Nedbrud og fejl sender NemID til tælling

NemID er for skrøbeligt, mener eksperter. Rådet for Digital Sikkerhed vil have et alternativ til nøglekortet.

Danskernes nøglekort, NemID, var sidste år svært eller helt umuligt at anvende i op mod tre døgn på grund af fejl og it-angreb.

Dermed kunne NemID kun leve op til driftsmålene i otte ud af 12 måneder, skriver Berlingske.

Avisen har fået aktindsigt i en række interne rapporter, som Nets hver måned afleverer til Digitaliseringsstyrelsen. Nets er virksomheden bag nøglekortet.

I lidt over 70 timer var NemID nede i 2013, og det skyldes blandt andet en række it-angreb i de første måneder af året.

Eksperter peger på, at systemet er for skrøbeligt, og at NemID halter.

- Det er overraskende, for man må forvente, at en organisation, der byder på en opgave, også kan løfte opgaven, siger Christian Damsgaard Jensen, lektor i it-sikkerhed på DTU, til Berlingske.

- Når de næsten tre år efter opstarten pludselig opdager, at nogle problemer skyldes såkaldte DDoS-angreb, virker det underligt, for det er noget, som man i sikkerhedsbranchen har talt om de seneste 10 år, tilføjer han.

Nedbrud i sammenlagt tre døgn på et helt år kan lyde af lidt, men ifølge Rådet for Digital Sikkerhed bliver vi i stigende grad afhængige af nøglekortet. Der er derfor behov for et alternativ til NemID, lyder det.

- Når togene ikke kører, sætter vi busser ind i stedet. Den mulighed har man ikke med den nuværende model, hvor NemID er eneste mulighed for at komme i kontakt med banken og det offentlige.

- Sårbarheden er for stor, fordi der kun er én udbyder og dermed én løsning. Det er ikke tilfredsstillende, siger Birgitte Kofod, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, til Berlingske.

/ritzau/

 
Emneord: Nemid, IT-sikkerhed, Christian Damsgaard Jensen, Rådet for Digital Sikkerhed, Birgitte Kofod Olsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også