Når kulturen banker på

LOS – landsorganisationen for sociale tilbud er taget på Folkemøde med missionen om at lytte, lære og tage noget med hjem. Eftertanker er essensen af debatten. ”Kulturen som social medspiller”. Illustrationen er en gave til Mette Bock.

Når kulturen banker på

Vores største kulturinstitutioner er en del af kernevelfærden. Folkebibliotekerne og museerne er med til at tage vare på vores fælles kulturarv. Det er en verden for sig, som tilbyder meningsfuld forstyrrelse. For kunsten kan flytte rundt på vores forestillinger om verden. Den kan bevæge os og give os nye måder at udtrykke os på, såfremt vi rent faktisk møder kulturen.

Det kræver en særlig indsats af vores kulturinstitutioner at rumme og indfange de socialt udsatte. For det menneske, hvor det handler om at holde sammen på sig selv og håndtere kaos rækker en åben dør i en fjern bygning ikke langt.

… Hvem der?
Men hvem skal egentlig komme til hvem? Hvem skal invitere, og hvem skal være gæsten? Og skal man overhovedet inviteres eller være en tiltrængt forstyrrelse? Hvis borgerne fra det specialiserede socialområde tilbud skal have glæde af kulturinstitutionernes tilbud fordrer det, at begge parter er parate til at flytte sig.

Kulturen skal ud af bygningerne, og de sociale tilbud skal omfavne kulturen som en ressource i deres pædagogiske arbejde. Kulturinstitutioner skal turde at stille sig til rådighed og betræde et ukendt rum, hvor de måske møder borgerne, der hvor de bor? Men det kalder også på ændringer af de kulturpolitiske målsætninger og allokering af ressourcer, som kan løfte visionen.

Alle er eksperter
De socialt udsatte er på godt og ondt oftest rige på en kompleks livshistorie, som kan forløses og bringes i spil. Samtidig er mange oftest fattige på netværk og relationer, og her kan netop kulturen spille en rolle. Mange af de største kulturinstitutioner er allerede i gang og erfaringer rigere, der kan bygges videre på. Det handler ikke om at være inviteret ind. Det handler om at skabe noget sammen. Det er i det gensidige ligeværdige møde, at der kan skabes kontakt til de socialt udsatte. Der er ingen, der har opskriften på sandheden. Alle er eksperter i deres eget liv, og det er det netop kunsten kan udfordre og bringe i spil.

 

Debattører: Laila Kildesgaard KL, Karen Grøn, Trapholt, Niko Grünfeld Københavns Kommune, Trine Hounsgaard Pfeiffer Fonden Kanonen, Louise Eltved Krogsgård Brønderslev Bibliotek og Brønderslev forfatterskole, Michel Steen-Hansen Biblioteksforeningen

 

LOS på DenOffentlige.dk LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud har som mission at arbejde for at styrke medlemmernes driftsvilkår og muligheder for at gøre en positiv forskel for udsatte børn, unge og voksne i Dan...
Aktivitet: Artikler: 66 | Events: 3 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 01.09.20 Kultur
  300 millioner kroner skal sikre flere kulturarrangementer under genåbningen

  Ny pulje på 300 mio. kr. skal sikre flere kulturaktiviteter rundt omkring i landet under genåbningen. Samtidig forlænges en række vigtige hjælpepakker, og der afsættes ekstra 100 mio. kr. til idrætten og foreningslivet. Det er nogle af hovedelementerne i en ny politisk aftale, som regeringen og et flertal af Folketingets partier står bag.

 • 21.05.20 Kultur
  Nu åbner kulturinstitutionerne

  Zoologiske haver, arkvarier, museer, teatre, kunsthaller, biografer kan nu åbne, og fra d. 27. maj kan også musik- og kulturskoler, højskoler og aftenskoler åbne. Det har regeringen og alle Folketingets partier besluttet.

 • 23.04.20 Kultur
  Skoleklasser får en særlig dag på Det Kongelige Teater

  Fra torsdag 23. april og de kommende tre uger byder Det Kongelige Teater skoleklasser velkommen til en dag med scenekunst

 • 21.04.20 Kultur
  Kulturministeriet: Nu åbner de første kompensationsordninger

  Nu er der åbnet for at søge de første kompensationsordninger, der er etableret for at hjælpe danske kulturinstitutioner og dansk kulturliv. Over de kommende uger vil de øvrige ordninger åbne for ansøgere.

 • 20.04.20 Kultur
  Flere aflyste koncerter, festivaler og store motionsløb kan få kompensation

  Regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Alternativet, Liberal Alliance og De fire grønne løsgængere har besluttet at udvide kompensationsordningen til arrangører til og med 31. august. Deltagergrænsen sænkes fra 1000 til +350 deltagere, og arrangementer, som finder sted flere gange i en periode på op til 4 uger, omfattes af ordningen.