Ny bog: Skal vi forny velfærdssamfundet?

Velfærd

04/10/2013 12:33

Huset Zornig

I en ny samtalebog, med titlen De Udsatte, diskuterer tre top-kvinder på socialområdet, om der er noget galt med socialpolitikken, og hvordan vi kan sikre fremtidens velfærd i Danmark.

Det danske velfærdssystem diskuteres bredt i en ny samtalebog med tidligere børnerådsformand Lisbeth Zornig Andersen, tidligere socialminister Benedikte Kiær og den tidligere formand for Dansk Socialrådgiverforening Bettina Post. Spørgsmålet er, om socialpolitikken i Danmark fungerer, og ikke mindst, hvordan den kan bedres. De tre kvinder er hovedpersoner på det sociale område, og de giver i bogen, De Udsatte, deres forskellige bud på, hvordan velfærden skal fordeles. Men de tre kvinder er bestemt ikke enige i, hvordan det skal gøres.

»Dem, der virkelig har brug for hjælp i Danmark, de falder igennem. Og det er en kæmpe udfordring, som vi skal tage hånd om,« fortæller Benedikte Kiær om velfærdssamfundets funktion i forbindelse med bogens udgivelse.

Lisbeth Zornig Andersen mener også, at velfærdssystemet skal revurderes.

»Hvis ikke dem, som er hårdest ramt, kan få hjælp, så er der altså noget galt. Og det er først og fremmest vores ressourcespild, vi skal arbejde med. I dag bruges kun 18 pct. af arbejdstiden i kommunerne rent faktisk på borgerne, mens de resterende 82 pct. er administrativt arbejde. Det er ikke godt nok,« udtaler hun.

Imens mener den tredje kvinde i bogen, Bettina Post, at »det handler om at bevare det gode velfærdssystem, som vi rent faktisk har i Danmark«.

Der er nok at diskutere, og bogen, som er skrevet af journalist Ulla Abildtrup, kommer, gennem samtaler med de tre kvinder, med konkrete bud på, hvordan velfærdsmodellen i Danmark skal se ud i fremtiden.

Udover deres faglige kompetencer, har de tre kvinder også hjertet på det rette sted, fordi de også har personlige erfaringer på det sociale område. Og erfaringerne starter allerede helt tilbage i barndommen. Det fortæller de om i De Udsatte.

»Jeg oplevede at mine kammeraters velhavende og veluddannede forældre kiggede lidt undrende på mig. Jeg havde tit både bukser og kjole på, fordi min mor fandt det vigtigere, at jeg holdt varmen, end at jeg så smart ud,« fortæller Bettina Post i bogen.

»Den evige utryghed (i barndommen red.) gjorde Lisbeth angst og konfliktsky, og hun har den dag i dag altid en flugtrute og en plan B,« står der om Lisbeth Zornig Andersen i bogen De Udsatte.

I bogen tager Ulla Abildtrup, i samarbejde med de tre kvinder, fat på en række forskellige områder inden for socialområdet. Nogle af de områder, som diskuteres er negativ social arv, hjemløse, ældre, virksomheders sociale ansvar, udsattes indflydelse og endnu flere.

De Udsatte udgives af Nyt Nordisk Forlag og kan købes i butikkerne allerede nu.

Mest Læste

Annonce