Når kulturen banker på

LOS – landsorganisationen for sociale tilbud er taget på Folkemøde med missionen om at lytte, lære og tage noget med hjem. Eftertanker er essensen af debatten. ”Kulturen som social medspiller”. Illustrationen er en gave til Mette Bock.

Når kulturen banker på

Vores største kulturinstitutioner er en del af kernevelfærden. Folkebibliotekerne og museerne er med til at tage vare på vores fælles kulturarv. Det er en verden for sig, som tilbyder meningsfuld forstyrrelse. For kunsten kan flytte rundt på vores forestillinger om verden. Den kan bevæge os og give os nye måder at udtrykke os på, såfremt vi rent faktisk møder kulturen.

Det kræver en særlig indsats af vores kulturinstitutioner at rumme og indfange de socialt udsatte. For det menneske, hvor det handler om at holde sammen på sig selv og håndtere kaos rækker en åben dør i en fjern bygning ikke langt.

… Hvem der?
Men hvem skal egentlig komme til hvem? Hvem skal invitere, og hvem skal være gæsten? Og skal man overhovedet inviteres eller være en tiltrængt forstyrrelse? Hvis borgerne fra det specialiserede socialområde tilbud skal have glæde af kulturinstitutionernes tilbud fordrer det, at begge parter er parate til at flytte sig.

Kulturen skal ud af bygningerne, og de sociale tilbud skal omfavne kulturen som en ressource i deres pædagogiske arbejde. Kulturinstitutioner skal turde at stille sig til rådighed og betræde et ukendt rum, hvor de måske møder borgerne, der hvor de bor? Men det kalder også på ændringer af de kulturpolitiske målsætninger og allokering af ressourcer, som kan løfte visionen.

Alle er eksperter
De socialt udsatte er på godt og ondt oftest rige på en kompleks livshistorie, som kan forløses og bringes i spil. Samtidig er mange oftest fattige på netværk og relationer, og her kan netop kulturen spille en rolle. Mange af de største kulturinstitutioner er allerede i gang og erfaringer rigere, der kan bygges videre på. Det handler ikke om at være inviteret ind. Det handler om at skabe noget sammen. Det er i det gensidige ligeværdige møde, at der kan skabes kontakt til de socialt udsatte. Der er ingen, der har opskriften på sandheden. Alle er eksperter i deres eget liv, og det er det netop kunsten kan udfordre og bringe i spil.

 

Debattører: Laila Kildesgaard KL, Karen Grøn, Trapholt, Niko Grünfeld Københavns Kommune, Trine Hounsgaard Pfeiffer Fonden Kanonen, Louise Eltved Krogsgård Brønderslev Bibliotek og Brønderslev forfatterskole, Michel Steen-Hansen Biblioteksforeningen

 

LOS på DenOffentlige.dk LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud har som mission at arbejde for at styrke medlemmernes driftsvilkår og muligheder for at gøre en positiv forskel for udsatte børn, unge og voksne i Dan...
Aktivitet: Artikler: 66 | Events: 3 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Kultur
  Ny undersøgelse: Bykommuner i bund og Fanø i top

  Hvis man kunne værdisætte naturen i din kommune med ét tal, hvad ville det så være? Det har forskere på Aarhus Universitet regnet på og kåret Danmarks mest og mindst biodiverse kommuner.

 • 19.02.21 Kultur
  1 ud af 3 danskere vil gøre det mindre i fremtiden

  Coronakrisen ændrer vores flyvevaner, for knap hver tredje dansker vil flyve mindre, når pandemien er fortid, viser en ny befolkningsundersøgelse

 • 17.02.21 Kultur
  Danmark får endnu en verdensrekord - Dette bruger vi flest penge på

  Det globale salg af økologiske fødevarer har aldrig været større. I 2019 rundede det 106 mia. euro, og danskerne lægger sig igen forrest. Ikke alene har Danmark den største økologiske markedsandel. Danskerne er nu også dem, der bruger flest penge på økologi pr. indbygger. Det fremgår af en ny international rapport, som offentliggøres i dag.

 • 10.02.21 Kultur
  Nye kulturaftaler skal løfte kulturen i hele landet

  I de næste fire år vil 12 kulturregioner rulle 29 indsatsområder og utallige projekter ud til glæde for især børn og unge. Det sker gennem de såkaldte kulturaftaler, som indgås med kommunerne, og som kulturministeren har underskrevet.

 • 05.02.21 Kultur
  Sne i Danmark: Her er der skispor

  Flere steder i landet er der nu trukket friske spor til langrendsløb. Uanset om der er præpareret spor eller ej, er du altid velkommen til at stå på ski i alle statens skove og naturområder.