Regeringen og regionerne vil bl.a. have flere telemedicinske løsninger.

Ny aftale skubber opgaver fra sygehuse til kommuner og læger

Finansieringen i en ny aftale med regionerne baseres i høj grad på telemedicin og udflytning af opgaver.

Praktiserende læger og kommunale sundhedshuse skal overtage en del af sygehusenes opgaver, fremgår det af en ny økonomiaftale med Danske Regioner. 

- Det er faktisk en del af løsningen at skubbe opgaven ud tættere på borgerne, siger finansminister Kristian Jensen (V). 

Samtidig skal et teknologibidrag på en halv milliard sørge for, at regionerne fortsat effektiviserer, når det omstridte produktivitetskrav afskaffes i den nye aftale.

Produktivitetskravet har hidtil tvunget regionerne til hvert år at effektivisere to procent. Men det er slut med den nye aftale.

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

I aftalen tilføres regionerne også yderligere én milliard i 2019. 

Men 1,5 milliard af den samlede finansiering for 2019 er betinget af, at regionerne lever op til såkaldte "nærhedsprincipper". 

Hvad regionerne præcist skal gøre for at leve op til principperne, er uvist. Men de omhandler blandt andet telemedicin og mere effektiv planlægning af behandlinger. 

- Det vi får nu, det er en styring, der i høj grad hænger sammen for patienten, så man lægger behandlingerne den samme dag, så man kun har én kontakt, og at man prøver at flytte en lang række af de services, der er, tættere på borgerne, siger Kristian Jensen. 

Ifølge ministeren kan der hentes meget effektivisering ved at eksempelvis KOL-patienter og diabetespatienter i langt højere grad behandles hos egen læge. 

Det bakkes op af Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), der tror på, at et større samarbejde med de praktiserende læger, er muligt. 

Samtidig øjner hun muligheder i brugen af telemedicin, hvor patienter konsulteres virtuelt, og en udflytning af opgaver til kommunerne. 

- Vi vil gerne bidrage med flere udgående funktioner fra sygehusene, det kunne være mere telemedicin, det kunne være aftaler med kommunerne, siger hun. 

Økonomiaftalerne

Læs flere artikler vedrørende budgetforhandlingerne mellem KL, Regionerne og Regeringen her.

I Dansk Sygeplejeråd er man dog usikker på, om nærhedsprincipper rent faktisk giver bedre økonomi. 

- Som jeg ser det, så er det nogle nye bindinger, som regionerne skal måles på for at få adgang til noget finansiering. Vi ved faktisk meget lidt om det, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen. 

Til gengæld er man positiv hos de praktiserende læger, der skal løfte opgaven med at tage flere af sygehusenes patienter. 

Formand for Praktiserende Lægers Organisation Christian Freitag understreger dog, at det er vigtigt, at problemer med eksempelvis lægemangel skal være løst, før et systemskifte i sundhedsvæsenet kan fungere. 

- Der er ingen tvivl om, at hvis man styrker kommunerne og styrker de praktiserende lægers rolle, så kan vi blive bedre til at undgå, at der er patienter, der bliver indlagt igen og igen. 

- Men det kræver altså, at man får opbygget den del af sundhedsvæsenet, inden man kan forvente resultaterne inde på sygehusene, siger Christian Freitag. 

/ritzau/

Emneord: Økonomiaftale, Danske Regioner, Sundhedsomkostninger, Sundhedsområdet, Praktiserende læger, Stephanie Lose, Grete Christensen, Hospitalers produktivitet, Det Nære Sundhedsvæsen, 060618, Regionernes fremtid
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 27.03.19 Infrastruktur
  Regeringen og DF: Kommuner skal overtage al kollektiv trafik

  Kommunerne overtager ansvaret for den regionale trafik som følge af regeringens og Dansk Folkepartis aftale om en sundhedsreform. Dermed bliver organiseringen af den lokale og regionale trafik forenklet, og beslutningerne træffes tættere på borgerne.

 • 21.03.19 Sundhed
  Regeringen fastfryser kommunal medfinansiering på sundhedsområdet

  Regeringen har besluttet at fastfryse den kommunale medfinansiering i 2019, så kommunerne får budgetsikkerhed i år.