Ni ud af ti vil forbyde rituel omskæring af drengebørn: Her er nogle sandheder

Massiv modvilje mod omskæring af drengebørn, som især praktiseres af jøder og muslimer. Organisation foreslår en aldersgrænse på 18 år for omskæring af drenge. Se to videoer her om sandheden ved omskæring.

87 procent af danskerne vil således have indgrebet forbudt, før man er 18 år og myndig. Det viser en måling, Megafon har lavet for Politiken og TV 2, hvor 1027 har svaret.

Målingen vækker bestyrtelse blandt jøder og muslimer.

- For os er omskæring en naturlig del, der er er lige så vigtig som dåben. Det er et ritual, der er vigtigt både for troende og ikketroende jøder. Det er vores kendetegn og en del af vores kultur, siger overrabbiner i Det Jødiske Samfund Jair Melchior til Politiken.

Hvis Danmark indfører et forbud, vil jødisk liv i landet langsomt stoppe, forklarer han videre:

- Vi vil blive fremmedgjort, og man vil sætte mærkater på os. Jøder, for hvem jødedommen er vigtig, vil rejse herfra.

Jair Melchior mener samtidig, at et forbud vil være udemokratisk og vise, at Danmark ikke respekterer religiøse mindretal.

- Modstanderne af omskæring er ikke antisemitter, men får de held til at overbevise politikerne om et forbud, vil det være en antisemitisk handling. Det vil være en lov vendt mod jøder, siger han.

Imam Naveed Baig fra Dansk Islamisk Center er overrasket over den store modstand mod omskæring, og han tror, at mange i den meget følelsesladede debat har glemt det centrale i problematikken.

- Hvad betyder det at være anderledes? Kan vi leve sammen og have forskellige kulturelle og religiøse ritualer i vores liv? Det handler om retten til forskellighed, respekten for det, der er anderledes, siger han til Politiken.

Naveed Baig kan godt sætte sig ind i, hvorfor omskæring kan vække så stærke følelser.

- Selv om jeg er uenig, forstår jeg godt dem, der siger: "Drengebarnet skal selv have lov til at bestemme, om han vil lade sig omskære som voksen." Jeg kan godt sætte mig ind i det samfund, hvor autonomi og personlig frihed er i højsædet.

- Derfor mener jeg heller ikke, det her er udtryk for manglende tolerance fra danskernes side. Det er mere et udtryk for manglende oplysning og dialog, siger imamen.

 

Organisation: En mand skal selv bestemme over sin penis
Intact Denmark ønsker en aldersgrænse på 18 år for omskæring af drenge. Hvad enten man er muslim, jøde, kristen eller noget fjerde er det op til hver enkelt mand selv at bestemme, hvad der skal ske med hans penis. Eller ikke ske.
 
Sådan lyder budskabet fra organisationen Intact Denmark, der arbejder for at indføre en aldersgrænse på 18 år for omskæring af drenge.
 
- Man skal respektere det enkelte menneskes kropslige integritet, seksuelle anatomi og religiøse frihed. Og man kan ikke vide, om den enkelte mand som lille synes, det er vigtigt at blive omskåret af kulturelle eller religiøse årsager, siger organisationens forkvinde Lena Nyhus.
 
- Det er kun ham, der har tissemanden i bukserne, som kan bestemme, hvad der skal ske med den, tilføjer hun.
 
Udmeldingen kommer i kølvandet på en ny måling, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2, hvor 1027 personer har svaret.
 
- Den danske befolkning går meget op i børns tarv. Vi vil gerne passe på vores børn og beskytte deres rettigheder. Derfor er det oplagt, at majoriteten af befolkningen ønsker en aldersgrænse for omskæring, siger hun.
 
/ritzau/

 

 

Emneord: Omskæring af drengebørn, Omskæring, Muslimer, Det Jødiske Samfund, Jøder, Religion, Overgreb, Uge 28
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 19.07.16 Susanne Jensen.
  Individets ret til at bestemme i egen krop.

  Den viste film, var jeg ikke istand til at se færdig. Hvis det virkelig foregår på den måde, er det under al kritik. Jeg følte med, og græd med den lille dreng.
  Jeg mener at ethvert unødvendigt indgreb, kirurgisk eller medicinsk skal være forbudt i Danmark, uanset trosretning.
  Det er på tide, at ethvert individ, har retten til at bestemme i egen krop i sundhedssystemet.
  Religion handler om tro, ikke viden.
  Det er jo tydeligt at drengen lider, uanset om hans gråd skyldes fysisk smerte eller angst på grund af overgrebet.
  Vi er født med alle sanser åbne, og min personlige erfaring er, - med en klart behov for at være hele, sunde og at kunne føle os trygge sammen med vores familie, som skal beskytte os mod overgreb, ikke acceptere at de sker.
  Kroppen er vores synlige tilstedeværelse, selve beviset på at vi hver især eksisterer, og skal være ukrænkelig, og vi skal alle lære at respektere at måden vi bruger vores respektive kroppe, har konsekvenser, for en selv, men også for andre.
  Hvad vi så iøvrigt tror, er afhængigt af utallige livsomstændigheder, men glemmer vi at bruge vores sanser, eller udsættes vi som nyfødte for fysiske overgreb, kan det ændre selve følelsen af at have retten til at være det individ vi er.

 • 13.07.16 Claus J
  Lovgivnings forrang til religiøse skikke er ikke brud på religionsfrihed.

  I Danmark gælder kun rigets love. Landets love er udsprunget af den kristelige tro, men er ikke bestemt af denne religion, på samme måde som den heller ikke er dikteret af andre trosretningers religiøse forskrifter.

  Enhver ændring i den fysiske anatomi uden samtykke er at sidestille med overgreb og samtykke kan kun gives af dem i lovens forstand myndige personer.

  Har man et problem med sine religiøse skikke, som resultat af landets love, så må man ændre på sine skikke eller finde andet passende sted at udøve sine lovstridige skikke.

  "Lov følge eller land fly" siger et gammelt mundheld.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også