Nørrebro Bibliotek modtager Den Europæiske Sprogpris

Den Europæiske Sprogpris tildeles Nørrebro Bibliotek for flere års vedholdende arbejde og en mangfoldighed af tilbud for at engagere to- og flersprogede brugere i sproget og bøgernes verden.

Nørrebro Bibliotek: Det flersprogede bibliotek modtager Den Europæiske Sprogpris for flere års vedholdende arbejde med at integrere og engagere deres to- og flersprogede brugere i bøgernes verden og at udvikle deres sproglige kompetencer.

- Jeg glæder mig over at kunne overrække den Europæiske Sprogpris til Nørrebro Bibliotek. Gennem forskellige initiativer arbejder bibliotekets ansatte målrettet for at udbrede kendskabet til dansk og læsning i et særligt udfordret område. På forbilledlig vis har de gjort en bredspektret, vedholdende og veldokumenteret indsats for at engagere deres to- og flersprogede brugere i sproget og bøgernes verden. Bibliotekets indsats er særdeles vigtig i forhold til at integrere to- og flersprogede i det danske samfund og uddannelsessystem, og jeg håber, at deres arbejde kan inspirere andre, siger Morten Østergaard.

Nørrebro Bibliotek er den første kommunale institution, der modtager Den Europæiske Sprogpris, og biblioteket er det tredje mest besøgte i København. Med sin placering på Ydre Nørrebro har det en mangfoldighed af brugere. De ansattes arbejde foregår derfor også uden for biblioteket som opsøgende tilbud om blandt andet højtlæsning for småbørnsfamilier og læsegrupper for etniske minoritetskvinder i bydelens udsatte boligområder.

 - Jeg ser det som et stort klap på skulderen at modtage sprogprisen, for det er jo ikke for en enkeltstående indsats, men for et bevidst arbejde med sprog på mange forskellige platforme gennem de sidste 10 år. Det er i det lange, seje træk, resultaterne skabes, og det giver mening, fordi arbejdet hver eneste dag kommer vore borgere til gode, siger biblioteksfaglig leder, Annette Sølvmose.

I 2010 blev biblioteket lagt sammen med Nørrebrohallen og Osramhuset under navnet 2200Kultur. Derfor modtager chefen for 2200Kultur, Ayhan Can sprogprisen på bibliotekets vegne.

- Vi er heldige med at være fysisk placeret i en af landets mest mangfoldige bydele, hvor sprogets diversitet kommer til udtryk i alle former. Derfor er vores arbejde med sprog en naturlig prioritering for os. Vi har på mange områder været pionerer og proaktive i vores tilgang til arbejdet med sprog, og vi har bygget videre på eksisterende erfaringer og løbende videreudviklet nye tilgange og nye samarbejdsflader med lokale borgere og samarbejdspartnere. Prisen fortæller os, at vi er på rette spor, og at vi skal bygge videre på den succes, vi allerede har opnået, siger Ayhan Can.

Den Europæiske Sprogpris

 • Den Europæiske Sprogpris uddeles hvert år til nyskabende projekter, som har bidraget til at udvikle læring af fremmedsprog.
 • Prisen gives som en opmuntring til projekter, der viser nye måder at lære sprog på, og som derved bidrager til kommunikation og kulturforståelse og bedre muligheder for uddannelse og arbejde.
 • Med sprogprisen følger der et rejsestipendium på 15.000 kroner.
 • I 2013 skulle projekter handle om enten IKT eller undervisning af flersprogede elever for at komme i betragtning.
 • Professor Jørn Lund har stået i spidsen for juryen.

Nørrebro Bibliotek modtager sprogprisen på baggrund af initiativer, som:

 • Projekt Bogstart, hvor medarbejdere fra Nørrebro Bibliotek besøger alle småbørnsfamilier i udsatte boligområder tre gange i løbet af børnenes første leveår med en bogpakke og vejledning til forældrene om, hvordan man støtter sit barn i at udvikle et godt sprog.
 • Læsegrupper for etniske minoritetskvinder fire dage om ugen i forskellige boligområder gennem metoden Guidet Fælles Læsning, som introducerer skønlitteratur for grupper af kvinder, der normalt ikke er boglæsere.
 • Samarbejde med lokale skoler, hvor klasser inviteres til at flytte undervisningen til biblioteket.
 • Projektet Læs Dansk, der samarbejder med den lokale sprogskole om at gøre biblioteket til et naturligt læringssted for etniske minoriteter.
 • Andre initiativer som Snakkeklub, Engelsk ’Talk Club’, arabisk undervisning, hjælp til at oversætte breve og udfylde blanketter og lektiehjælp fra over 80 frivillige.
 • Læseglæden er gennemgående et fokus for initiativerne.
Emneord: Biblioteker, Nørrebro Bibliotek, Den Europæiske Sprogpris, Ayhan Can
Uddannelsesministeriet på DenOffentlige.dk Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser
Aktivitet: Artikler: 70 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.10.21 Velfærd
  Hver niende lejlighed bebos af dens ejer

  På trods af høj efterspørgsel på ejerlejligheder er det stadig kun hver niende etagebolig, der bebos af dens ejer. Etablerede man flere ejerboliger, ville de hurtigt finde nye ejere, vurderer mæglerkæden Estate.

 • 09.06.21 Velfærd
  Her er økonomiaftalen for 2022

  Ny økonomiaftale sikrer, at kommunerne kan følge med på demografien. Der er ikke råd til det løft af socialområdet, som KL har foreslået.

 • 01.05.14 Infrastruktur
  Forskningsbiblioteker får 12 mio. kr. til digital udvikling

  Biblioteker på landets fag-, forsknings- og uddannelsesinstitutioner får 12 mio. kr. til projekter, der blandt andet skal sikre, at studerende, undervisere og forskere får de bedst mulige vilkår, når de søger viden digitalt.

 • 02.12.13 Infrastruktur
  Nu tager danskerne det næste store digitale skridt

  Den 1. december tager Danmark hul på endnu et digitalt kapitel, når det bliver obligatorisk at betjene sig selv digitalt på yderligere 29 offentlige områder. Eksempelvis skal vi fremover melde udrejse og vælge læge på nettet. Og helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne bliver stadig mere digitale – det gælder ikke mindst den ældre generation.

 • 21.08.13 Velfærd
  Hva’ ska’ jeg med kommunen?

  "Hva’ ska’ jeg med kommunen?" spørger mange unge. Et nyt projekt involverer de 15-25 årige i hvordan kommunens serviceydelser kan blive bedre, og hvordan unge kan få indflydelse på de digitale tilbud i bibliotek og Borgerservice.