Ny forskning: Børn af kronisk syge sklerosepatienter er socialt udsatte

Foreninger efterlyser politisk handling, efter at forskning viser, at børn af kronisk syge er socialt udsatte.

Arbejdsløshed, førtidspension og lav indkomst er mere udbredt blandt voksne børn, der er vokset op med kronisk syge forældre.

Sådan lyder det fra forskeren bag en stor undersøgelse ved Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, skriver Kristeligt Dagblad.


- Min forskning viser, at det kan påvirke et menneske helt indtil pensionsalderen at have en kronisk syg mor eller far, og det bør sundhedsvæsenet være opmærksom på, siger Julie Moberg, der blandt andet er uddannet sygeplejerske, til avisen.

Hun har netop afleveret sin ph.d.-afhandling om mennesker, der er vokset op med en skleroseramte forældre.

LÆS OGSÅ: Tidlig indsats kan spare formuer

Den viser, at der er større risiko for, at voksne børn af forældre med den kroniske sygdom bliver arbejdsløse, kommer på førtidspension og tjener under 250.000 kroner om året sammenlignet med den øvrige befolkning.

Knap 2500 børn af en forælder med diagnosen multipel sklerose er med i studiet. De var mellem 30 og 57 år gamle, da det blev afsluttet i 2012. Kontrolgruppen er på knap 20.000 personer.

- Ingen andre i verden har lavet tilsvarende undersøgelser på børn, der er så gamle. Man har ikke engang vidst, at det kunne have så langvarig indflydelse, siger hun til Kristeligt Dagblad.

En af forklaringerne på resultatet kan ifølge Julie Moberg være børnenes store kærlighed og omsorg for de syge forældre.


Ph.d.-afhandlingen underbygger det, som organisationen Børn, Unge & Sorg har oplevet i praksis gennem mange år. Det fortæller direktør Preben Engelbrekt til Kristeligt Dagblad.

Direktøren ser gerne, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer for, hvordan børn skal inddrages, når en forælder får konstateret en livstruende eller kronisk sygdom, laves til lov som i Norge, Sverige og Finland.

Det samme mener både Scleroseforeningen og Kræftens Bekæmpelse.

- Vi har længe sagt, at man må skrive børn som pårørende ind i sundhedsloven.

- Man bør ved lov forpligte sig til at undersøge, om der er børn til kronisk eller livstruende syge patienter, og i så fald sætte et beredskab op i forhold til de børn, siger direktør Leif Vestergaard til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

Emneord: Kronisk sygdom, Kronisk syge, Forskning, Julie Moberg, Sclerosepatienter, 270317, Leif Vestergaard Pedersen, Kræftens Bekæmpelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 13.04.17 Gerda Hyldrup
    Julie Moberg

    Som barn af en skleroseramt mor har jeg i mit voksenliv forgæves søgt efter litteratur, der tog udgangspunkt i barnets oplevelser og vilkår som den pårørende. I 2012 fik jeg med støtte fra Velux Fonden udgivet en lille bog "Det er djævelen, min pige...", der beskriver de udfordringer og opgaver, et barn står overfor som omsorgsperson for en kronisk syg forældre. Uddrag af denne bog blev bragt i Politiken i 2014 under temaet "Autofiktion - med mig selv i centrum" med titlen "Da ordet ikke duede, og Gud ikke lyttede." Dette blot som et supplement til de tiltag, der nu igangsættes om at skrive børn som pårørende ind i Sundhedsloven.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også