Ny i politik: Hurtigere i gang efter introduktion

Siden januar har nyvalgte kommunalpolitikere fra hele landet deltaget i COK-introforløbet Kattegat 2018. En af dem er Peter Buchreitz Harbo fra Vesthimmerlands Kommune, 19 år gammel og ny i kommunalpolitik.

- Helt grundlæggende kan jeg mærke, at Kattegat har været totalt uundværligt for mig. Uden det skulle jeg arbejde meget hårdere for at finde de informationer, jeg skal bruge. fortæller Peter Buchreitz Harbo om sit udbytte af COK-introforløbet for nye politikere, Kattegat 2018.

Han er en af ni nyvalgte i Vesthimmerlands Kommune, og sammen med fem politikerkollegaer var han i februar på Kattegat 2018. Her bliver nyvalgte kommunalpolitikere introduceret til den kommunale myndighedsrolle og de mange opgaver, der følger med hvervet.

- Man er helt grøn som politiker, og derfor er det godt med et kursus, hvor alle andre også er grønne. Nogle har mere politisk erfaring end andre, men vi er alle nye byrådspolitikere. Vi fik alle den basale viden for at kunne føre politik i kommunerne. Det har været vigtigt for mig, og det bliver endnu vigtigere, når vi nærmer os budgetforhandlingerne, fortæller Peter Buchreitz Harbo.

Vigtige menneskelige relationer

Men det er ikke kun viden og informationer, Peter Buchreitz Harbo har taget med sig hjem. Også på den menneskelige front har Kattegatforløbet givet nye perspektiver på den politiske opgave:

- Vi var seks fra Vesthimmerlands Kommune, og jeg fulgtes hjem med en kollega fra et andet parti. Det er godt, at man kommer hinanden ved på en anden måde, end man gør i byrådssalen. Det er også noget, vi har fokus på i Vesthimmerlands Kommune. Der har det bestemt givet noget at være afsted sammen, fortæller han og fortsætter:

- Det er gået op for mig, at menneskelige relationer er uundværlige - også på tværs af kommuner og partiskel. Man kommer til at kende politikere fra andre kommuner, og det kommer jeg bestemt til at drage fordel af, siger Peter Buchreitz Harbo.

Et nuanceret billede af holdninger og vinkler

Forløbet starter en torsdag eftermiddag og slutter lørdag formiddag. To erfarne kommunaldirektører er tovholdere på dagene, hvor deltagerne får en introduktion til kommunestyret, kommunen som organisation, det kommunale budget og de kommunale beslutningsprocesser.

I løbet af dagene får de besøg af erfarne kommunalpolitikere, der fortæller om deres egne oplevelser og overraskelser, da de var nyvalgte. To borgmestre giver deltagerne råd og inspiration til den politiske opgave, og så er der god tid til at diskutere opgaven med hinanden:

- Efter oplæggene fik vi mulighed for at diskutere temaerne, så man fik alles syn med. Vi var også ude i mindre grupper, hvor man kommer lidt dybere ind på, hvad der ligger til grund for hinandens holdninger. Det er superfedt at få et nuanceret billede af, hvad det er for holdninger og vinkler, der er på spil i kommunalpolitik, fortæller han.

Stiller klogere spørgsmål

Peter Buchreitz Harbo (V) er medlem af beskæftigelsesudvalget og kultur- og fritidsudvalget i Vesthimmerlands Kommune. Som formand for VU i kommunen er politik ikke helt nyt for ham, men Kattegat har alligevel hjulpet ham på vej til hurtigere at føre reel politik:

- Der er ting, jeg tænker mere over og lægger en større indsats i. F.eks. har vi i Vesthimmerland fået en introduktion til budgettet og de forskellige områder. Kattegat har givet mig en forståelse af, hvad det handler om. Jeg stiller stadig mange spørgsmål, men de er ikke så uvidende, siger Peter Buchreitz Harbo og afslutter:

- Det gør, at jeg nemmere og hurtigere kan komme i gang. At jeg, før jeg ellers ville, kan komme til at føre reel politik.    

Du kan også nå det 

Når vi når til april, har 671 kommunalpolitikere fra 91 kommuner deltaget i Kattegat 2018. Vi har enkelte ledige pladser på Kattegat 2018 i Billund og Ringsted – begge den 22.-24. marts. 

Hvis du ikke fik tilmeldt dig i første omgang eller har fortrudt, at du sagde nej, så tal med din kommune og tilmeld dig allerede i dag. Send en mail til koordinator Marianne Siersbæk på [email protected]

Emneord: COK, Peter Buchreitz Harbo, Vesthimmerlands Kommune, Kommunalpolitikere
COK på DenOffentlige.dk COK er en aktiv del af den kommunale velfærdsudvikling. COK er kommunernes kompetencecenter i forening, og vores vigtigste opgave er at understøtte kommunernes drift og udvikling gennem kompete...
Aktivitet: Artikler: 136 | Events: 5 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også