Forlængelsen af Fogh var en formssag

03/10/2012 14:18

Ritzau

Den formelle beslutning om at give Natos generalsekretær et år mere i jobbet blev truffet på et ultrakort møde


Det tog ikke Nato-ambassadørerne mange minutter at blive enige, da den ældste i gårde - Rumæniens Sorin Ducaru - tirsdag havde kaldt dem til møde uden den øverste chef for - blandt et par andre småsager - at tale om, hvorvidt chefen skulle have et år mere.
Ifølge Ritzaus oplysninger var der ingen diskussion, ingen argumenter, ikke rigtig noget snak. Samtlige 28 Nato-ambassadører havde på forhånd clearet med deres hovedstæder, at Anders Fogh Rasmussen skulle forlænges med et år.
Onsdag har de så holdt møde igen - denne gang i den formelle gruppe, der er kendt som NAC (North Atlantic Council, red.), hvor Fogh sidder for bordenden.
Efter at alle de ordinære dagsordenpunkter var klaret, tog ambassadørernes doyen Sorin Ducaru ordet og meddelte mødelederen, at der er enighed om, at han kan blive i jobbet til 2014.
Anders Fogh Rasmussen takkede og sagde, at han følte sig beæret over forlængelsen.
Der har længe været uformelle drøftelser blandt Nato-landene om, hvorvidt den danske generalsekretær skulle forlænges, når hans grundmandat udløb til sommeren 2013.
Men det er kun lidt over to uger siden, kredsen af Nato-ambassadører i Bruxelles for første gang i fællesskab talte om sagen.
På det møde spillede Italien noget overraskende tidligere EU-kommissær og udenrigsminister Franco Frattini på banen som officiel kandidat til at tage over fra Fogh i 2014.
Den nuværende italienske udenrigsminister, Giulio Terzi, har siden i italienske medier også officielt meldt Frattini som kandidat.
- Han (Frattini, red.) har alle de rigtige kvalifikationer til at være den bedst tænkelige generalsekretær, alliancen kan få i år, der må forventes at blive svære og fyldt med udfordringer, har Terzi sagt i sin offentlige opbakning til Frattini.
Der er så vidt Ritzau er orienteret ingen andre lande, der på samme måde har meldt sig med kandidater. Men blandt Natos nyere medlemslande er der en opfattelse af, at jobbet bør gå til en af dem, og især Polen menes at være interesseret.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce