Screendump fra TV2 Lorry

Nørrebro tænder fakler som modsvar til skudepisoder

Søndag aften blev der igen skudt i København. Mandag svarede borgere igen med fakkeloptog på Nørrebro.

Fakkeloptog skal vise, at borgerne på Nørrebro står sammen efter de mange skudepisoder, siger arrangør. Efter de seneste måneders talrige skudepisoder i København, som kan have tilknytning til bandekonflikten, gik et fakkeltog mandag aften igennem Nørrebro.
 
Arrangøren bag, Anahita Malakians, mener, at det er afgørende, at Nørrebro-borgerne viser fællesskab og sammenhold.

- Nu er det borgernes tur til at komme på banen. Vi vil ikke finde os i, at vores by bliver gjort til skydeskive for banderne, siger hun til Ritzau i et interview inden fakkeltoget

Optoget begyndte på Blågårds Plads klokken 19 med uddeling af fakler og en kort tale af Anahita Malakians, der har boet 16 år på Nørrebro.
 
"Vi skal kunne leve i fred. Sammen" og "Fælles for tryghed" står der på bannere, der bliver holdt oppe blandt de op mod 400 mennesker, der deltager i fakkeltoget.
 
En af dem er Maj Marie Carsten, der bor i området og går blandt de forreste. På armen bærer hun sin toårige søn. 
 
Det er mest i medierne, at de oplever skyderierne, fortæller hun. Men også lyden af helikoptere, der overvåger området, har mindet hende om dem.
 
- Vi tænker rigtig, rigtig meget på det i dagligdagen. Om de ting, vi gør, er sikre.
 
- Vi har ikke ændret noget. Det er klart, at vi skal tage os mere sammen for at gå ud om aftenen, fordi det selvfølgelig er mere trygt derhjemme, siger hun.
 
Fakkeltoget gik fra Nørrebrogade til Den Røde Plads, som netop var centrum for en skudepisode lørdag, hvor to tilfældige mænd blev ramt.
 
Også søndag gik beboere på Nørrebro på gaden i forbindelse med initiativet "Vi tager gaderne tilbage". Det var samtidig den sjette dag i træk med skudepisoder i København, og den 26. skudepisode siden 13. juni i år.
 
Som borger på Nørrebro føler Anahita Malakians sig påvirket af de mange skudepisoder, og derfor tog hun på egen hånd initiativ til demonstrationen mandag.
 
- Det var vigtigt for mig at gøre noget her og nu, fordi det kan være en langsommelig proces med foreninger, siger hun og fortsætter.
 
- Jeg kan mærke utrygheden og følelsen af hele tiden at kigge mig omkring. Det er også noget, jeg tænker på som offentlig person, siger hun.
 
Anahita Malakians er aktiv i partiet Venstre, men understreger, at demonstrationen ikke er politisk motiveret.

- Jeg er først og fremmest borger på Nørrebro, og jeg er utryg for mine børn og mig selv, når jeg går på gaden, siger hun.

Flere personer er blevet varetægtsfængslet i forbindelse med sagerne, men politiet er stadig på jagt efter flere gerningsmænd.
 
Også mandag næste uge er der arrangeret fakkeltog.
 
 
 
OVERBLIK: De københavnske gader er bandernes krigszone
I København har der siden 13. juni været adskillige skudepisoder, som kan have tilknytning til den eskalerende bandekonflikt. 
 
Det får beboerne i bydelen Nørrebro, hvor flere skyderier har fundet sted, til at gå på gaden mandag. Med et fakkeloptog vil de vise, at de står sammen efter de mange episoder. 
 
Søndag aften rykkede politiet ud til endnu en episode. Det var sjette dag i træk og den 26. episode siden 13. juni, hvis der er tale om skud.
 
En lang række personer er blevet varetægtsfængslet i forbindelse med sagerne, men politiet er stadigvæk på jagt efter flere gerningsmænd.
 
