har kontor nær den kinesiske virksomhed, for at aflevere brevet med cd'erne til den rette modtager. Ifølge SSI's oplysninger havde kineseren ikke set indholdet.
 
Det er ikke første gang, at Datatilsynet har kritiseret SSI. Tilsynet har tidligere anbefalet myndigheden, at datamedier skal krypteres, når de sendes med post. Datatilsynet noterer, at SSI nu vil ændre retningslinjer og fremover altid kryptere data, der sendes med post.  
 
Partier kalder sundhedsministeren i samråd efter cpr-læk
DF, LA og Enhedslisten vil vide, hvordan fem millioner danske cpr-numre kunne havne hos et kinesisk firma.
 
"Rystende", "helt ude i hampen", "skandaløst".
 
Hvordan kunne det ske, at flere end fem millioner danske cpr-numre og helbredsoplysninger ved en fejl blev leveret til en kinesisk virksomhed? Det spørger man sig selv om i flere partier, og både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti kalder derfor sundhedsminister Sophie Løhde (V) i samråd om lækket.
 
- Det er under al kritik. Ministeren må svare på, hvordan det kunne ske, hvem der har ansvaret, og hvordan vi sikrer, at det ikke sker fremover, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).
 
Samme melding lyder fra Liberal Alliances retsordfører, Christina Egelund.
 
- Det er under ingen omstændigheder acceptabelt, at offentlige myndigheder kan overlevere fem millioner cpr-numre til Chinese Visa Application Centre på grund af en fejllevering af et brev, siger hun.
 
Også Enhedslistens fungerende sundhedsordfører, Finn Sørensen, undrer sig.
 
- Man må da stille sig det helt naturlige spørgsmål: Hvorfor bliver den slags sendt med posten? Hvorfor bliver det ikke afleveret personligt det rette sted af en medarbejder?
 
Ifølge direktør Lisbeth Nielsen fra Sundhedsdatastyrelsen, der har overtaget flere arbejdsopgaver fra SSI, blev proceduren lavet om i februar 2015, da myndighederne blev bekendt med de fejlleverede cd'er.
 
Manglende påpasselighed med data overrasker minister
Fortrolige oplysninger skal behandles med varsomhed. Men det har sundhedsmyndighederne tidligere ikke været gode nok til.
 
Sådan lyder det i en skriftlig kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde (V). Den kommer, efter det onsdag er kommet frem, at mere end fem millioner cpr-numre og tilhørende helbredsoplysninger ved en fejl er endt hos en kinesisk virksomhed på ukrypterede cd'er.
 
- Det overrasker mig ærlig talt, at sundhedsmyndighederne tidligere ikke har været mere påpasselige med helbredsoplysninger. Det er jo fortrolige oplysninger, og derfor er det også helt afgørende, at oplysningerne bliver behandlet derefter, og det har åbenbart ikke været tilfældet, skriver Sophie Løhde.
 
Selve sagen skete i februar 2015, men kommer først til offentlighedens kendskab nu.  
 
- Procedurerne er i dag lavet om. Helbredsoplysninger bliver nu krypteret, så det ikke umiddelbart er muligt at læse dem.
 
- Det er ganske fornuftigt, og sundhedsmyndighederne burde allerede for halvandet år siden, da episoden fandt sted under den tidligere regering, have haft samme sikkerhedsforanstaltning, skriver Sophie Løhde.
 
Patientforeninger vil sikre fortrolighed i sundhedsvæsen
Det bør jo for pokker ikke kunne lade sig gøre, siger Sinds formand om fejlleveret brev fra Seruminstituttet.
 
- Det bør jo for pokker ikke kunne lade sig gøre. Man bør statuere et eksempel og få placeret et ansvar. Det er så kritisabelt. Hvis man ikke kan have tiltro til, at det, man siger til sundhedsvæsenet, forbliver privat, så nedbryder vi hele fundamentet for vores sundhedsvæsen, lyder det fra Knud Kristensen.
 
