Ny energiaftale vækker utålmodighed i Jylland

Politik

26/06/2018 07:30

Freja Eriksen

Borgmestre i Jylland opfordrer nu kraftigt regeringen og Socialdemokratiet til at mødes på midten i hård strid om havvindmøller.

Det er slet ikke småting, der står på spil i de igangværende forhandlinger om en ny energiaftale. Ifølge vindmølle-industrien drejer det sig om titusindvis af arbejdspladser. Men forhandlingerne mellem regeringen og Socialdemokraterne skrider kun langsomt frem.

I april lancerede regeringen et udspil til en ny energiplan, og siden da har været forhandlet. Nu melder jyske borgmestre på tværs af partiskel sig med et ønske om et bredt forlig - og gerne snart. 

- Jeg håber, den grønne omstilling fortsætter med flere møller på både land og hav. I politik skal man mødes på midten, så jeg ser gerne et forlig, hvor begge parter giver sig. Politik er det muliges kunst, så jeg håber, at de vil bøje sig mod hinanden, siger Ringkøbing-Skjerns Venstre-borgmester Hans Østergaard til Ugebrevet A4.

Havmølleparker er stridspunkt

Striden står blandt andet om de store havvindmølleparker. Industrien og Socialdemokratiet ønsker tre havvindmølleparker og en klar plan frem til 2030. Regeringen lægger foreløbigt kun op til én havvindmøllepark med mulighed for at gå videre i 2022.

Ikast-Brande er også en kommune, hvor mange arbejder i vindmølleindustrien blandt andet på grund af Siemens' fabrik i Brande. Ikast-Brandes borgmester Ib Lauritsen (V) siger til Ugebrevet A4:

- Hvordan, vi skaffer energi, er jo en del af samfundets fundament. Det bør altid være bredt, og så skal begge sider bevæge sig. Vi skal ikke have en debat hvert fjerde år, når vi skifter regering. Vi skal have en løsning, der holder i mange år frem.

I den gamle industri-bastion Aalborg er borgmesteren socialdemokrat, men han deler de midt-jyske Venstre-kollegers ønske om et snarligt forlig - og gerne et grønt et af slagsen:

- Med de nye kæmpestore data-centre, som tager op mod en femtedel af Danmarks samlede energi, så får vi brug for meget mere grøn energi, siger Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) og opfordrer parterne til at mødes med henblik på at sikre vindmøllebranchen gode rammer:

- Socialdemokratiet har i årtier vist evne til at indgå store kompromisser, så det håber jeg også sker her, så vi når et grønt resultat.«

Bæredygtig energi er arbejdspladser

For både Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande og Aalborg er vindmøller ikke alene et spørgsmål om klima, men også arbejdspladser til både faglærte, ufaglærte og ingeniører.

Aalborg huser for eksempel verdens største vinge-fabrik med 1.500 ansatte og omkring 100 virksomheder, der leverer til vindmølleindustrien.

Der er flere tusinde arbejdspladser på spil i de nuværende forhandlinger om havvindmøllerne. Vindmølleindustrien skønner på baggrund af tal fra regeringens energiudspil, at der er en forskel på op til 22.000 årsværk mellem regeringens udspil og socialdemokraternes - i Socialdemokratiets favør.

Regeringen har spillet ud med et forslag om en havvindmøllepark på 800 MW (megawatt) - og mulighed for at beslutte sig for flere i 2022. Det vil give 8.200 årsværk.

Socialdemokraterne ønsker tre havvindmølleparker frem mod 2030 med i alt 2.500-3.000 MW. Det vil give op til 30.750 årsværk, skønner Vindmølleindustrien.

Mest Læste

Annonce