Ny bredbåndskortlægning viser store regionale forskelle

Den årlige kortlægning af bredbåndsdækningen viser store regionale forskelle. Dækningen er bedst i Region Syddanmark, mens Region Sjælland halter bagefter.

Danskernes muligheder for at streame, surfe, maile og chatte er bedre end nogensinde. Hele 88 pct. af de danske husstande og virksomheder har adgang til mindst 100/30 Mbit/s.

Det viser opgørelsen ’Bredbåndsdækningen i Danmark 2016’, som udkommer i dag.


Dækningsprocent varierer dog markant mellem landsdelene. Region Syddanmark topper listen over hurtigt bredbånd med en dækning på hele 92 pct. Region Sjælland har den laveste dækningsprocent, men kortlægningen viser samtidig en rivende udvikling i regionen, hvor man på blot ét år har hævet dækningen med 11 procentpoint fra 68 pct. i 2015 til 77 pct. i 2016.

”Hvert år investerer teleselskaberne adskillige milliarder i udrulning af infrastruktur. Derfor har vi i Danmark en international set høj udbredelse af lynhurtigt internet. Kortlægningen viser, at flere og flere kommer med år for år. Kortlægningen viser dog også, at visse dele af landet halter noget efter. Det er her, at vi med bredbåndspuljen kan forsøge at lukke nogle af de huller”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Ændret opgørelse for virksomheder

Energistyrelsen arbejder løbende med at forbedre den årlige bredbåndskortlægning. Årets rapport er den mest præcise og omfattende indtil nu. Man haf haft særlig opmærksomhed på at få en mere retvisende kortlægning af virksomhedernes adgang til hurtigt bredbånd. Arbejdet har resulteret i, at man har fået fjernet et meget stort antal tomme bygninger, som tidligere har indgået i kortlægningen. Den nye kortlægningsmetode indebærer, at virksomhedernes dækning med hurtigt bredbånd (mindst 100/30 Mbit/s) er steget fra 55 pct. i 2015 til 82 pct. i 2016.

Fakta

 • Bredbåndskortlægningen udkommer én gang årligt og udgives i et samarbejde mellem Energistyrelsen og teleselskaberne.
 • Kortlægningen viser, hvor mange der har adgang til hurtigt internet i hver region. Kortlægningen viser således ikke, hvor mange procent at husstandene eller virksomhederne i regionen, der rent faktisk har en internetforbindelse med den pågældende hastighed.
 • 97 pct. af alle boliger og virksomheder har adgang til bredbånd med 10 Mbit/s download og 1 Mbit/s upload (10/1 Mbit/s). Det er en fremgang på to procentpoint sammenlignet med 2015.
 • 99 pct. af alle boliger og virksomheder har adgang til basalt bredbånd med 2 Mbit/s download og 0,5 Mbit/s upload (2/0,5 Mbit/s).
Emneord: Bredbåndskortlægning, Bredbånd, 290517-1
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 02.09.17 Morten
  Interessant

  Meget interessant at der tidligere har indgået tomme bygninger i datasættet, som dermed har været med til at vise nogle skæve værdier. Men det betyder selvfølgelig også, at der nu kan læses en stor værkst, som primært bunder i, at man har ændret målepraksis, og dermed får hastigheden på bredbånd vist for aktive kontorer og erhvervslokaler i højere omfang.

  Fint at se at det dermed også er skrevet ind i indledningen i rapporten. Godt arbejde.
  Morten Storgaard
  netkablet.dk

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også