Han mener ikke, at man bare kan trække på skuldrene over dårlig sikkerhed i omgangen med sundhedsoplysninger.
 
- Det er jo ikke sikkert, at oplysningerne kommer ud. Men når sådan noget her sker, er der en risiko. Når ens sundhedsoplysninger kommer ud, kan det jo have nogle grimme konsekvenser. Potentielle arbejdsgivere, bekendte eller naboer skal ikke nødvendigvis kende ens sundhedsoplysninger, siger han.
 
Hos Patientforeningen, der oprindeligt er startet som en støtteforening til et privathospital, mener formand Niels Jørgen Langkilde, at episoden kalder på, at man ser mere overordnet på datasikkerheden i sundhedsvæsenet.
 
- Tiden er inde til, at man nedsætter en kommission til at gennemgå datasikkerheden og databehandlingen på sundhedsområdet. Det skal man gøre, så patienterne igen kan føle sig trygge ved at aflevere informationer til sundhedsvæsenet, siger han.
 
Kinesisk firma: Vi har ikke set fejlleverede data
Det kinesiske firma, der i 2015 fejlagtigt fik to cd'er med personnumre og sundhedsdata på 5,28 millioner danskere, så aldrig, hvad der var på cd'erne. Det skriver Chinese Visa Application Centre i en pressemeddelelse.
 
- Hver dag modtager vi flere breve med visumansøgninger fra forskellige steder i Danmark. En dag i februar 2015 åbnede en ansat et brev, hvor der i stedet for pas var cd'er, hedder det i pressemeddelelsen.
 
Den ansatte opdagede, at brevet var afleveret til firmaet ved en fejl. Den rette modtager var SundhedsPlatformen, der ligger en etage højere oppe i bygningen end det kinesiske firma.  Den ansatte gik til lederen af sit eget firma, der gav hende besked på at gå op og aflevere brevet til den rette modtager.
 
- De ansatte i SundhedsPlatformen takkede hende for at aflevere brevet så hurtigt, skriver firmaet i pressemeddelelsen og fortsætter:
 
- Ingen af vores ansatte var klar over eller var interesseret i, hvilken type cd'er der var i brevet.
 
Firmaets beskrivelse af hændelsesforløbet passer med den udlægning, som direktøren for Sundhedsdatastyrelsen, Lisbeth Nielsen, er kommet med.  Hun forsikrede, at danskerne ikke bør være nervøse for deres data. Oplysningerne endte kun i hænderne hos én ansat, der straks afleverede brevet til den rette modtager. Episoden fik dog den betydning, at Sundhedsdatastyrelsen nu krypterer alle data, før de bliver sendt til andre.
 
Styrelse: Vi passer godt på danskernes sundhedsdata
At godt fem millioner danske cpr-numre og helbredsoplysninger fejlagtigt i 2015 blev afleveret til et kinesisk firma er ikke en fejl hos hverken Sundhedsdatastyrelsen eller Statens Serum Institut (SSI).
 
Det forsikrer direktør for Sundhedsdatastyrelsen Lisbeth Nielsen.  Derimod er det Post Danmark, der er skyld i, at et brev med to cd'er, der indeholdt personnumre og data på 5,28 millioner personer, ved en fejl endte hos firmaet Chinese Visa Application Centre.
 
- Post Danmark gør den grundlæggende fejl at aflevere data et forkert sted. Men vi bør – og det gør vi nu – kryptere data på de her cd’er, siger direktøren.
 
Det var Statens Serum Institut (SSI), der havde sendt oplysningerne i et anbefalet brev med to ukrypterede cd’er til Danmarks Statistik. Men brevet endte altså i hænderne på en ansat i det kinesiske firma. Og det er selvfølgelig uheldigt. Men sådan var praksis, lyder det fra Lisbeth Nielsen.
 
