Ny indenrigsminister: Samuelsens tro væbner får tung ministerpost

Simon Emil Ammitzbøll har været ved Anders Samuelsens side i snart syv år. Nu får han plads i regeringen.

Han er gået fra talentfuld rebel hos De Radikale over partiformand i et marginaliseret parti til en fast plads som nummer to hos Liberal Alliance.

Nu er turen kulmineret med en plads i Lars Løkke Rasmussens (V) nye trekløverregering som økonomi- og indenrigsminister.

Som gruppeformand og politisk ordfører har Simon Emil Ammitzbøll været en vigtig del af den optur, Liberal Alliance som forholdsvis nyt parti har oplevet i sine få leveår.

Tema med artikler om regeringer

Vil du vide mere om den nye regering? Få overblikket lige her - og kig også tilbage på tidligere nye regeringer. 

Historien om Liberal Alliances tur fra udsigtsløse meningsmålinger i 2009 til ministerposter i 2016 er nemlig også historien om et tæt samarbejde mellem Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll.

Ammitzbøll har efter eget udsagn altid været lidt af en politisk nørd. Hans politiske engagement tog for alvor fart, da han i 1996 meldte sig under fanerne hos De Radikales ungdomsparti, Radikal Ungdom.

En organisation, han i 2000 blev landsformand for. Den post bestred han frem til 2003.

Siden blev han folketingskandidat for moderpartiet, og i 2005 blev han første gang valgt ind i Folketinget for De Radikale.

Inden da var han første gang blevet kendt i offentligheden i TV-programmet FC Zulu, hvor han med manglende boldøje blev trænet i fodbold af den tidligere landsholdsspiller Mark Strudal.

Men i oktober 2008 fik Ammitzbølls medlemskab hos De Radikale en brat afslutning.

Efter længere tids offentlig uenighed med partileder Margrethe Vestager om blandt andet 24-års-reglen tog han sit tøj og gik - og smækkede døren bag sig.

- Jeg vil hellere gøre rent end arbejde for Margrethe Vestager, har han senere sagt om bruddet med det parti, der siden ungdommen havde fyldt en stor del af hans liv.

Kort efter stiftede han i januar 2009 sit eget parti, Borgerligt Centrum, der efter sløj vælgeropbakning i meningsmålingerne og interne uenigheder blev nedlagt igen bare fem måneder senere.

Nu måtte der ske noget andet.

De to marginaliserede partiledere Samuelsen og Ammitzbøll slog pjalterne sammen i Liberal Alliance, som Samuelsen kort forinden havde overtaget styringen af fra Naser Khader.

Heller ikke i Liberal Alliance så tingene for godt ud på det tidspunkt.

I januar ramte partiet 0,0 procent i en meningsmåling, og daværende politisk kommentator på TV2 Henrik Qvortrup lovede at æde en gammel hat, hvis partiet kom i Folketinget.

Siden gik det kun en vej - opad.

Og selv om Ammitzbøll i LA må nøjes med pladsen som næstkommanderende, har partileder Samuelsen aldrig lagt skjul på, hvor vigtig han er for partiet.

Blandt andet kalder han i sin selvbiografi "Comeback Kid" Ammitzbøl for sin tro væbner, en totalt driftsikker makker og sin skudsikre vest.

Makkerparret Samuelsen og Ammitzbøl kæmpede sig op af dyndet og strøg i 2011 i Folketinget med 9 mandater. Qvortrup åd en økologisk stråhat på TV, og i dag har partiet 13 mandater på tinge.

De veksles nu til ministerposter, også til den trofaste løjtnant.

Mens Anders Samuelsen som udenrigsminister skal tilbringe meget tid udenlands, bliver det Ammitzbøll, som får det tunge økonomiske ministerium hjemme.

/ritzau/

Emneord: Ministerholdet, Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliance, Økonomi- og Indenrigsministeriet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også