Foto: Trine Søndergaard

Ny analyse: Politisk frygt for budgetbøder koster job

Selv om sanktionerne koster arbejdspladser, vil økonomiminister Margrethe Vestager ikke ændre systemet.

Sidste år gik 15.750 arbejdspladser tabt, fordi kommuner, stat og regioner undlod at bruge de penge, de selv havde budgetteret med at bruge. Det skriver Politiken tirsdag.

Tallene fremgår af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der betegner udviklingen som "dybt bekymrende".

Analysen viser, at det samlede offentlige underforbrug var på syv milliarder kroner sidste år. 

Men skal den skrøbelige økonomiske vækst styrkes, skal hver eneste budgetterede milliard omsættes i forbrug, investeringer og job, lyder det fra AE's chefanalytiker, Frederik I. Pedersen:

- Vi skal ikke i 2014 og 2015 ende i en ny situation, hvor et offentligt underforbrug helt unødvendigt bremser vækst og beskæftigelse i dansk økonomi, siger Frederik I. Pedersen til Politiken.

Også de økonomiske vismænd og Produktivitetskommissionen har udtryk bekymring over underforbruget, der nu viser sig for tredje år i træk.

Forklaringen på underforbruget er, at de offentlige myndigheder frygter regeringens økonomiske sanktionssystem, der straffer enhver budgetoverskridelse med beskårede bloktilskud og budgetbøder.


Men selv om sanktionerne koster arbejdspladser, vil økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) ikke ændre systemet.

- I 2009 og 2010 havde kommunerne et betydeligt merforbrug. I dag ser vi heldigvis en mere stabil udvikling i serviceudgifterne. Det har i første omgang betydet en vis nedgang i beskæftigelsen, men kommunerne har samtidig omprioriteret fra drift til anlæg.

- Særlig siden 2013 har kommunerne haft et højt anlægsniveau, og på den måde er de med til at skabe vækst og beskæftigelse i den private sektor, siger Margrethe Vestager i en skriftlig kommentar til Politiken.

Ministeren opfordrer dog kommunerne til at slække en smule på den økonomiske tilbageholdenhed.

Men kommunerne vil fortsat gå langt for at undgå sanktionerne, lyder meldingen fra kommunernes formand, Martin Damm (V):

- Vi indretter os efter det politiske regime, og her er meldingen meget klar: Holder I ikke budgetterne, bliver I skudt. Så længe det er den politiske trussel, må man finde sig i, at kommunerne indretter sig med buffere og gør, hvad de kan, for at undgå barske budgetbøder.

 
Emneord: Margrethe Vestager, Kommunale budgetter, Arbejdsløshed
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.20 Social
  Microsoft og Københavns Kommune går sammen om at få ledige akademikere i digitale job

  Ledige akademikere skal med nye digitale færdigheder rykkes tættere på et job. Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i København indleder et nyt samarbejde med Microsoft, hvor ledige får tilbud om et intensivt digitalt kursus og mulighed for at komme i virksomhedspraktik og job hos en af Microsofts partnervirksomheder.

 • 20.02.20
  Vigtigt europæisk fokus på databeskyttelse og brug af kunstig intelligens

  Nyt stort EU-udspil om kunstig intelligens og ansvarlig brug af teknologi kan give et fornuftigt fundament for digitaliseringen

 • 18.09.15 Velfærd
  Tre landsbyer udvalgt til at teste ny budgetteringsmodel

  Landsbyrådet har peget på Aidt, Nr. Galten og Borridsø som de tre landsbyer, der får mulighed for at afprøve konceptet ’borgerbudgettering’. En budgetteringsmodel, som betyder, at pengene kommer først - og idéerne bagefter.   

 • 29.06.15 Ledelse
  Fælles a-kasse-indsats forenkler jobreformen

  De fire a-kasser på FTF-området har slået sig sammen om at organisere de mange nye samtaler, som landets ca. mere end 100.000 forsikrede arbejdsløse skal have med både jobcentre og a-kasser som følge af beskæftigelsesreformen. Samarbejdet begrænser det logistikkaos og ressourcespild, som mange har frygtet.

 • 27.10.14 Ledelse
  Ny bog viser vejen til vækst i velfærdssamfundet

  En ny men endnu ung metode udpeges af flere centrale meningsdannere og organisationer som vejen til vækst. Ny bog - OPI * Debat og perspektiv - viser nu hvordan Offentlig-Privat Innovation bliver en central metode til at øge væksten i velfærdssamfundet. Med OPI kommer borgernes behov i centrum for nye produkter og løsninger. Det skaber bedre løsninger til borgerne og styrker virksomhedernes mulighed for vækst og udvikling.