Her er et overblik over nogle af de mest voldsomme skudepisoder:
 
* 13. august: Politiet modtager klokken 23.07 en anmeldelse om et skyderi ved Mimersgade, hvor en tilsyneladende tilfældig forbipasserende ramt. Kort før klokken 15 mandag var den 39-årige mand i kritisk tilstand, lød det fra politiet.
 
* 12. august: To tilfældige mænd bliver ramt ved Den Røde Plads på Ydre Nørrebro. To personer på en knallert kom kørende til stedet, og passageren på bagsædet affyrede seks til otte skud mod de to ofre.
 
* 11. august: Politiet rykker ud til en anmeldt skudepisode i Københavns Nordvest-kvarter. Ingen bliver umiddelbart ramt. Politiet finder et stykke derfra en bil med et skudhul i.
 
* 10. august: Torsdag aften bliver der skudt hele tre steder i København. Et af skyderierne sker i Nordvest, hvor en tilsyneladende tilfældig 27-årig mand var i skudlinjen. Kun mandens knallert bliver dog ramt. De to andre skudepisoder torsdag skete i Tingbjerg og i Korsgade på Nørrebro.
 
* 9. august: Omkring klokken 22 bliver en tilfældig familiebil beskudt omkring Mjølnerparken. Politiet ved ikke, hvorfor der blev skudt, men betragter episoden som banderelateret.
 
* 8. august: En vildfaren kugle ender i en sofa i en lejlighed på Lundtoftegade, mens en person var til stede i lejligheden. Personen har ingen banderelationer, og politiet mener, at det var tilfældigt, at netop denne lejlighed blev beskudt.
 
* 5. august: Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret var en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.
 
* 4. august: En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.
 
* 4. august: Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.
 
* 2. august: En 24-årig mand bliver ramt i ballen, da to mænd på en knallert åbner ild i krydset mellem Tomsgårdsvej-Tuborgvej og Frederiksborgvej.
 
* 1. august: To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.
 
* 28. juli: Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler, men ingen personer bliver ramt.
 
* 25. juli: En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.
 
* 14. juli: Der er skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.
 
* 16. juni: Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.
 
* 13. juni: På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.
 
* 13. juni: Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.
 
Kilder: Københavns Politi og Ritzau.
 
/ritzau/
Emneord: Bandekriminalitet, Bandeopgør, Bandemiljø, Bander, Nørrebro, Anahita Malakians, Lokalmiljø, 150817
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.08.17 Infrastruktur
  Nye tal: Hvert tredje hus er ikke solgt i 25 år

  Det er i år 25 år siden, at handelsdata på boligsalg i Danmark blev digitaliseret, så der nu i 2017 er et omfattende arkiv over salgsdatoer, priser, salgstider og meget mere. Boligsiden dykkede ned i tallene.

 • 30.01.17 Politik
  Her er regeringens nye bandepakke: Presset på bander og rockere skal øges

  Danskerne skal kunne færdes på gaden uden frygt for at blive fanget i rocker- og bandegruppers skyderier. Flest muligt rockere og bandemedlemmer skal bag tremmer, og presset på rockerne og banderne skal øges. Med 28 initiativer sætter regeringen ind mod rocker- og bandekriminalitet.

 • 16.06.16 Velfærd
  Laveste antal rockere og bandemedlemmer i 5 år

  Antallet af rocker- og bandemedlemmer er det laveste i fem år. I dag er ca. 1.400 personer registreret som medlemmer, og det er knap 500 færre end for blot fire år siden, hvor antallet var på sit højeste.

 • 18.04.16 Velfærd
  Hvidovres første politikadetter starter til efteråret

  Kommunen underskriver aftale med Vestegnens Politi om samarbejde, der skal få udsatte unge på 12-15 år på ret kurs.

 • 18.11.15 Politik
  Her er den nye politiaftale

  Regeringen har sammen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti indgået en aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi i perioden 2016-2019. Aftalen sikrer 1,9 mia. kr. ekstra til at løse de udfordringer, som dansk politi står over for i fremtiden.