Nu får børn lov at klage til FN - bare ikke danske børn

Red Barnet: Det er en historisk sejr for børn, at de kan klage til FN, hvis en stat krænker deres rettigheder.

Børn får nu lov til at klage til FN, hvis deres rettigheder er blevet krænket. Bare ikke danske børn. For Danmark har endnu ikke underskrevet aftalen. Og det er ikke godt nok, mener Red Barnets Mimi Jakobsen.

Sent tirsdag aften godkendte Costa Rica som det 10. land i verden børns ret til at klage til FN.

At Danmark ikke er med i det gode selskab, så danske børn får ret til at klage internationalt, skaber dyb forundring hos Red Barnet.

- Hvis Danmark mener det, når vi siger, at børn har rettigheder, så skal vi også give dem mulighed for at klage. Børn skal kunne sige fra og blive taget alvorligt, hvis nogen krænker deres værdighed og udsætter dem for overgreb, siger Mimi Jakobsen.

For at klageadgangen kan tages i brug, kræver det, at 10 lande har ratificeret den. Derfor skrev Costa Rica tirsdag aften sig ind i børnerettighedernes verdenshistorie, da de tilsluttede sig.

Det er den største sejr for børns retssikkerheder siden vedtagelsen af Børnekonventionen i 1989, at børn nu kan klage internationalt, hvis deres rettigheder krænkes, mener Red Barnet.

Det betyder, at børns rettigheder langt om længe bliver ligestillet med andre menneskerettigheder.

Danmark bør derfor straks slutte sig til de andre lande, så også danske børn får ret til at klage til FN. Det kan kun gå for langsomt, mener Red Barnets generalsekretær.

- Når man ser på listen af lande, der har givet børn lov til at klage til FN, så forventer jeg da, at Danmark hurtigst muligt slutter sig til flokken, siger Mimi Jakobsen og fortsætter:

- Det kan virke absurd, at vi ude i verden råber op om, at stater skal respektere børns rettigheder, men når det kommer til at give børn ret til at klage, så lurepasser vi. Det skal der laves om på, siger Mimi Jakobsen.

I år fylder Børnekonventionen 25 år. Red Barnet opfordrer regeringen til at hejse flaget for alle verdens børns rettigheder ved i en fart at følge trop og få sat turbo på at give børn ret til at klage internationalt, hvis deres rettigheder bliver krænket.

/ritzau/

 
Emneord: Børneklager, Red Barnet, FN's børnekonvention, Mimi Jakobsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 20.03.20 Social
  Red Barnet sætter ind med corona-beredskab for udsatte børn og familier i Danmark

  Udbruddet af coronavirus har sat hele verden på den anden ende, og det påvirker også Red Barnets arbejde i Danmark. En stribe nye aktiviteter skal sikre, at organisationens frivillige fortsat kan hjælpe de sårbare børn og deres familier, de normalt arbejder med, under corona-nedlukningen.