Ny aftale om medfinansiering af stofindtagelsesrum

Regeringen og Enhedslisten sikrer med en ny aftale, at kommunerne også i 2014 og 2015 kan få økonomisk støtte til at etablere og drive stofindtagelsesrum, hvor stærkt afhængige stofmisbrugere kan tage deres stoffer under ordnede forhold.

Danmark fik sit første stofindtagelsesrum i oktober sidste år, da Københavns Kommune og Mændenes Hjem slog dørene op for et midlertidigt stofindtagelsesrum ved Halmtorvet i København. Her har misbrugere hver dag kunnet møde op mellem kl. 8.30 og 23.30 og få udleveret rene sprøjter og kanyler og tage deres medbragte stoffer under overvågning af kvalificeret personale, der kan gribe ind, hvis de får en overdosis. Og det er sket flere gange, siden stofindtagelsesrummet åbnede.

Erfaringerne fra København er så positive, at regeringen og Enhedslisten er blevet enige om, at København og andre kommuner, der allerede har eller ønsker at etablere tilbuddet til stofmisbrugere, også i 2014 og 2015 kan få økonomisk støtte fra staten.

”Stofindtagelsesrummene redder liv og giver de mest udsatte misbrugere mulighed for at leve et mere værdigt liv. Og de betyder også, at beboere, der lever i bydele med mange stofmisbrugere, får færre gener, fordi en del af fixeriet flytter væk fra gader, trappeopgange og baggårde. Derfor er jeg utrolig glad for, at vi sammen med Enhedslisten nu giver en økonomisk håndsrækning, så kommunerne de kommende år kan drive og udvide stofindtagelsesrummene”, siger sundhedsminister Astrid Krag.

Med aftalen er der afsat 35,8 mio. kr. de kommende to år – 15,8 mio. kr. i 2014 og 20 mio. kr. i 2015 – til kommunale stofindtagelsesrum. Kommunerne skal selv med bidrage med mindst tilsvarende finansiering, så samlet set vil der blive afsat mindst 31,6 mio. kr. i 2014 og 40 mio. kr. i 2015.

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, ser gerne, at stofindtagelsesrummene bliver et tilbud i flere byer:

”Fixerum bliver nu en fast del af vores sundhedstilbud til stofmisbrugerne. Jeg håber også, at vi kommer til at se flere byer, som åbner fixerum. De første erfaringer viser, hvor livsvigtigt et initiativ det rent faktisk er”, siger Stine Brix.

Regeringen og Enhedslisten har tidligere afsat en pulje på 17 mio. kr. (7 mio. kr. i 2012 og 10 mio. kr. i 2013) for at hjælpe kommunerne i gang med stofindtagelsesrummene. 

Fakta om stofindtagelsesrum

Med en lovændring i juni 2012 har regeringen og et flertal i Folketinget gjort det muligt for kommuner at oprette og drive stofindtagelsesrum, hvor stærkt afhængige stofmisbrugere over 18 år kan indtage deres egne medbragte stoffer. Kommunerne kan også indgå driftsoverenskomst med selvejende institutioner om driften af stofindtagelsesrum.

Stofindtagelsesrummene skal bl.a. medvirke til nedbringe dødeligheden blandt stofmisbrugere, forbedre deres sundhedsmæssige og sociale forhold samt begrænse generne for det omgivende samfund.

Der er åbnet stofindtagelsesrum i København (oktober 2012) og Odense (februar 2013), og også i Aarhus har kommunen planer om at etablere et.

Emneord: Sundhed, Stofindtagelsesrum, Misbruger, Enhedslisten, Aftale, Støtte
Ministeriet for Sundhed og Ældre på DenOffentlige.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Aktivitet: Artikler: 53 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.