Ny idrætsaftale styrker kampen mod doping

Samtlige af Folketingets partier er enige om at styrke Anti Doping Danmarks kamp mod dopingsyndere.

Vagthunden Anti Doping Danmark kan de næste år se frem til at få en større del af kagen, når udlodningsmidlerne, som tidligere var kendt som tipsmidlerne, skal fordeles.

Anti Doping Danmark bliver årligt støttet med fem millioner kroner fra tipsmidlerne, og til næste år vil organisationen modtage yderligere fire millioner kroner i forhold til i dag. Støtten øges gradvist, så i 2018 vil Anti Doping Danmark modtage 12 millioner kroner mere end i år.

Det fremgår af en ny idrætsaftale, som tirsdag aften er indgået af samtlige af Folketingets partier.

Venstres idrætsordfører Anni Matthiesen er tilfreds med, at Anti Doping Danmark styrkes i den nye aftale.

- For Venstre er det afgørende, at vi effektivt bekæmper doping-uhyret, der er med til at ødelægge hele idrættens værdigrundlag, siger hun i en skriftlig kommentar.

Også kulturminister Marianne Jelved (R) er generelt tilfreds med idrætsaftalen om fordelingen af tipsmidler.

- Vi har lavet en idrætspolitik, som er med til at sætte retningen for dansk idræt. Jeg bakker op om det store arbejde, de frivillige lægger i regi af de store idrætsorganisationer, og derfor sikrer aftalen også, at foreningsidrætten i Danmark står stærkt, siger hun.

/ritzau/

Emneord: Idræt, Doping, Elite, Sport Event Danmark, Antidoping Danmark
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 07.05.14 Thomas Hye-Knudsen
  Idrætsaftale forbigår socialt udsatte  Der er lagt op til, at OMBOLD, sammen med andre aktører indenfor udsatte-idrætten skal overgå fra Socialministeriet til Kulturministeriet og hermed efter 10 års kamp endelig kan anerkendes som idræt. Hvad der på papiret lignede en form for anerkendelse af 10 års arbejde med at organisere og engagere hjemløse, misbrugere og andre socialt udsatte voksne i at dyrke sport i OMBOLD, har nu vist sig at være helt ubegrundet.
  Vi var flere, der havde forventninger til, at den nyligt offentliggjorte og længe ventede Udredning af idrættens økonomi og struktur, kunne være anledningen til at løfte udsatte-idrætten over i Kulturministeriet, som anerkendt og støtteværdig på lige fod med den etablerede foreningsidræt. Men samfundets allersvageste, som ikke er en del af foreningsidrætten, blev desværre forbigået, da samtlige partier i Folketinget i går landede en ny idrætspolitisk aftale.
  Aftalen efterlader 0,3 procent - eller godt tre millioner kroner til den uorganiserede idræt, og de resterende 897 millioner forbliver stort set, hvor de altid har været – nemlig i den etablerede foreningsidræt og de tilknyttede institutioner på idræts-området.
  I aftale-teksten, der tilgodeser elitearbejdet, de store forkromede sportsbegivenheder og antidoping, er socialt udsatte nævnt én gang, nemlig i en hensigtserklæring, hvor: (citat) ”Parterne har en forventning om, at DIF, DGI og DFIF (Dansk Firma Idræts Forbund) gør en særlig indsats for mangfoldighed i idrætten, herunder udvikling af handicapidrætten og idræt for socialt udsatte grupper…”.
  Videre står der, at ”aftaleparterne vil følge udviklingen”.
  Hermed er intet ændret. Der har siden 90’erne har der været en politisk forventning om, at foreningsidrætten skulle påtage sig et medansvar og målrette idrætsaktiviteter mod idrætssvage grupper, herunder socialt udsatte voksne, uden at det har medført nogen resultater. Uligheden i sundhed er bare vokset, og den sociale ulighed det samme. Men alle partier roser den indgåede aftale, hvilket kun kan give anledning til undren.
  Med aftaleteksten står Udsatte-idrætten og OMBOLD med de samme kort på hånden, som før aftalen blev indgået – ja, faktisk værre. For selv om det langt fra er optimalt at skulle søge usikre puljemidler i Socialministeriet hvert år, var der trods alt penge, som kunne sikre nogen idrætsaktiviteter for landets udsatte, selv om de ikke er medlem af en etableret idrætsforening. Den mulighed findes tilsyneladende ikke i Kulturministeriets udlodnings-univers.
  At medtænke OMBOLD og andre med årelangt fokus på udvikling og succes på udsatte-området overser samtlige idrætsordførere, men hæfter sig ved, at DIF og DGI kort før forhandlingerne i fællesskab kom med et langsigtet udspil, hvor de frem til 2025 vil få endnu flere danskere til at dyrke idræt. Faktisk op til 75 pct. af alle danskere – og halvdelen af dem i foreningsidrætten. Det ville da være fantastisk for folkesundheden, hvis det lykkedes at komme i mål. Men det vil ikke være et opgør med den øgede ulighed i sundhed, hvor mange i OMBOLDs målgruppe desværre optræder. Flere af dem vil være døde og borte i 2025.

  OMBOLD håber, at partiernes social- idræts- og sundhedsordførere nu vil sætte sig sammen – frem for bare at ”følge udviklingen”. Hvis ikke, så kan de nøjes med at følge afviklingen af gadefodbolden for hjemløse og andre af landets mest socialt udsatte.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også