Nationalpartiet raser: Har fået 20.000 vælgererklæringer afvist

Social- og Indenrigsministeriet har afvist 20.695 vælgererklæringer fra Nationalpartiet, oplyser partiet selv. Ministeriet afviser kritikken.

Nationalpartiets formand, Kashif Ahmad, kalder det over for Ritzau en demokratisk skandale, at partiet har fået kendt mere end 20.000 vælgererklæringer ugyldige af Social- og Indenrigsministeriet.

Men beslutningen, som ifølge Kashif Ahmad er et "slag i maven", får ikke partiet til at stoppe kampen for at komme i Folketinget.


- Uanset hvor lang tid det tager, og hvor mange gange vi skal gøre det, så agter vi at fortsætte. Vi har en vigtig sag, og det er en vigtig stemme, der skal høres i debatten, siger han.

Ifølge Kashif Ahmad har partiet siden juli afventet en status fra it-leverandøren KMD på, hvor mange af partiets indsamlede vælgererklæringer, der er gyldige.

En status, der ifølge formanden er blevet forsinket flere gange frem til nu, hvor 20.695 vælgererklæringer er blevet erklæret ugyldige, fordi de udløber efter 18 måneder.

- Jeg troede ikke mine egne øjne. Det er ene og alene på grund af ministeriets fejl, mangler og forsinkelser, at vores vælgererklæringer er udløbet dag for dag, siger Kashif Ahmad.

- Jeg troede, man kunne finde en løsning og imødekomme os med en form for dispensation. Men da jeg så afgørelsen, tænkte jeg, at det var en spøg. Vi vil ikke acceptere det og agter at gå videre med sagen, siger han.

Partiet har tidligere kritiseret processen med vælgererklæringer, da den overgik til en digital løsning og ministeriet overtog håndteringen fra kommunerne. 

Det er ifølge Kashif Ahmad problemer fra den proces, der nu gør, at erklæringerne er udløbet.

Ministerium afviser beskyldninger
Der er hverken noget skandaløst eller mystisk i sagen, lyder det fra Social- og Indenrigsministeriet.
 
Det følger nemlig direkte af loven, at vælgererklæringer kun er gyldige i 18 måneder.  Ministeriets valgkonsulent, Christine Boeskov, kalder i en mail til Ritzau Kashif Ahmads beskyldninger "grove og helt uden hold i virkeligheden".
 
- Nationalpartiets forældede vælgererklæringer var blevet forældede efter 18 måneder, uanset om eller hvornår kontrollen var gennemført. De var også blevet forældede, hvis vi fortsat havde en ren papirbaseret procedure, skriver hun.
 
Havde Nationalpartiet på noget tidspunkt, siden det blev oprettet som parti, haft de 20.206 underskrevne, gyldige erklæringer, der kræves for at stille op, kunne partiet blot have anmeldt sig, lyder det fra ministeriet.
 
Det forsøgte Nationalpartiet faktisk i april. Men dengang manglede partiet dokumentation for cirka 10.000 vælgererklæringer i papirform.  Partiet havde ganske vist indtastet erklæringerne i ministeriets system. Men efterfølgende havde partiet makuleret de originale erklæringer, forklarede Nationalpartiet selv.
 
Nationalpartiet har nu blot 5384 gyldige vælgererklæringer. Det kræver 20.260 vælgererklæringer, hvis et parti skal opstilles til valg til Folketinget.

Afskaffelse af 24-års-reglen og tilknytningskravet, en revurdering af skolereformen, flere "varme hænder" i sundhedsvæsenet og afbureaukratisering af den offentlige sektor er blandt partiets mærkesager.

Nationalpartiets forsøg på at opnå opstilling til Folketinget fik et stort rygstød i april sidste år, da den kendte digter Yahya Hassan blev præsenteret som kandidat. Det fik vælgerunderskrifterne til at strømme ind. Nationalpartiet blev dog ikke opstillingsberettiget ved folketingsvalget i juni 2015. Dengang lykkedes det nemlig ikke at indsamle tilstrækkeligt mange af de såkaldte vælgererklæringer.

Derfor stillede partiet op med løsgængere, der dog ikke formåede at blive valgt ind. Blandt partiets kandidater var digteren Yahya Hassan, hvilket skabte stor mediebevågenhed. Han er dog siden blevet ekskluderet. 

 

 

Emneord: Nationalpartiet, Kashif Ahmad, Opstillingsberettiget, 141116, Folketingsvalg
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.