Nu skal velfærdsstaten hjælpe ensomme ældre

Regeringen vil oprette pulje, som kommunerne kan søge til projekter for ensomme ældre. Samtidig vil regeringen lave mere markedsføring af sosu-uddannelser, fordi det er vanskeligt at tiltrække nye medarbejdere.

PRESSEMEDDELELSE – Alt for mange ældre i Danmark er ensomme og får ikke den hjælp, de har brug for. Ældreminister Thyra Frank og regeringen vil derfor afsætte markant beløb på Finansloven til at styrke kommunernes indsats mod ældres ensomhed, sorg og selvmord.
”Vi har et ansvar for at hjælpe de ensomme ældre bedre, end vi allerede gør. Det skal ikke være et tabu at føle sig ensom, men det er det stadig i den ældre generation. Derfor skal vi gøre mere for at finde dem og hjælpe dem med at bryde ensomheden”, siger Ældreminister Thyra Frank.
 
Sammen med regeringen vil hun blandt andet prioritere 400 mio. kr. over fire år til kommunernes indsats med at bekæmpe ensomhed.
 
Ensomhed kan være livstruende
”Ensomhed er både et samfundsproblem og et problem for den enkelte, fordi de ældre risikerer at blive ramt på helbredet. Det er ikke ualmindeligt at se depression, vægttab, højt blodtryk og hjertekarsygdomme hos ensomme mennesker. Så det er et problem, som vi skal tage meget alvorligt og gøre noget ved”, siger Thyra Frank.

Pårørende - overlevelsesguide

Læs mere om en pårørendes møde med velfærdssystemet og hendes overlevelsesguide for pårørende 

Det bliver op til den enkelte kommune, hvordan pengene konkret skal bruges til at bekæmpe ensomhed, sorg og selvmord blandt ældre.

”Det er forskelligt hvor langt kommunerne er med ensomheds-arbejdet, og hvordan de frivillige hjælper fra kommune til kommune. I Esbjerg og Syddjurs Kommune, som jeg har besøgt,har man fx en netværkskoordinator, der sætter folk sammen efter interesser, når man har mistet en ægtefælle. Derfor vil jeg heller ikke sidde på Christiansborg og diktere, hvordan pengene skal bruges. Det skal ske ude i kommunerne”, siger Thyra Frank.
 
200 mio. kr. til rekrutteringsudfordringer på ældreområdet
Ældreministeren og regeringen vil også afsætte 200 mio. kr. til kommunernes udfordringer med at rekruttere medarbejdere til ældreplejen.
 
”Vi mangler medarbejdere i ældreplejen landet over. Derfor prioriterede vi på sidste års finanslov 500 mio. kr. årligt fast fremover til bedre bemanding. Men nu ser vi at, selvom kommunerne gerne vil ansætte flere, så kan de ikke få besat de ledige stillinger. Derfor er vi fire ministre, som står bag en kortlægning af problemet. Og derfor sætter vi penge af til kommende initiativer”, siger Thyra Frank.
 
Regeringen og Dansk Folkeparti afsatte på sidste års Finanslov 500 mio. kr. årligt fremadrettet til bedre bemanding på plejehjem og i hjemmeplejen. Siden har parterne lavet en pulje på 5 mio. kr. til profilering af SOSU-uddannelserne. Til efteråret kommer resultatet af kortlægningen.
Emneord: Thyra Frank, Ensomhed, Ældreområdet, Sosu'er, Sosu-skoler, Puljemidler, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, 270818
DenOffentlige på DenOffentlige.dk
Aktivitet: Artikler: 18 | Events: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.08.18 Solveig Nielsen
  Kortlægning af problemet med rekruttere medarbejdere til ældreplejen mv.

  Det er et vigtigt emne, og jeg vil gerne vide.

  1) Hvilke 4 ministerier er det konkret, som skal være med til at kortlægge problemerne?
  2) Angår det både hjemmeplejen, plejehjem og plejecentre, og/ eller andre områder?
  3) Hvordan er det tanken, at de 200 mill. kr. skal bruges?

 • 27.08.18 Lise Helms
  Hjælp til ensomme ældre

  Jeg vil gerne vide hvordan I har lavet denne undersøgelse.
  Hvornår er man ensom?
  Hvor mange er "rigtig mange", og ud af hvor mange adspurgte?

  De puljemidler der kan søges, vil de også dække ressourcer til det opsøgende arbejde for at afdække behovet for en ensomhedsindsats samt ressourcer til den omfattende dokumentation der normalt følger med?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også