- Vi har betragtet anbefalede breve som en sikker måde at sende på, hvor man er sikker på, at den, som brevet er stilet til, også er den, der modtager brevet. Nu sender vi kun krypterede data afsted. Ellers sender vi dem digitalt til en godkendt server. Eller også får man adgang hos os til et begrænset datasæt, hvor vi så kan logge dem, der har adgang til data, siger hun.
 
Ifølge Lisbeth Nielsen blev proceduren ændret i februar 2015, da myndighederne blev bekendt med de fejlleverede cd'er.
 
Og da oplysningerne kun endte i hænderne hos én ansat, der straks afleverede brevet til den rette modtager, bør danskerne ifølge Lisbeth Nielsen ikke være nervøse for, at deres sundhedsoplysninger ligger frit fremme.
 
- Vi mener ikke, oplysningerne er kommet ud til de forkerte. Jeg mener ikke, man bør være bekymret.  Vi har ændret praksis nu. Men vi har ikke begået fejl, da det var den politik, vi havde. Om det får konsekvenser hos Post Danmark, det ved jeg ikke.
 
Spørgsmål: Bør danskerne være nervøse for deres sundhedsoplysninger?
 
- Det mener jeg ikke, de bør. Dem passer vi godt på, lyder det fra direktøren.
 
Sundhedsdatastyrelsen blev oprettet 1. november 2015 og har overtaget en del af Seruminstituttets tidligere opgaver.
 
FAKTA: Oplysninger om diabetes og cancer blev fejlleveret
En kinesisk virksomhed fik adgang til over fem millioner cpr-numre og tilknyttede private helbredsoplysninger.
PostNord beklager onsdag, at det daværende Post Danmark den 16. februar 2015 leverede et anbefalet brev med to cd'er til den kinesiske virksomhed Chinese Visa Application Centre i stedet for til Danmarks Statistik. 
 
De to har adresse omkring 100 meter fra hinanden på Østerbro i København. 
 
Cd'erne indeholdt ukrypteret data med personfølsomme oplysninger, der var sendt fra Danmarks Serum Institut.
 
TV2 har fået adgang til dokumenter, der viser, hvilke oplysninger de to cd'er gemte på. Her kan du se, hvad der ifølge TV2 lå på dem:
 
* Der er tale om cirka 5,3 millioner cpr-numre med tilhørende omfattende sundhedsoplysninger. Cpr-numrene var for alle herboende danskere fra 2010 til 2012.
 
* Helbredsoplysningerne gik helt tilbage til 2005.
 
* Helbredsoplysningerne omhandlede primært diabetespatienter, cancerpatienter og personer, der har været indlagt i psykiatrien.
 
* For diabetespatienter er det oplysninger om, hvornår sygdommen blev registreret, antal blodsukkermålinger og årsagen til sygdommen.
 
* For cancerpatienter var der koblet en diagnose til det enkelte cpr-nummer. Der var også oplyst dato for diagnosen.
 
* Ifølge TV2 var de mest vidtrækkende oplysninger knyttet til personer, der har været indlagt i psykiatrien. Her kunne man koble cpr-nummeret til oplysninger om, hvor, hvornår og hvorfor personen var indlagt. Der var også oplysninger om selve behandlingen.
 
Sagen er kommet frem, efter at Datatilsynet har undersøgt episoden. Tilsynet oplyser, at en medarbejder fra den kinesiske virksomhed åbnede brevet, men at vedkommende ikke synes at have kigget i materialet, før hun afleverede brevet til Danmarks Statistik.
 
Kilder: TV2, Datatilsynet, Sundhedsdatastyrelsen.
 
