Nu må Rigsrevisionen igen prikke til Skats ledelse: Ny mistanke om storsvindel

Ledelse

22/05/2016 09:15

Nick Allentoft

Frygten for en ny udbytteskatskandale får Rigsrevisionen til at reagere på momsudbetalinger for milliarder. Dansk Told- og Skatteforbund føler ofte, de råber vagt i gevær om forholdene i Skat. Men der sker ikke noget.
Negativ moms for mere end 200 milliarder kroner har nu fået Rigsrevisionen til at tage fat på en kulegravning af disse udbetalinger fra Skat, skriver Politiken Søndag.   Medarbejderne i Skats egen momskontrol har flere gange forsøgt at slå alarm, i takt med at udbetalingen af negativ moms til store og små virksomheder er steget voldsomt, mens kun et fåtal af sagerne er blevet kontrolleret.

Hidtil har Skats ledelse afvist kritikken.

LÆS OGSÅ: Skatteadvokat: Momssvindel er simpelt

Men nu har Rigsrevisionen på baggrund af en forundersøgelse besluttet at iværksætte en gennemgribende granskning af de enorme momsudbetalinger, der sidste år nåede langt op over 200 milliarder kroner.   Det er frygten for en ny udbytteskatskandale, der får Rigsrevisionen til at reagere. Og beslutningen bliver bakket op af de politisk valgte statsrevisorer.   - Vi mangler en gennemgribende undersøgelse af dette område, siger Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), til Politiken.   Rigsrevisionen bekræfter, at en kulegravning er iværksat, men udtaler sig ikke om verserende undersøgelser.   Revisorernes brancheorganisation, FSR, ser ifølge Politiken flere lighedstegn mellem udbetalingerne af negativ moms og Skats refusion af udbytteskat, hvor udenlandske svindlere på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation uhindret kunne lænse statskassen for mindst 9,1 milliard kroner i det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største tyveri.   Forbund: Vores advarsler om momsrefusion bliver ikke hørt Hos Dansk Told- og Skatteforbund, som organiserer de ansatte i Skat, er man ikke videre overrasket over, at Rigsrevisionen nu har besluttet at granske de enorme momsudbetalinger, der de sidste år er nået langt over 200 milliarder kroner. 

Virksomheder, der sælger deres produkter i udlandet, kan nemlig få refunderet den danske moms på deres vareindkøb. Ifølge Politiken, modtog Skat i 2010 anmodninger for 160 milliarder kroner, men sidste år var det tal steget til 226 milliarder. 

De ansatte i Skat føler, at de ofte har forsøgt at gøre opmærksom på, at det kunne være et område, hvor der kan svindles. Men ligesom så mange gange før, så bliver de ikke hørt, siger formand Jørn Rise.   - Vi er kede af det. Vi har mange gange sagt, at det er et latent område. Jeg må til stadighed konstatere, at jeg lever i en branche, hvor det hedder "hvad sagde jeg". Der er en vis reaktionstid, fra man siger noget, til der sker noget.    - Det er sådan, man bedst kan karakterisere det, siger han.   Og ifølge Jørn Rise vil der altid være en risiko for, at nogle snyder, når der er mulighed for udbetaling af store beløb.   - Jeg kan høre fra mine medlemmer, at der er en trend til, at virksomhederne lader sig registrere, og så indsender de negative momsangivelser en fire-fem gange.    - Så bliver selskabet tvangsopløst, og så står Skat med gælden, som de ikke kan inddrive. Der er bare så mange tegn på, at her er der et område, som man virkelig skal være opmærksom på, siger Jørn Rise.   Men på grund af de mange nedskæringer, kan medarbejderne i Skat simpelthen ikke følge med, lyder det fra formanden.   - Der er for få medarbejdere. Det er et generelt træk for Skat, at vi hele tiden bliver skåret ned på. Og det giver de her udslag.   Ifølge Politiken har medarbejderne i Skats egen momskontrol flere gange forsøgt at slå alarm, i takt med at udbetalingen af negativ moms til store og små virksomheder er steget voldsomt, mens kun et fåtal af sagerne er blevet kontrolleret.   Skat siger avisen, at man kun kontrollerer to eller tre procent af sagerne, og man er åbne for en grundigere revision.   Politiken har tidligere beskrevet, hvordan Skats egne medarbejdere allerede i september sidste år forsøgte at advare ledelsen om faren for en ny svindelsag i milliardklassen. Her var virksomhedernes anmodninger om at få udbetalt negativ moms steget voldsomt.   I 2010 modtog Skat anmodninger for 160 milliarder kroner, sidste år nåede anmodningerne op på godt 226 milliarder kroner. Men kun omkring to procent af sagerne bliver udtaget til kontrol.   Der kan dog være gode grunde til stigningen i udbetalingerne af negativ moms. Blandt andet at der kommer flere ordrer i bøgerne hos de store danske eksportvirksomheder. Virksomhederne kan nemlig få refunderet den danske moms på deres vareindkøb, hvis de sælger deres produkter i udlandet.      /ritzau/

Mest Læste

Annonce