Ny kræftbehandling skal omprogrammere kroppens immunceller

Der er meget store perspektiver i en ny kræftbehandlingsmetode, der isolerer og ’om-programmerer’ kroppens immunceller. Det vurderer den danske kontraktproducent af celle-baserede immunterapier, Cbio A/S, som netop har rejst 26 mio. kr., der vil understøtte målsætningen om at gøre Cbio A/S markedsledende inden for denne type kræftbehandling. En behandling, der kan bringe nyt håb til terminalt syge kræftpatienter.

Celle-baseret immunterapi er en ny behandlingsform, hvor man isolerer immunceller og ‘om-programmerer’ dem i laboratoriet, så de får anti-tumor aktivitet. Cellerne bliver herefter opformeret i millionvis og gives tilbage til patienten, hvor de med fornyet styrke angriber og udrydder kræftcellerne.

Ifølge den danske kontraktproducent af celle-baserede immunterapier Cbio A/S er der enorme perspektiver i denne behandlingsform.

”Terminalt syge kræftpatienter oplever mærkbare kliniske forbedringer, og flere bliver tilmed kræftfrie. Men det er langt fra nemt at producere disse såkaldte ’living drugs’, og der er i øjeblikket en stor kapacitetsmangel med ganske få spillere – særligt i Europa,” siger adm. direktør i Cbio A/S, Ulrik Cordes, der derfor glæder sig over, at den nye funding er i hus.

”I Cbio er vi nu i en rigtig god position til at producere disse nye produkter med et stærkt team suppleret med anerkendte og dygtige scientific advisors indenfor feltet,” konstaterer han.

Fundingen er kommet i hus via en seed finansieringsrunde fra en stærk gruppe af danske og internationale private investorer sammen med Vækstfonden (VF). Samlet set har firmaet rejst 16 mio. kr. i denne omgang. Heraf 10 mio. kr. i ny aktiekapital og 6 mio. kr. fra et matchingslån fra VF. Derudover er der en aftale på plads om en yderligere investering på 10 mio. kr. i en senere finansieringsrunde, hvilket giver Cbio en meget stærk finansiel position fremadrettet.

“Vi er derfor rigtig glade for at byde velkommen til en række erfarne og kompetente private investorer i denne finansieringsrunde. De vil i den grad kunne bidrage til Cbio’s fortsatte rejse – en rejse, hvor vi hjælper vores kunder og samarbejdspartnere til at bringe nye celle-baserede immunterapier hurtigere på markedet med det ultimative mål at helbrede visse typer af kræft,” anfører Ulrik Cordes.

Vækstfonden: Ser frem til at følge Cbio

I Vækstfonden glæder man sig også til at følge selskabets udvikling:

”Cbio er et meget interessant selskab, og vi er glade for at kunne sikre Cbio et matchinglån. Vi ser frem til at følge Cbio på deres rejse,” siger Senior Relationship Manager i Vækstfonden, Susanne Eskildsen. 

Hastigt voksende industri

En række lovende kliniske resultater samt to nyligt godkendte celle-baserede immunterapier har ført til en hastigt voksende interesse og tiltrukket store investeringssummer til denne nye behandlingsform. Dette har ført til en eksplosion i den prækliniske og kliniske udvikling af samme terapiformer, og der er i dag mere end 600 produktkandidater under udvikling verden over.

“Skandinavien har længe været på forkant med den akademiske forskning indenfor området. Det har medført, at der er opstået en hurtigvoksende underskov af hospitalsbaseret innovation og biotekselskaber i regionen. Vores ambition er at samarbejde med disse hospitaler og nye selskaber for at bringe deres produkter hurtigere gennem klinikken til gavn for kræftpatienter verden over,” siger Ulrik Cordes.

Samarbejde med Herlev Hospital

Cbio vil benytte midlerne fra finansieringsrunden til at (i) opgradere firmaets 1000 m2 produktionsfacilitet i Søborg, så den lever op til myndighedskrav for farmaceutisk produktion af celle-baserede immunterapier; (ii) udbygge og videreudvikle firmaets underliggende T-celle produktionsplatform blandt andet i samarbejde med Nationalt Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital, der er anerkendt på verdensplan som en af pionererne indenfor området; og (iii) styrke Cbio’s underliggende IP position.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.21 Sundhed
  Nu hjemtages sygdomsbehandling til Danmark

  Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en faglig retningslinje, der beskriver henvisningen af patienter med Essentiel Tremor, også kaldet rystesyge. Det sker i forbindelse med, at det nu er besluttet, at patienter skal kunne behandles med fokuseret ultralyd i Danmark, i stedet for kun i udlandet.

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.