/ritzau/
 
Emneord: Sundhedsdata, Sundhedsdatastyrelsen, Personfølsomme oplysninger, Datatilsynet, SSI, Uge 29, Lisbeth Nielsen, Sophie Løhde, Sundhedsministeriet, Sommeren 16
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 26.07.16 Niels Jørgen Langkilde
  Sløseri med vore sundhedsdata - en henvendelse til sundhedsministeren fra Patientforeningen

  Kære Sophie Løhde
  Stop sløseriet med vore sundhedsdata med en kommission for sundhedsområdets datsikkerhed og databrug
  Det har været oplysende, men også rystende, at læse mediernes dækning af den seneste IT-skandale på sundhedsområdet.
  Gennemført sløseri. Sådan kan man karakterisere sagen om videregivelsen af millioner af danskeres sundhedsoplysninger til ”China Visa Application Center”.
  Sløseriet er for det første, at man vælger at sende sådanne oplysninger med post og ikke på en sikker IT-forbindelse. Data på løse datamedier udgør en betydelig risiko.
  Sløseriet er for det andet, at Statens Serum Institut trods opfordringer ikke krypterer væsentlige oplysninger. Kryptering af sundhedsdata bør være standard.
  Sløseriet er for det tredje, at man vælger at sende oplysningerne med post via PostDanmark/Post Nord. De laver traditionelt mange fejl i deres forsendelser.
  Sløseriet for det fjerde, at en medarbejder signerer for modtagelsen og åbner et brev, der hverken er til hende eller til virksomheden. Om det alene er brud på brevhemmeligheden, eller om det også er ulovlig omgang med hittegods vides ikke.
  Sløseriet er for det femte, at man ikke straks meddeler fejlen offentligt, så borgerne med opmærksomhed kan se om evt. misbrug pågår.
  Sløseriet er for den sjette, at PostDanmark/PostNord ikke har fået fat i den pågældende medarbejder med en fiks bemærkning om, at den pågældende ikke længere er ansat. Den pågældende er vel ikke død?
  Patientforeningen vil stoppe gennemgangen af sløseriet her og i stedet kigge på, hvad De, Sundhedsminister Sophie Løhde, bør gøre.
  De bør tage fat i de mange andre IT-problemer på sundhedsområdet i samme omgang. I Patientforeningen har vi længe arbejdet med det store antal problemer på området. Der er desværre nok at tage fat på. Hvis vi skal sammenfatte problemerne, så kunne de udmærket løses ved at tænke i helheder.
  Patientforeningen mener derfor, at De skal nedsættes en kommission til at gennemgå sundhedsområdets datasikkerhed og databrug.
  Patientforeningen ser, at vort samfund har behov for,
  - at datasikkerheden på sundhedsområdet bliver markant forbedret,
  - at de mange forskellige journalsystemer gennemgås med henblik på sikkerhed og funktionalitet,
  - at det klart forbydes at sælge patientjournalsystemer, hvor der kan rettes uden at det klart fremgår, at der er tale om en senere rettelse,
  - at der kommer forslag til, hvordan kvaliteten og sproget i patientjournaler kan mærkbart forbedres, så de mange fejl og misforståelser undgås,
  - at patienterne får mulighed for i en særskilt del af patientjournalen at notere deres kommentarer, dokumentationer og informationer. I dag er patientjournalen væsentlig i behandlingen for mange patienter og deres pårørende. Systemet og sikkerheden skal indrettes til dette,
  - at patienter uden sikkerhedsproblemer kan give journaladgang til sundhedspersoner, som de konsulterer parallelt med behandlerteamets indsats,
  - at muligheden for kun at overføre dele af patientjournalen til en ny læge respekteres i praksis,
  - at patienterne sikres hurtig adgang til journalnotater og prøvesvarsamtidig med at patienter udsat for overvågning beskyttes ved særlige følsomme oplysninger,
  - at forskere får adgang til de nødvendige sundhedsdata, men uden at patienternes privatliv på nogen måder krænkes,
  - at det overvejes, om vort CPR-nummer-system nu er så invalideret, at man skulle skabe et nyt med større sikkerhed, og
  - at strafniveauet gennemanalyseres på sundhedsdataområdet. Det må aldrig kunne betale sig at overtræde loven. Loven rammer hårdt, hvis en arbejdsgiver giver det mindste information videre om en ansats helbred. Loven må på samme måde ramme sløseri i det offentlige.
  Vort samfund bygger på respekten for individet. Alle informationer om helbred, sygdomme, operationer og behandlinger tilhører privatlivet og bør fortsat gøre det. Det er forbundet med store omkostninger for mange patienter, hvis disse oplysninger spredes. Derfor skal de beskyttes maksimalt. Stat, styrelser, regioner og kommuner bør være i front med sikkerheden på sundhedsområdet – de skal ikke halte bagefter. Det indebærer en højere grad af datadisciplin for alle brugere af systemerne.
  Vort samfund bygger også på tillid. På sundhedsområdet er tilliden mellem patient og læge altafgørende. Når vi gang på gang oplever tillidsbrug ved misbrug af data, så er en række patienter nu i den situation, at de ikke tør bruge egen læge i særlige følsomme anliggender. Man bruger i stedet en anden – ofte en specialist – og betaler fuld pris for at undgå registrering i et centralt system uden tilstrækkelig sikkerhed. Den udvikling er meget uheldig. Kun høj datasikkerhed kan modvirke dette.
  Fejl og utilsigtede hændelser er ikke alene sundhedsfaglige fejl. Det er også IT-fejl.
  Invitation
  Sluttelig vil vi gerne invitere dig til at tale på Patientforeningens konference den 1. november kl. 17.00 i Århus. Vi kunne forestille os et tema for din tale i retning af: ”Fremtidens patientjournaler – hvordan sikrer vi kvalitet og sikkerhed”.

