Nu får børn lov at klage til FN - bare ikke danske børn

Red Barnet: Det er en historisk sejr for børn, at de kan klage til FN, hvis en stat krænker deres rettigheder.

Børn får nu lov til at klage til FN, hvis deres rettigheder er blevet krænket. Bare ikke danske børn. For Danmark har endnu ikke underskrevet aftalen. Og det er ikke godt nok, mener Red Barnets Mimi Jakobsen.

Sent tirsdag aften godkendte Costa Rica som det 10. land i verden børns ret til at klage til FN.

At Danmark ikke er med i det gode selskab, så danske børn får ret til at klage internationalt, skaber dyb forundring hos Red Barnet.

- Hvis Danmark mener det, når vi siger, at børn har rettigheder, så skal vi også give dem mulighed for at klage. Børn skal kunne sige fra og blive taget alvorligt, hvis nogen krænker deres værdighed og udsætter dem for overgreb, siger Mimi Jakobsen.

For at klageadgangen kan tages i brug, kræver det, at 10 lande har ratificeret den. Derfor skrev Costa Rica tirsdag aften sig ind i børnerettighedernes verdenshistorie, da de tilsluttede sig.

Det er den største sejr for børns retssikkerheder siden vedtagelsen af Børnekonventionen i 1989, at børn nu kan klage internationalt, hvis deres rettigheder krænkes, mener Red Barnet.

Det betyder, at børns rettigheder langt om længe bliver ligestillet med andre menneskerettigheder.

Danmark bør derfor straks slutte sig til de andre lande, så også danske børn får ret til at klage til FN. Det kan kun gå for langsomt, mener Red Barnets generalsekretær.

- Når man ser på listen af lande, der har givet børn lov til at klage til FN, så forventer jeg da, at Danmark hurtigst muligt slutter sig til flokken, siger Mimi Jakobsen og fortsætter:

- Det kan virke absurd, at vi ude i verden råber op om, at stater skal respektere børns rettigheder, men når det kommer til at give børn ret til at klage, så lurepasser vi. Det skal der laves om på, siger Mimi Jakobsen.

I år fylder Børnekonventionen 25 år. Red Barnet opfordrer regeringen til at hejse flaget for alle verdens børns rettigheder ved i en fart at følge trop og få sat turbo på at give børn ret til at klage internationalt, hvis deres rettigheder bliver krænket.

/ritzau/

 
Emneord: Børneklager, Red Barnet, FN's børnekonvention, Mimi Jakobsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 20.03.20 Social
  Red Barnet sætter ind med corona-beredskab for udsatte børn og familier i Danmark

  Udbruddet af coronavirus har sat hele verden på den anden ende, og det påvirker også Red Barnets arbejde i Danmark. En stribe nye aktiviteter skal sikre, at organisationens frivillige fortsat kan hjælpe de sårbare børn og deres familier, de normalt arbejder med, under corona-nedlukningen.