Når velfærdsstaten møder velfærdssamfundet: Relationel velfærd er nyt tema på DenOffentlige

I samarbejde med Professionshøjskolen Absalon sætter DenOffentlige fokus på relationel velfærd - erkendelsen af, at relationer skaber løsninger.

“Vi vil gerne medvirke til at undersøge og skubbe på den bevægelse, der tager det alvorligt, at nøglen til bedre velfærd ligger i anerkendelse af det, der sker mellem mennesker. I relationerne. Mellem de fagprofessionelle. Mellem de fagprofessionelle og borgere. Og ikke mindst borgerne imellem.”

Relationel Velfærd

KONFERENCE om Relationel Velfærd den12. oktober på Sjælland - læs mere her

I samarbejde med Professionshøjskolen Absalon sætter DenOffentlige fokus på relationel velfærd.

Der er behov for at gentænke velfærden – og de organisationer og professioner, der arbejder for at skabe den – så den i højere grad understøtter de liv, borgerne lever eller ønsker at leve, mere end blot at leve op til fastlagte regler og standarder.

For at sætte behovet for den udvikling ind i en forståelsesramme arbejder flere og flere med begrebet relationel velfærd.

Alle kan bidrage til temaet her på DenOffentlige ved at skrive til redaktionen.

Sådan skriver direktør for sundhed og social på Professionshøjskolen Absalon, Daniel Schwartz Bojsen, i en blog, der efterlyser historier om god velfærd. Under rammebegrebet relationel velfærd sætter Absalon og DenOffentlige fokus på nye velfærdsløsninger.

“Med borgerinddragelse og samskabelse som populære begreber de senere år kommer der nu et nyt. Det kan selvfølgelig give nogen lidt kvalme, men når vi nu også giver plads til ‘relationel velfærd’ er det en understregning af noget helt centralt for fremtidens velfærdsmodel: behovet for at bryde mure og grænser ned,” siger chefredaktør Nick Allentoft, DenOffentlige.

LÆS OGSÅ: Samskabelse har sin egen sektion på DenOffentlige

Relationerne skal gentegnes

Med et stadig mere systematiseret samfund, vokser presset på de mennesker og indsatser, der skaber værdi på tværs, mener chefredaktøren.

Allerede for to år siden bidrog han sammen med en række samfundsengagerede mennesker til to antologier om det personlige samfund. De satte fokus på netop relationer. En af redaktørerne var journalist, underviser og forfatter Karen Lumholt.

”Vi har som samfund lidt et dramatisk tab af relationer og omsorg. Centralisering og teknokrati gør samfundet for individualiseret og upersonligt med store ensomheds- og stressproblemer til følge. Antologierne sætter lys på det nye begreb relationel velfærd i praksis,” sagde hun i forbindelse med udgivelsen.

 

Socialkrisen kræver relationer

Fokus på relationel velfærd skal øge opmærksomheden på nye løsninger i respekten for det enkelte menneske uanset om det er en borger eller en ansat, siger DenOffentlige’s chefredaktør.

“Der er særligt et område, hvor behovet for fokus på relationer er ekstremt vigtigt, og det er socialområdet. Her har socialkrisen de senere år presset ikke alene udsatte borgere, men også stresset offentligt ansatte, der har kæmpet med at indfri forventningerne fra teknokratiske reformer. Lige præcis på socialområdet er der masser af relationer, som er super vigtige for succes, når samfundet bruger milliarder på socialindsatsen,” siger Nick Allentoft.

Professionshøjskolen Absalon udgiver en artikel-serie på DenOffentlige med fokus på relationel velfærd. Det sker som optakt til en konference i oktober, hvor alle aktører inviteres til at bidrage til både videndeling og ideudvikling.

“Vi har brug for at se nærmere på de steder, hvor det faktisk lykkes at gøre noget ved nogle af de udfordringer, vores velfærdssamfund står overfor. Derfor skal historierne også ses som en invitation til videre dialog og samarbejde om, hvordan vi sammen kan skabe vækst og velfærd. På Absalon er vi optagede af at finde kloge partnere til at finde svar på nogle af de valg, vi står overfor, når vi skal uddanne og udvikle fremtidens velfærdsprofessioner i samspil med vores omverden,” siger Daniel Schwartz Bojsen.

 

Emneord: Relationel Velfærd, Det relationelle samfund, DenOffentlige, Professionshøjskolen Absalon, Daniel Schwartz Bojsen, Chefredaktør Nick Allentoft, Nye velfærdsløsninger, Samskabelse, Konferencer, Fagprofessionelle, Faggrænser, Inddragelse, Velfærdsdebatten, Velfærdsstat eller velfærdssamfund
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 197 | Events: 4

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 01.04.18 Politik
  OPS Scenen på Folkemødet 2018

  Offentligt-privat-samarbejde (OPS) får i 2018 for første gang sin helt egen debatscene på Folkemødet.

 • 11.12.17 Velfærd
  Leisurestuderende adopteres i oplevelsesvirksomheder

  Få et samarbejde med en arbejdsgiver allerede fra starten af din uddannelse. Sådan lyder tilbuddet fra Leisure Management uddannelsen, der har indgået et samarbejde med en lang række virksomheder i den sydlige del af Region Sjælland.

 • 23.01.18 Ledelse
  Nu kommer læserne tættere på forskerne

  Samfundslederskab bliver nyt tema på DenOffentlige, hvor et 32 år gammelt forskningstidsskrift nu relanceres og bliver en del af indholdet. Alle får dermed adgang til forskernes artikler. (opdateret sommer 2018 efter Preben Melander har trukket sig)

 • 26.10.17 Velfærd
  Konference: FIT i Danmark - implementering og erfaringer

  For første gang samles de danske erfaringer med FIT (Feedback Informed Treatment), når Socialstyrelsen og COK byder velkommen til den nationale konference FIT i Danmark – implementering og erfaringer.

 • 16.10.17 Velfærd
  Nu inspirerer dansk læreruddannelse i udlandet

  Det flamske parlament påtænker at reformere læreruddannelsen. I den forbindelse besøger parlamentets uddannelsesudvalg læreruddannelsen i Roskilde den 24. oktober for at få ny inspiration. De vil lære af den danske læreruddannelse.