Ny forskning: EU-borgere gør Danmark rigere

Ny dansk forskning dræber myten om, at EU-borgere udhuler det danske velfærdssystem. Faktisk bidrager de positivt til statskassen.

Arbejdskraftens fri bevægelighed har betydet, at tusinder af EU-borgere har bevæget sig til Danmark. Disse borgere har måttet lægge navn til mange beskyldninger, der mere eller mindre direkte anklagede dem for at være en økonomisk belastning for det danske velfærdssamfund.

Nu viser ny forskning, at der ikke er hold i anklagerne. EU-borgerne, også dem fra Østeuropa, er en rigtig god forretning for den danske statskasse. Studiet er det første af sin art herhjemme. Det skriver Videnskab.dk.

Bag forskningsresultatet står professor Dorte Sindbjerg Martinsen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet og Gabriel Pons Rotger fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Forskningsprojektet slår fast, at det er en godt for Danmark, at der kommer EU-borgere til.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

I løbet af de 12 år mellem 2002 og 2013 har EU-borgere netto bidraget med mere end 23 milliarder til den danske statskasse.

I det tal er både udgifter til hospitalsindlæggelser, uddannelse, sociale ydelser med videre indregnet. Udgifter til vedligeholdelse af vejnettet, militær og andre fællesoffentlige goder er ligeledes regnet med.

Undersøgelsen bygger på registerdata for EU-borgernes skattebetaling og forbrug af velfærdsydelser. Der er dermed tale om faktiske indtægter og udgifter for alle EU-borgere i Danmark.

Hvert år betaler EU-borgerne i Danmark i gennemsnit mere i skatter og afgifter, end de bruger i velfærdsydelser. I 2013 betalte den gennemsnitlige EU-borger 92.000 kroner i skatter og afgifter til den danske stat. Samtidig forbrugte de i gennemsnit danske velfærdsydelser for knap 71.000 kroner.

Dermed bidrog hver eneste EU-borger i Danmark i gennemsnit netto med lidt over 21.000 kroner til statskassen i 2013, som er det senest tilgængelige år.

Selvom analysens konklusioner kan virke overraskende, er der ingen grund til ikke at stole på analysen.

Videnskab.dk har bedt professor i økonomi ved Syddansk Universitet Thomas Barnebeck Andersen om at læse studiet og forholde sig til det. 

Han kalder det for »en rimelig konklusion,« at analysen viser, at »EU-borgerne betaler mere til statskassen, end de modtager.«

Studiet er baseret på nogle meget omfattende beregninger af indtægter og udgifter forbundet med EU-borgerne og er det første af sin art herhjemme. Da Thomas Barnebeck Andersen ikke selv forsker på det specifikke område, kan han ikke vurdere de konkrete valg, forskerne har truffet om, hvilke indtægter og udgifter der er regnet med.

Han understreger dog, at han »ingen grund har til at betvivle deres valg.«

Dermed er han helt på linje med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der sagde til Politiken, at han »ikke har grund til at anfægte de tal, som ligger her,« da han blev spurgt om sin holdning til undersøgelsens resultat.

Du kan læse hele artiklen om, hvordan ’velfærdsturisterne’ påvirke den danske statskasse og se hovedkonklusionerne fra undersøgelsen i overskuelige grafer hos Videnskab.dk. 

Emneord: Velfærdsdebatten, Velfærdsturisme, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Østarbejdere, Østeuropæere, Velfærdsydelser, Fri bevægelighed, SFI, Dorte Sindbjerg, Gabriel Pons Rotger, Udenlandsk arbejdskraft, EU, Europæisk samarbejde, 131216
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 12.12.16 M.S. Carstens
  EU e´r Europas Undergang !

  Og mon ikke at denne "undersøgelse" helt har glemt, at inddrage menig borgers tab, utryghed og fremmedgørelse for sig selv, i regnskabet?
  Jo, jo, der er skam nogle (få) der tjener godt på enkelte flittige østarbejdere, men der er sq ingen der beskytter menig borger, mod den store del af øst"arbejdere" der går under radaren og pga. den pilhullede grænsekontrol frit kan plyndre Hr. og Fru Danmark, i pendulfart over grænserne, mens både politi og politikere sidder med næsen nede i EUropol og fortsat vil indbilde os at de åbne grænser og Schengen's lige så katastrofale følger skulle være en berigelse for Danmark.

  Jo, jo, siddeløbende kommer der skam "berigelse" nok, i form af fremmedkulturelle overløbere fra Tyskland, uden papirer, med nyeste I-Phons og med en ganske intakt KOrantro, som allerede giver os mere end "berigelse" nok !

  Det sq så nemt for venstrefløjen og dem der tjener derpå, at pille en lille bid ud af helheden og stille den op som "stuur, stuur nummer", mens vi andre må betale for "festen" :-((

  EU e´r Europas undergang, men lad den ikke også blive Danmarks undergang!

 • 12.12.16 Willy
  Ny forskning: EU-borgere gør Danmark rigere


  Dejligt, nu er der en god grund til at erstatte Danskere med østarbejdere.
  Er EU ikke bare dejlig, Danskere kan tage til østlandene og udføre det arbejde østarbejderne ellers ville have gjordt og den Danske statskassen bliver rigere, ikke mindst fordi at de Danskere der vender hjem fra EU ikke har ret til skoling og ydelser i de næste 8 år.

  Jeg er taknemlig for denne forskning for den styrker min opfattelse at der ikke bare bliver gravet en dyb kløft mellem eliten og folket men det faktisk er en trekløver bestående af staten, eliten og folket. Folket er kun til for at understøtte staten finansielt imens eliten desperat forsøger at forhindre at deres værdier smuldre eller bliver spist af et out-of-control stats maskineri.

  Er der nogen Danskere tilbage der kan lide politikere?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også