Ny gasmotorvej sikrer billigere varmepris

En ny gasmotorvej til Tyskland sikrer 400.000 danske naturgaskunder energi, når Nordsøens gaslagre tørrer ud.

Et tryk på en knap i Egtved ved Vejle har betydning i pengepungen hos landets cirka 400.000 naturgaskunder.

For knappen åbner i dag en ny stor naturgasmotorvej med indvielse af en 94 kilometer lang gasledning til Tyskland og resten af Europa inklusive Rusland og Nordafrika.

Der findes allerede en gaspipeline til Tyskland. Men den hastigt faldende produktion af naturgas i Nordsøen gør det nødvendigt at skrue markant op for forbindelsen til andre kilder.

Fra at være en eksportvare for Danmark kan nordsøgassen blive en mangelvare. Skal den store investering i naturgasnet og naturgasfyr ikke være spildt, skal der sikres en fremtidig, stabil og sikker energiforsyning via Tyskland fra det europæiske kontinent.

Den nye gasledning har kostet 1,7 milliarder kroner og kan transportere over 700.000 kubikmeter gas i timen. Det er en tredobling i forhold til den hidtidige kapacitet.

- Uden den nye ledning kan vi ikke fremover sikre gasforsyningen til Danmark. Hvor vi før sendte gas til Tyskland, så vender udviklingen nu, siger Anette Skibsted, anlægschef i Energinetdanmark.dk, der står bag byggeriet af gasledningen.

Fordelen ved naturgas er, at den i modsætning til el kan lagres i lang tid og i store mængder. Dermed kan den medvirke til et stabilt energisystem, som giver plads for en gradvis overgang fra kul, olie og gas til vedvarende energiformer.

HMN Gassalg A/S er del af HMN-koncernen, der er ejet af 57 kommuner i Midt- og Nordjylland samt hovedstadsområdet, og forsyner to tredjedele af de danske naturgaskunder.

- Gaslinjen til Tyskland virker som et skjold mod stigende naturgaspriser til gavn for gaskunderne, hvis udbuddet ikke mere kan følge med husstandenes og virksomhedernes brug af naturgas, siger administrerende direktør Ole Albæk Pedersen fra HMN Gassalg A/S.

/ritzau/

Emneord: Naturgas, Gaspipeline, Gasforsyning, Egtved, Tyskland, HMN Gassalg
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.04.21 Infrastruktur
  Nu er leverandør fundet: DSB erstatter toge

  Det bliver franske Alstom, som skal levere de nye elektriske tog, der vil fuldende DSB’s arbejde med omstilling fra dieseltog til elektriske tog i Danmark frem mod 2030. Et bredt politisk flertal har netop tilsluttet sig DSB’s beslutning om valget af Alstom som leverandør.

 • 09.04.21 Infrastruktur
  Udspil til Infrastrukturplan får blandet modtagelse

  106 milliarder kroner vil regeringen bruge til nye udvidelser og forbedringer af vejnet, kollektiv transport og cyklisme frem mod 2035.

 • 09.04.21 Infrastruktur
  Folkebibliotekerne får nu nye pejlemærker

  Over de kommende tre år vil kulturministeren anvende i alt 75 mio. kr. til at understøtte folkebibliotekernes udvikling inden for demokrati, læring og digital dannelse.

 • 08.01.15 Velfærd
  Analyse: Femern Bælt-forbindelsen gør Danmark og Europa rigere

  Ny samfundsøkonomisk analyse af Femern Bælt-projektet viser, at den faste forbindelse mellem Danmark og Tyskland er en god investering. Projektet har en forretning på 5,0 pct. for Europas vedkommende. Det ligger over de 4 pct., som er grænsen for, hvornår samfundet bliver rigere af de investeringer, vi foretager.

 • 20.10.14 Infrastruktur
  Staten køber gaslager i Stenlille

  Energinet.dk har i dag underskrevet en købsaftale om køb af DONG Energys gaslager i Stenlille for 2,25 milliarder kroner. Godt for Danmarks forsyningssikkerhed lyder det fra klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen