Ny kræftbehandling skal omprogrammere kroppens immunceller

Der er meget store perspektiver i en ny kræftbehandlingsmetode, der isolerer og ’om-programmerer’ kroppens immunceller. Det vurderer den danske kontraktproducent af celle-baserede immunterapier, Cbio A/S, som netop har rejst 26 mio. kr., der vil understøtte målsætningen om at gøre Cbio A/S markedsledende inden for denne type kræftbehandling. En behandling, der kan bringe nyt håb til terminalt syge kræftpatienter.

Celle-baseret immunterapi er en ny behandlingsform, hvor man isolerer immunceller og ‘om-programmerer’ dem i laboratoriet, så de får anti-tumor aktivitet. Cellerne bliver herefter opformeret i millionvis og gives tilbage til patienten, hvor de med fornyet styrke angriber og udrydder kræftcellerne.

Ifølge den danske kontraktproducent af celle-baserede immunterapier Cbio A/S er der enorme perspektiver i denne behandlingsform.

”Terminalt syge kræftpatienter oplever mærkbare kliniske forbedringer, og flere bliver tilmed kræftfrie. Men det er langt fra nemt at producere disse såkaldte ’living drugs’, og der er i øjeblikket en stor kapacitetsmangel med ganske få spillere – særligt i Europa,” siger adm. direktør i Cbio A/S, Ulrik Cordes, der derfor glæder sig over, at den nye funding er i hus.

”I Cbio er vi nu i en rigtig god position til at producere disse nye produkter med et stærkt team suppleret med anerkendte og dygtige scientific advisors indenfor feltet,” konstaterer han.

Fundingen er kommet i hus via en seed finansieringsrunde fra en stærk gruppe af danske og internationale private investorer sammen med Vækstfonden (VF). Samlet set har firmaet rejst 16 mio. kr. i denne omgang. Heraf 10 mio. kr. i ny aktiekapital og 6 mio. kr. fra et matchingslån fra VF. Derudover er der en aftale på plads om en yderligere investering på 10 mio. kr. i en senere finansieringsrunde, hvilket giver Cbio en meget stærk finansiel position fremadrettet.

“Vi er derfor rigtig glade for at byde velkommen til en række erfarne og kompetente private investorer i denne finansieringsrunde. De vil i den grad kunne bidrage til Cbio’s fortsatte rejse – en rejse, hvor vi hjælper vores kunder og samarbejdspartnere til at bringe nye celle-baserede immunterapier hurtigere på markedet med det ultimative mål at helbrede visse typer af kræft,” anfører Ulrik Cordes.

Vækstfonden: Ser frem til at følge Cbio

I Vækstfonden glæder man sig også til at følge selskabets udvikling:

”Cbio er et meget interessant selskab, og vi er glade for at kunne sikre Cbio et matchinglån. Vi ser frem til at følge Cbio på deres rejse,” siger Senior Relationship Manager i Vækstfonden, Susanne Eskildsen. 

Hastigt voksende industri

En række lovende kliniske resultater samt to nyligt godkendte celle-baserede immunterapier har ført til en hastigt voksende interesse og tiltrukket store investeringssummer til denne nye behandlingsform. Dette har ført til en eksplosion i den prækliniske og kliniske udvikling af samme terapiformer, og der er i dag mere end 600 produktkandidater under udvikling verden over.

“Skandinavien har længe været på forkant med den akademiske forskning indenfor området. Det har medført, at der er opstået en hurtigvoksende underskov af hospitalsbaseret innovation og biotekselskaber i regionen. Vores ambition er at samarbejde med disse hospitaler og nye selskaber for at bringe deres produkter hurtigere gennem klinikken til gavn for kræftpatienter verden over,” siger Ulrik Cordes.

Samarbejde med Herlev Hospital

Cbio vil benytte midlerne fra finansieringsrunden til at (i) opgradere firmaets 1000 m2 produktionsfacilitet i Søborg, så den lever op til myndighedskrav for farmaceutisk produktion af celle-baserede immunterapier; (ii) udbygge og videreudvikle firmaets underliggende T-celle produktionsplatform blandt andet i samarbejde med Nationalt Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital, der er anerkendt på verdensplan som en af pionererne indenfor området; og (iii) styrke Cbio’s underliggende IP position.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.08.20 Sundhed
  Østre Søbad i Silkeborg bliver igen hotspot

  Midt- og Vestjyllands Politi gør med virkning fra fredag den 14. august 2020 kl. 10.00 Østre Søbad, Horsensvej 2 i Silkeborg til et hotspot.

 • 13.08.20 Sundhed
  Flere danskere overlever kræft

  Ifølge en årsrapport fra interesseorganisationen Kræftens Bekæmpelse er der flere danskere overlever kræft. Dog er der også en stigende tendens til, at tidligere kræftpatienter oplever flere sene følger af at have været i et kræftforløb. Det viser rapporten, Kræft i Danmark 2020, som Kræftens Bekæmpelse har udgivet.

 • 12.08.20 Sundhed
  Danmark har nu elimineret røde hunde

  Den europæiske komité til verifikation af elimination af mæslinger og røde hunde (RVC) har vurderet, at Danmark nu opfylder kriterierne for at have elimineret røde hunde (rubella).

 • 12.08.20 Sundhed
  Ny undersøgelse skal klarlægge hvor mange der har haft covid-19

  Hvor mange danskere har foreløbig været smittet med COVID-19? Dette spørgsmål skal en undersøgelse, der sættes i gang i næste uge besvare. 18.000 tilfældigt udtrukne danskere vil blive inviteret til at deltage.

 • 10.08.20 Sundhed
  Heunicke holder pressemøde om covid-19

  Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt til pressemøde klokken 15.30