Mystisk sort hul i skattesagen er streget fra undersøgelseskommissionens arbejde

3,2 mia. kr. udbetalte Skat yderligere i løbet af to måneder i 2015, efter at have fået en advarsel om, at svindlere var på spil. Men denne tidsperiode er ifølge Politiken nu blevet streget ud af undersøgelseskommissionens opgavebeskrivelse.

Der er et stort mysterium i sagen om milliardsvindel med udbytteskat:

Hvorfor udbetalte Skat i løbet af to sommermåneder i 2015 3,2 mia. kr. yderligere, efter at Skat havde fået en advarsel om, at svindlere var på spil?

En advokatundersøgelse af sagen fremlagde lige før jul afgørende nye oplysninger om den del af det 12,4 mia. kr. store svindelnummer med refusion af udbytteskat. Nu skal sagen undersøges helt til bunds i undersøgelseskommissionen om Skat. Men de to mystiske sommermåneder er ifølge Politiken onsdag sløjfet i den beskrivelse af opgaven, det såkaldte kommissorium, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sent mandag sendte til Folketinget. 

Læs også: Regeringen: Kommission skal tjekke udbytteskat 

Kommissionens undersøgelse skal kun undersøge forløbet frem til 1. juni 2015 for ikke at komme på tværs af Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitets (bagmandspolitiet) efterforskning af sagen, som har stået på i to et halvt år. 

Flere af partierne bag aftalen om undersøgelsen undrer sig.

Historierne om Skat

Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her. 

»Jeg forstår det ikke, og vi har bestemt ikke sagt ja til at undtage den helt afgørende del af sagen«, siger Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær til Politiken.

Den radikale ordfører Andreas Steenberg understreger, at det ikke er noget partierne har »nikket til på forhånd«. Og SF’s Lisbeth Bech Poulsen kalder det »stærkt utilfredsstillende, at kommissionen end ikke under streng fortrolighed og lukkede døre vil kunne kigge på de to måneder, som er det ømmeste punkt i sagen«.

Sammen vil de forlange en forklaring, når aftalepartierne torsdag mødes med justitsministeren. 

Advokatundersøgelsen af sagen skulle også tage hensyn til ikke at genere politiets efterforskning, og det skete i et »tæt samarbejde« med bagmandspolitiet om, hvad der kunne offentliggøres. Hvorfor et tilsvarende samarbejde ikke lader sig gøre med undersøgelseskommissionen, ville Justitsministeriet tirsdag ikke svare på.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

»I lyset af den igangværende politiske proces er der ikke på nuværende tidspunkt yderligere at tilføje«, hedder det i et skriftligt svar til Politiken.

I regeringspartiet Liberal Alliance tilbyder skatteordfører Joachim B. Olsen dog en forklaring på afgrænsningen.

»Du kan godt føre dele af undersøgelsen for lukkede døre, men det er ingen garanti for, at der ikke slipper noget ud«, siger han til Politiken. Og regeringspartierne er ikke alene om at kunne se fornuften i at afskære kommissionen fra at granske svindlens sidste måneder.

»Justitsministeriet og bagmandspolitiet må have deres grunde til at lukke den periode, og dem stoler vi på«, siger skatteordfører Jesper Petersen (S).

Bagmandspolitiet har ikke ønsket at svare på, hvordan undersøgelsen vil kunne bringe efterforskningen i fare.

 

 

Emneord: 210218, Skat, Udbytteskat, Politiken, Søren Pape Poulsen, Bagmandspolitiet, Dennis Flydtkjær, Lisbeth Bech Poulsen, Andreas Steenberg
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også