Nu vinder højrenationale frem i Tyskland: Vender op og ned på magten i tre delstater

Socialdemokrater blev slagtet to steder, men fik fint valg i Rheinland-Pfalz. CDU går tilbage alle steder. Det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland stormede frem i delstatsvalg.

Det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) har søndag vundet en jordskredssejr og er stormet ind i tre tyske delstater i valg, der er set som en lakmusprøve på forbundskansler Angela Merkels håndtering af migrantkrisen i Europa.
 
Næsten hver fjerde vælger i den økonomisk hårdt pressede østlige delstat Sachsen Anhalt stemte på AfD, men også vælgere i de mere velhavende stater Badem-Württemberg og Rheinland-Pfalz har stemt på det indvandrerkritiske parti.

- Vi er på vej mod sejr, erklærede AfD's nationale leder, Frauke Petry, over for sine jublende partimedlemmer, da det overvældende resultat stod klart. 

Resultatet betyder, at AfD blev det næststørste politiske parti i Landdagen i Sachsen Anhalt. Med 15 procent af stemmerne i Badem-Württemburg ser AfD ud til at blive det tredjestørste parti i delstatens parlament.
 
Efter søndagens valg er Alternative für Deutschland repræsenteret i halvdelen af Tysklands delstatsparlamenter. Mens AfD sejrede stort, så fik den konservative kansler Merkels konservative parti, CDU, alvorlige bank i de tre tyske delstatsvalg søndag. Partiet fastholder kun magten i Sachsen Anhalt, hvor samtidig næsten hver fjerde vælger stemte på Afd
 
CDU taber slaget om magten i to af de tre delstater, hvor der samlet bor omkring 17 millioner tyskere. CDU opnåede ikke flertal i Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz i det sydvestlige Tyskland, mens Merkels parti bevarer førerrollen i Sachsen-Anhalt i øst. På trods af den massive fremgang for AfD, så afviser CDU, at der vil blive tale om ændringer i Merkels flygtningepolitik.
 
- Det kan jeg slet ikke forestille mig, sagde CDU's generalsekretær, Peter Tauber, efter valgstedernes lukning søndag aften.
 
Imens slutter Frauke sig til koret af de øvrige AfD-ledere, der sagde, at partiet nu var ved at forberede sig til en rolle som en stærk opposition i delstatsparlamenterne.
 
- Vi har i længere tid - også inden denne valgkamp - haft som mål at arbejde som opposition, sagde Frauke Petry og tilføjede, at den unge bevægelse kunne komme langt.
 
På bekostning af mange andre emner har flygtningedebatten været i højsædet under valgkampen i Sachsen-Anhalt, Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz.
 
- Vi har fundamentale problemer i Tyskland, og de har ført til dette valgresultat, siger AfD-lederen Frauke Petry ifølge nyhedsbureauet Reuters.
 
Tyskland har det seneste år taget imod op mod en million flygtninge, og det er tilsyneladende meget afgørende for, at de tyske vælgere søger mod det nye højreparti. Tyskland har - modsat andre lande i EU - i årtier ikke haft partier på den ydre højrefløj.
 
Alternative für Deutschland, der blev etableret i 2013, har blandt andet vakt opsigt med meldinger om, at tyske myndigheder skal skyde flygtninge og migranter, hvis de krydser grænsen til Tyskland illegalt.
 
Angela Merkel kom sidste år alvorligt i modvind, da hun insisterede på, at "vi klarer den", mens nye rekorder i tilstrømningen af flygtninge og migranter hastigt byggedes op. Siden har kansleren strammet linjen, og den såkaldte Balkanrute mod EU er nu reelt lukket.
 
FAKTA: Det fremadstormende højrenationale alternativ
Siden partiet fik ny leder i sommer, er Alternative für Deutschland stormet frem. Senest ved lokalvalg søndag.
Det højrepopulistiske parti Alternative für Deutchland (AfD) har søndag fået stor opbakning ved en række lokalvalg i Tyskland. Bliv her lidt klogere på partiet.
 
* I Rheinland-Pfalz fik Alternative für Deutschland 12,6 procent af stemmerne, i Baden-Württemberg fik partiet 15,1 procent og i Sachsen-Anhalt hele 24,4 procent af stemmerne.
 
* Alternative für Deutschland har opnået flere stemmer end de tidligere så magtfulde socialdemokrater i både Baden-Württemberg og Sachsen-Anhalt.
 
* Partiet skal dog ikke regne med indflydelse. Alle andre partier i Tyskland har offentligt sagt, at de ikke vil indgå samarbejde med AfD.
 
* Alternative für Deutschland blev stiftet i 2013, hvor det samme år opnåede 4,7 procent af stemmerne ved valget til det tyske parlament. Dermed gik de lige netop glip af en plads, da den tyske spærregrænse er på fem procent.
 
* Ved valget til Europa-Parlamentet i 2014 fik det Europa-skeptiske parti 7,1 procent af stemmerne, hvilket gav dem syv af de 96 tyske sæder i parlamentet.
 
* Partiet sidder i gruppe med Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet.
 
* Interne stridigheder skabte stor polemik i partiet i 2015, men med valget af kemikeren Frauke Petry som ny formand har partiet nu opnået stor succes.
 
* Partiet har bånd til den islam-kritiske organisation Pegida, der har skabt stor røre med massedemonstrationer mod indvandring. Pegida arbejder for at bevare det, organisationen kalder "vores kristeligt-jødisk prægede vestlige kultur."
 
FAKTA: Tyske delstatsvalg vender op og ned på magten
Søndagens valg i tre tyske delstater har vendt op og ned på magten i flere hjørner af Europas stærkeste økonomi og mest magtfulde land.  Forbundskansler Angela Merkels konservative CDU har kun snævert fået flest stemmer i en af de tre, mens det indvandringskritiske parti Alternative für Deutschland brager frem overalt. Socialdemokraterne SPD fik fint valg i Rheinland-Pfalz - og blev slagtet i de to øvrige delstater. 
 
Her er et overblik over de tre delstater med seneste valgresultat fra 2011 i procent i parentes. 
 
Rheinland-Pfalz:
Socialdemokraterne SPD 36,2 procent (35,7), CDU 31,8 procent (35,2), Alternative für Deutschland 12,6 procent, liberale FDP 6,2 procent (4,2), De Grønne 5,3 procent (15,4), Die Linke 2,8 procent (3)
 
Baden-Württemberg:
De Grønne 30,3 procent (24,2), CDU 27 procent (39), Alternative für Deutschland 15,1 procent, socialdemokraterne SPD 12,7 procent (23,1) liberale FDP 8,3 procent (5,3) og Die Linke 2,9 procent (2,8) 
 
Sachsen-Anhalt
CDU 29,8 procent (32,5), Alternative für Deutschland 24,4 procent, Die Linke 16,2 procent (23,7), socialdemokraterne SPD 10,6 procent (21,5), De Grønne 5,2 procent (7,1), liberale FDP 4,8 procent (3,8).
 
Kilder: dpa og Bild
 
/ritzau/
Emneord: Tyskland, Udland, Angela Merkel, Højrenationalister
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 08.01.15 Velfærd
  Analyse: Femern Bælt-forbindelsen gør Danmark og Europa rigere

  Ny samfundsøkonomisk analyse af Femern Bælt-projektet viser, at den faste forbindelse mellem Danmark og Tyskland er en god investering. Projektet har en forretning på 5,0 pct. for Europas vedkommende. Det ligger over de 4 pct., som er grænsen for, hvornår samfundet bliver rigere af de investeringer, vi foretager.