Foto: Pressefoto, Socialdemokratiet

Nu taler Mette Frederiksen til danskerne

I dag taler landets statsminister til befolkningen.

Ifølge grundloven begynder Folketingsåret altid den første tirsdag i oktober, og det er i dag. Præcis kl. 12 starter årets første møde i Folketingssalen, og det betyder også, at landets statsminister går på talerstolen og holder sin åbningstale.

Men ligesom med meget andet i 2020, så bliver denne dag også lidt anderledes. Normalt sidder politikerne på deres faste pladser i Folketingssalen på Christiansborg., men på grund af corona-retningslinjerne har Folketingets administration møbleret rundt på ‘taburetterne’ i salen. Det skriver DR.dk.

"Det er en særlig dag"

Det er en speciel dag, og det er også noget, som Mette Frederiksen har set frem til. 

“I dag er en helt særlig dag, som jeg har glædet mig utrolig meget til. Vi åbner Folketinget - og jeg skal holde min åbningstale. Coronaen og den økonomiske situation vil selvfølgelig præge min tale, men jeg vil blandt andet også tale om klima, tryghed, velfærd og nærhed. Jeg håber, du vil se og lytte med kl. 12.00, når jeg går på Folketingets talerstol. Inden da står den på et møde med alle ministrene og derefter den traditionsrige gudstjeneste, der i år er i Holmens Kirke,” skriver hun på Facebook og Instagram.

Normalt foregår gudstjenesten i Christiansborg Slotskirke, men som statsministeren også skriver, så er den i år flyttet til den større Holmens Kirke, der ligger skråt overfor Christiansborg Slotsplads.

Kongehuset kigger forbi

På åbningsdagen ankommer repræsentanter for kongehuset også til Folketinget. Normaltvis er det et tilløbsstykke for publikum og presse, men dette er i år også anderledes.

“I år vil kun Folketingets formand samt de fire næstformænd tage imod kongefamilien. De plejer at give hånd, men i år nøjes de med at bukke eller neje pænt. Derpå vil en af mine medarbejdere iført handsker overrække en buket blomster, forklarer sekretariats- og protokolchef Søren Koushede til DR. 

Folketingets åbning bliver både vist på DR og TV 2.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.