Ny bog sætter fokus på det vi ikke taler om: kærlighed og ensomhed i arbejdslivet

Ledelse

28/08/2017 07:00

Gyldendal Uddannelse

Det er ikke nødvendigvis noget, vi taler åbent om – at føle sig ensom på sin arbejdsplads eller den betydning kærlighed i arbejdslivet har, men det er vigtigt at forholde sig til det.

Kærlighed er i sit nærvær eller fravær en hverdagserfaring, også i arbejdslivet. Kærlighed til opgaven, organisationen eller muligheden for at indgå i betydningsfulde relationer har betydning for den enkeltes livskvalitet og for kvaliteten af det arbejde, der laves. At opleve sig ensom med sig selv i sin organisation eller i sin rolle er slidsomt. Ensomhed kan være en ny og overraskende erfaring eller den kan være en tro - omend besværlig følgesvend gennem livet.

Disse temaer undersøges og foldes ud i bogen 'Kærlighed og ensomhed i arbejdslivet', der er skrevet af organisationspsykologerne, Birgitte Bonnerup og Annemette Hasselager. Kærlighed og ensomhed foldes ud med teoretiske begreber fra det psykodynamiske og psykoanalytiske univers, og temaerne illustreres løbende gennem cases, der er sammenskrivninger af erfaringer, forfatterne har gjort sig gennem tiden. Bogen henvender sig til den, der ønsker at fordybe sig i og tænke over arbejdslivet og kan læses af såvel folk med kendskab til teorifeltet, som dem, der blot er interesserede i området.

Ensomhed fylder mere end vi tror

Ensomhed er et tema Birgitte og Annemette ofte støder på i deres praksis som organisationspsykologer. Ensomhed kan være diffus, tavs eller fortiet. Forfatterne undersøger den ensomhed, som den enkelte oplever, f.eks som afsløringsangst, ensomhed i rollen, hvor især ledernes ensomhed foldes ud, og ensomhed som gruppedynamik. I bogen skelnes mellem alenehed og ensomhed, hvor alenehed ses som en positiv evene til at være alene med sig selv, mens ensomhed optræder når aleneheden bliver problematisk. En veludviklet alenehedsevne er ikke en garanti for at undgå ensomhed, men kapaciteten til at være ensom og til at håndtere ensomhed er større, hvis alenehedsevnen er veludviklet.

Kærligheden til og på jobbet

Det er en almindelig erfaring, at der er mennekser man bedre kan lide, og at der er arbejdsrelationer, det føles mere spændende at være en del af. Kærlighedsfulde relationer, hvor vanskelige tider og vanskelige opgaver lettere lader sig løse, fordi man kan lide hinanden og investerer tilstrækkelig energi i at få taget hånd om vanskeligheder. Det foldes ud, blandt andet gennem en undersøgelse af de formelle og uformelle arbejdspar vi danner og indgår i. Forfatterne mener, at forholdet til arbejdsopgaven ligeledes kan forstås som et kærlighedsforhold, der kan være ganske lidenskabeligt, mere fornuftspræget, ekskluderende eller kreativt. Med bogens kærlighedsbegreb inviteres læseren til en refleksion over det ansvar man har og tager for sig selv og i særdeleshed for de sammenhænge, man indgår i.

Om forfatterne

Birgitte Bonnerup og Annemette Hasselager er organisationspsykologer i firmaet Bonnerup&Hasselager. De er begge cand.psych.aut., specialister og supervisorer i organisationspsykologi og eksterne lektorer på MPO.

Kærlighed og ensomhed i arbejdslivet udkommer på Hans Reitzels forlag 29/8/17

Mest Læste

Annonce