Næsten alle raske kræftpatienter vender tilbage til jobbet

Velfærd

05/02/2016 08:30

Nick Allentoft

Særligt personer, der før en kræftdiagnosen havde et job med få fysiske krav, vender tilbage i job. Arbejdsgivernes store sympati er en årsagerne, siger forsker

Personer, der overlever en kræftdiagnose, er fire år efter deres diagnose næsten lige så ofte i job, som personer, der ikke har fået diagnosen.

Det viser en undersøgelse blandt 15.000 mennesker, der i årene 2000-2005 har fået en kræftdiagnose, som Rockwool Fonden har lavet.

Resultatet af undersøgelsen er, at 72 procent af de personer, der overlever en kræftdiagnose, er tilbage i job inden for fire år. Alle de undersøgte havde et job, før de fik diagnosticeret kræft.

Til sammenligning har forskerne bag undersøgelse fulgt en kontrolgruppe, der ikke har fået en kræftdiagnose. Her har 79 procent job.

Tallene er en positiv overraskelse, siger afdelingschef for Patientstøtte hos Kræftens Bekæmpelse, Laila Walther, der jubler over, at arbejdsmarkedet kan rumme de tidligere kræftpatienter.

Kræftpatienter kan nemlig have udfordringer med at vende tilbage til arbejdsmarkedet, forklarer hun. De kan have både fysiske og psykiske gener i form af træthed og smerter.

Christina Malmose Stapelfeldt, der er ph.d. og forsker i rehabilitering, har erfaring med at få tidligere kræftpatienter tilbage i arbejde ved projekter i Randers og Silkeborg Kommune.

Hendes erfaring er, at kræftramte er meget motiverede for at komme tilbage på arbejdsmarkedet - ligesom deres arbejdsgivere er.

- Der har været en tendens til, at virksomhederne har haft et stort hjerte for en medarbejder med kræft. Man har ville strække sig langt for at hjælpe sin medarbejder tilbage, siger hun.

- Samme åbenhjertighed finder man måske ikke, hvis en medarbejder er sygemeldt med eksempelvis en mental lidelse.

Ligesom Laila Walther påpeger hun, at tidligere kræftpatienter ofte har eftervirkninger fra deres behandling, såsom kemoterapi eller strålebehandling, hvilket kræver en klar forventningsafstemning med arbejdsgiveren.

- Mange er gode til selv at tage en snak med deres arbejdsgiver. Det kan være, at der skal laves særlige aftaler om nedsat tid eller nogle arbejdsopgaver, som man ikke kan udføre mere, siger hun.

Undersøgelsen fra Rockwool Fonden påviser også, at den kræftramtes jobtype og uddannelse spiller en rolle for, hvor ofte den tidligere patient kommer tilbage i job.

- Højt uddannede har lettere ved at komme tilbage end lavt uddannede. Det hænger formentlig sammen med at lavt uddannede ofte har job, der kræver mere fysisk styrke. Folk, der har haft job, der stiller flere krav til fysisk styrke, har sværere ved at komme tilbage på arbejde. Det hænger sammen med at en af følgerne af kræft er, at de kræftramte får reduceret deres fysiske styrke, forklarer forskningsleder ved Rockwool Fonden, Eskil Heinesen.

En anden vigtig faktor er, hvor tidligt sygdommen bliver opdaget og behandlingen begynder.

- Tidligere undersøgelser viser, at de kræftpatienter, der bliver diagnosticeret på et senere tidspunkt, har sværere ved at komme tilbage i beskæftigelse, siger han.

- Der er kræftbehandlingen mere omfattende, så de får i højere grad nedsat deres arbejdsevne.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce