Fotograf: Søren Svendsen

New Public Management hudflettes på Folkemødet fredag

Direktør i Region Hovedstaden Hjalte Aaberg og borgmester i København Anna Mee Allerslev kommer i tal-ilden. Redaktør på DenOffentlige, Henrik Hjortdahl, kommer med sine bud på bedre offentlige ledelse i fremtiden.

New Public Management, offentligt styringsparadigme siden 80’erne, er endt med at blive et dyrt bekendtskab, ved vi nu. Men er det overhovedet muligt at arbejdet effektivt i en kompleks og foranderlig verden uden at have et styringsredskab som NPM? 


Fredag kl. 14.30 på Folkemødet i Allinge - i Grundtvig-teltet på Cirkuspladsen - blotlægges NPM i et scenarie fra en fiktiv Omsorgsforvaltning, hvor dilemmaerne rasler ned over hierarkierne: Direktør i Region Hovedstaden Hjalte Aaberg og borgmester i København Anna Mee Allerslev kommer i tal-ilden sammen med en mellemleder, en omsorgsmedarbejder og en vaskeægte borger. Redaktør på DenOffentlige, Henrik Hjortdahl indleder med et zoom ind i NPM og afslutter med sine bud på bedre offentlige ledelse i fremtiden.

Ikke alt der kan tælles, tæller

”Ikke alt, der kan tælles, tæller, og ikke alt, der tæller, kan tælles,” sagde Albert Einstein. At kvantificerbar målstyring giver tunnelsyn i de forskellige dele af organisationerne og skaber det forkerte fokus, er efterhånden en kendt sag. Bl.a. har to internationalt anerkendte forskere, engelske Hood og Dixon, evalueret styringsmetoden New Public Management.


De konkluderer, at de seneste 30 års offentlige fokus på at øge den offentlige sektors effektivitet gennem markedsgørelse, præstationsledelse og nye informationsteknologier både har givet en dyrere og dårligere offentlig sektor med flere brugerklager og mindre borgertilfredshed. Også de ansatte i den offentlige sektor er plaget af styringsmetoden, som har ført til frustrationer, opsigelser og en skarp kurve af stresssygemeldte medarbejdere. Imens viser andre analyser, at de organisationer, som bruger mindst tid på at sætte mål og følge op, er dem som leverer de bedste resultater.

Regionsdirektøren, borgmesteren og eksperten på banen
Men hvad er det egentlig, der går galt i New Public Management – og hvad kan vi sætte i stedet? Vær med til at afdække spillet på Folkemødet fredag kl. 14.30-16.30 i Grundvig-teltet, når borgmester i København Anna Mee Allerslev (R) og adm. direktør i Region Hovedstaden Hjalte Aaberg, sammen med en mellemleder, en omsorgsmedarbejder og en vaskeægte borger forsøger at besvare en række konkrete dilemmaer, der udspiller sig i Omsorgsforvaltningen i en større dansk kommune. De giver også deres bud på hvordan de mener, vi kan gøre det bedre. 

Redaktør af ledelsesavisen på DenOffentlige.dk, Henrik Hjortdal, er ekspert på området og giver sit bud på historien om NPM - og fremtidsperspektiverne for offentlig ledelse. Ordstyrer er Karen Lumholt og gamemaster er kommunikationsrådgiver Le Lyby. 

Arrangement: Tænketanken Cura.

Kontakt: Karen Lumholt på 40 14 49 80

Læs mere her https://kalender.brk.dk/event/user-view/20540?redir

Emneord: Folkemøde 2016, Cura, Henrik Hjortdal, Anna Mee Allerslev, Hjalte Aaberg, Karen Lumholt
CURA på DenOffentlige.dk Hvem er Cura? Tænketanken Cura ønsker at indgå aktivt i samfundsdebatten ud fra et relationelt menneskesyn Centralt i Cura's menneske- og samfundssyn står relationer, frihed og fællesskab. Vi...
Aktivitet: Artikler: 11 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.06.18 Infrastruktur
  Region Hovedstaden: Rigsrevisionen peger meget præcist på, hvor Sundhedsplatformen har været svær

  Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) tager Statsrevisorernes kritik alvorligt og understreger, at man fra politisk hold i Region Hovedstaden løbende er blevet klogere undervejs og har bedt administrationen om at sætte ind på de kritikpunkter, som Rigsrevisionen peger på.

 • 01.03.17 Politik
  Seksbyerne til Folketinget: Giv kommunerne frie hænder

  Beskæftigelsesområdet har brug for en gennemgribende forenkling, hvis kommunerne skal levere en hurtig og effektiv indsats. Så enkelt er budskabet, når Aarhus og resten af 6-byerne onsdag d. 1. marts har foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

 • 16.06.16 Infrastruktur
  Stor vestjysk offensiv for bedre infrastruktur

  Erhvervslivet, organisationer og vestjyske politikere fra både byråd og Folketinget styrker nu indsatsen for at forbedre infrastrukturen i landsdelen. Det handler om at forbinde Herning via Ringkøbing til Hvide Sande med den længe ønskede 2+1-vej.

 • 01.12.15 Ledelse
  Tema søger nye veje for ledere

  Offentlige ledere står i en skruestik mellem statslig styring og hensynet til borgerne. Med ny avis om ledelse og styring sætter DenOffentlige en ramme med fokus på nyheder, videndeling og debat. To kendte ledere er redaktører.

 • 21.04.15 Politik
  Relationel velfærd er fremtidens velfærd

  55 danske og udenlandske fagfolk og tænkere retter i to sammenhængende antologier en massiv kritik mod konkurrencestaten og anviser nye veje til et øget fokus på relationer og værdighed i vores velfærdssamfund. Bag udgivelsen af tobindsværket står den idepolitiske tænketank Cura.