Når videnrådgivning skal nytte mest

Lad fire simple principper styre, når det offentlige køber videnrådgivning – så enkelt lyder rådet i en ny pjece fra DI Videnrådgiverne. Pjecen skal sikre mindre bøvl og mere værdi.

Hvordan får kommuner, regioner og staten mest ud af pengene, når de køber rådgivning fra private videnrådgivere? Svaret er enkelt. Lad fire principper styre indkøbene. Det er der god økonomi og mindre bureaukrati i, lyder rådet fra DI Videnrådgiverne. Råd, der i dag bliver givet videre til alle indkøbschefer og direktører i kommuner, regioner, ministerier og styrelser.
 
For meget jura og bureaukrati for lidt løsning
Det er svært at købe komplekse ydelser som videnrådgivning. Men en ny guide ”Indkøb af videnrådgivning – med sund fornuft” skal hjælpe de offentlige indkøbere, så de får det maksimale udbytte, mindre bøvl og mere værdi ud af det, når de benytter eksterne videnrådgivere. 
 
- Indkøbsprocessen bliver ofte gjort mere besværlig end nødvendigt, fordi der kommer for meget fokus på bureaukrati og jura og for lidt på den løsning, man som indkøber har behov for, siger branchedirektør Henriette Søltoft, DI Videnrådgiverne.
 
Eksempelvis når en kommune vil have reduceret sygefraværet, sikret besparelser fra energieffektiviseringer eller lavet en analyse af, hvordan de får mere tilfredse brugere af ældreplejen. 
 
- Risikoen er ofte, at alle parter kommer til at bruge en masse ressourcer på forberedelse og forløbet, som intet har med selve opgaveløsningen at gøre, og derfor ikke skaber nogen værdi. Vi vil med publikationen sikre, at få sund fornuft og købmandskab tilbage i indkøbsprocessen, siger Henriette Søltoft. 
 
Mest mulig værdi
I guiden bliver der sat fokus på fire simple principper for at opnå succes: Proportionalitet mellem krav og opgavens størrelse, gennemskuelighed i konkurrencen, simple processer og dialog. 
 
- Meningen er at anbefalingerne til både indkøbere og tilbudsgivere skal sikre, at en opgave
bliver løst, så den skaber mest mulig værdi, siger Henriette Søltoft. 
 
”Indkøb af videnrådgivning – med sund fornuft” er lavet af DI Videnrådgiverne og Foreningen af Offentlige Indkøbere, IKA og kan hentes på viden.di.dk/businesscase.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.