Ny dom kan åbne massevis af sygedagpengesager

Ny landsretsdom slår fast, at landets kommuner ikke må stoppe sociale ydelser uden at give borgere besked først.

En ny landsretsdom åbner nu op for, at et stort antal danskere kan få genoptaget deres sager om sygedagpenge.
 
Østre Landsret har netop afgjort en principiel sag, hvor dommen slår fast, at det er ulovligt, når landets kommuner uden varsel stopper udbetaling af sociale ydelser. Det skriver Avisen.dk.
 
Sagen handler om sosu-assistent Mette Elisabeth Sørensen, som Køge Kommune stoppede udbetalingen af sygedagpenge til. Det på trods af, at hun stadig var sygemeldt fra sit arbejde på et bosted på Sjælland.
 
Retten har afgjort, at kommunen handlede i strid med loven og derfor skal betale knap 30.000 kr. tilbage til sosu-assistenten.

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

ifølge John Klausen, lektor i socialret ved Aalborg Universitet, åbner dommen for, at et stort antal borgere skal have genbehandlet deres sygedagpengesager.

- Ankestyrelsen har behandlet en række tilsvarende sager, men det er kun toppen af isbjerget. Derudover kommer alle de sager, hvor kommunerne har frataget borgere sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, uden at der er blevet klaget over det efterfølgende. Så der er utvivlsomt tale om et betydeligt antal sager, der skal genbehandles, siger John Klausen til Avisen.dk.
 
Gal og forarget
Højesteret har i en tidligere dom fra 2015 slået fast, at det ikke er lovligt at stoppe sygedagpenge med tilbagevirkende kraft - altså uden at advare borgerne først.
 
Det valgte Ankestyrelsen dog at se stort på, da Mette Elisabeth Sørensen klagede over Køge Kommunes behandling af hende.
 
Styrelsen gav hende afslag og sendte derefter hendes sag ud som principafgørelse til kommunerne, der siden december 2015 har lænet sig op ad sagen for at standse sygedagpengeudbetalinger med tilbagevirkende kraft.
 
Mona Striib, formand i FOA, der har ført sagen på vegne af Mette Elisabeth Sørensen, understreger, at hun er 'gal og forarget' over Ankestyrelsens praksis.
 
- Ankestyrelsen burde være garant for, at love og vejledninger bliver fortolket korrekt. Dommen her betyder, at Ankestyrelsen må kigge sig selv efter i sømmene, for at se om den er kommet til at løbe efter en sparedagsorden frem for at gøre det, som den er sat i verden for, siger Mona Striib.
 
Advokat Mads Pramming, der har ført sagen for FOA, undrer sig også over styrelsens praksis.
 
- Det er mig uforståeligt, at Ankestyrelsen så gerne vil fortolke loven imod borgerne. Endda når de har fået tæsk i Højesteret, retter de ikke automatisk ind, siger Mads Pramming til Avisen.dk.
 
Overvejer anke 
I Ankestyrelsen overvejer man stadig, hvordan man skal reagere på den nye dom.
 
- Vi er ved at læse dommen igennem, og derefter vil vi overveje, om vi anker dommen til Højesteret, siger Charlotte Buus Kjær, ankechef i Ankestyrelsen, til Avisen.dk.
 
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Køge Kommune.
 
Hele historien hos Avisen.dk
Emneord: Landsretten, Ankestyrelsen, FOA, Mona Striib, Sygedagpengeregler, Socialkrisen, Socialkrise, Sygedagpenge
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også