  De bedste hilsener
  på Patientforeningens vegne

  Niels Jørgen Langkilde, fhv. MF
  Formand

 • 25.07.16 Susanne Holgaard Svendsen
  Nej til misbrug af sundhedsoplysninger, og lign.

  Det der er kritisk, er diverse offentlige og politiske myndighedspersoner, som har fået og givet retten af folketinget til at bruge private optegnelser om alle borgere, wom på en eller anden måde ,har været i kontakt med sundhedssystemet.
  For få år siden, var jeg så naiv, at hvad jeg fortalte den læge jeg havde valgt, forblev en viden mellem mig og den pågældende, men sådan er virkeligheden ikke.
  Men det er forkasteligt, at lovgiverne overhovedet giver mulighed for at gemme oplysninger, skrevet af diverse sundhedspersoner, uden borgernes accept.
  Det er magtmisbrug og dybt forkasteligt.
  Det betyder, at jeg ikke fremover, og gennem mange år, ikke kan have tillid til læger, og derfor ikke vil opsøge en sådan, selv lm jeg mener at vedkommende måske kan bidrage med sin viden, så jeg får de bedste muligheder for at forebygge og helbrede mig selv.

  Den modstand mange mennesker udtrykker mod at deres sundhedsoplysninger er tilgængelige for alt for mange mennesker, ansat i det offentlige , plus evt medicinalfirmaer og forskere, bliver på ingen måde respekteret.
  Desuden er det fakta, at lægejournaler kan være skrevet på et forkert grundlag og er behæftede med fejl, i en grad, som betyder, at oplysningerne vil være totalt ubrugelige, i forhold til statistik.
  Det er jo sundhedsæersonernes tro, viden og erfaring og mangel på samme ,som udtrykkes i journaler, ikke fakta!.
  Jeg tager afstand fra det diktatur, der efterhånden er udviklet i det offentlige sundhedssystem.
  Det er at misbruge kvinder, mænds og børns privatliv.

  Hvad jeg fortæller andre mennesker lm mig, skal være et frit valg, og ikke være tilgængeligt for de der alligevel ikke forstår hvem jeg er, og dybest set er ligeglade.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også