Ny bølge: Andelsboligforeninger låser renten fast

Infrastruktur

13/06/2018 13:00

Boligsiden A/S

De danske andelsboligforeninger er i gang med at sikre sig mere stabilitet på den lange bane. Nye tal fra Nordea Kredit viser, at andelen af fastforrentede lån stiger, og det er godt for dig, der enten bor i eller gerne vil flytte i andelsbolig.

Der ruller lige nu en bølge på andelsboligmarkedet, hvor flere foreninger benytter sig af muligheden for fastforrentede realkreditlån. Tal fra Nordea Kredit viser, at andelsforeninger med lån i Nordea i øget grad foretrækker at fryse renten på deres lån. Det gælder i dag 61 procent mod 56 procent for blot tre år siden.

Det er dermed ikke kun danskere med ejerbolig, der får glæde af de lave renter på realkreditlån. For selvom andelsbolighavere ikke selv har mulighed for at optage realkreditlån, når de skal finansiere deres indskud, har de indflydelse på, hvilke lån foreningen vælger at optage.

”Tendensen er tydelig. Stadig flere andelsboligforeninger finansierer sig med fastforrentede realkreditlån, og dermed er andelshaverne indirekte også en del af den igangværende bølge med at låse renten fast på de nuværende meget lave niveauer,” siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, og fortsætter:

”Det er både fornuftigt og forståeligt, at stadig flere andelsboligforeninger vælger fastforrentede lån. Langt de fleste andelshavere har finansieret deres indskud med variabelt forrentede lån, som er det gængse, og derfor giver det god mening, at foreningen vælger noget fastforrentet. På den måde får beboerne både glæde af den korte lave rente på deres individuelle banklån, men også en vis sikkerhed for, at renten ikke stiger uhæmmet.”

Efterspørgslen er stor

Lige nu er andelsboligmarkedet en hed størrelse. Efterspørgslen i særligt København er særdeles høj, fordi de ekstremt høje priser på ejerboliger tvinger folk til at se på alternativerne. Et tydeligt tegn hos ejendomsmæglerne på at andelsboligmarkedet har det godt, er, at de ganske enkelt ikke får noget til salg.

”Lige nu bliver andelsboligerne i København solgt i lyntempo, og når de er så nemme at afsætte, vælger mange at spare salæret og sælge selv. Henover de seneste fem år er udbuddet hos mæglerne faldet drastisk fra et stabilt niveau på over 5.000 til et nuværende antal på omkring 700 boliger. Det er et fald på over 85 procent,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Faldet er betinget af flere ting, blandt andet de mange forandringer der har præget boligmarkedet de seneste år. Den mest afgørende er, at renten ramte et meget lavt niveau i 2015. Det satte for alvor skub i købelysten og incitamentet til at sælge, fordi priserne steg.

Fast rente giver tryghed

Og netop renten kan være med til at skabe stabilitet i andelsforeningerne på sigt. De forskellige andelsboligforeninger består ofte af en meget sammensat gruppe af mennesker. Nogle har en stærk økonomi og kan sagtens tåle, at boligafgiften skyder i vejret, hvis renten stiger, mens andre har brug for en større tryghed, fordi økonomien er lille.

”Med et fastforrentet lån kan foreningen tage hensyn til de beboere, der ville være ilde stedt, hvis vi igen fik renter på niveau med den seneste finanskrise. Her var både F1-, F3- og F5-renten en overgang oppe på over seks procent, mens man i dag kan få et 30-årigt fastforrentet lån til en rente på bare to procent, et 20-årigt fastforrentet lån til bare 1,5 procent og et 10-årigt lån til bare 0,5 procent,” siger Lise Nytoft Bergmann.

På jagt efter en andelsbolig? Se andelsboliger til salg på Boligsiden.dk her.
 

Historien kort fortalt

– derfor vælger andelsboligforeninger at låse renten på deres lån:

  • Stadig flere andelsboligforeninger vælger fastforrentede lån. Bevægelsen er tydelig men ikke voldsom, hvilket skyldes, at det langt fra er alle andelsboligforeninger, der omlægger eller gentænker deres lån hvert eneste år. Det samme mønster ses blandt ejerboligejerne. Nogle handler hurtigt, når der sker nyt på rentemarkederne, andre har brug for at tænke sig godt om.
  • Forklaringen på de fastforrentede låns popularitet skal findes i det nuværende historisk lave renteniveau. Netop når renten er lav, kan det betale sig at låse den i mange år frem. Samtidig har de fastforrentede lån den fordel, at kursen falder mærkbart, når renten stiger. Det kan foreningerne udnytte til at skære en bid af deres gæld, hvis renten stiger.
  • Det er ikke kun de fastforrentede lån, der er kommet flere af. Lån med afdrag hitter også blandt andelsboligforeningerne. I dag er der således afdrag på næsten hvert andet lån i Nordea Kredit til andelsboligforeninger, mens det samme kun gjorde sig gældende på 47 pct. af lånene i 2017 og 41 pct. for tre år siden.

(Kilde: Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit)

 

Mest Læste

Annonce