Ny krig men mangel på materiel: Officerer efterlyser ressourcer til øget bidrag

- De fleste enheder er allerede indsat. Hvis vi bruger fregatten uden for Syriens kyst, så kan den ikke også ligge uden for Afrikas Horn, siger officerernes formand.

Det danske militær er presset på ressourcer. Sådan lyder det fra oberstløjtnant Niels Tønning, der er formand for officerernes fagforening, HOD, efter USA har anmodet Danmark om øget bidrag i kampen mod IS. 

Hvis dansk militær skal deltage i kampen mod Islamisk Stat, vil det betyde nogle fravalg, understreger oberstløjtnanten. 

- De fleste enheder er allerede indsat. Hvis vi bruger fregatten uden for Syriens kyst, så kan den ikke også ligge uden for Afrikas Horn, siger han. 
 
Danmark er del af den amerikanskledede koalition af omkring 60 lande, der bekæmper Islamisk Stat i Irak og Syrien. Danmark deltager dog kun i aktionerne i Irak.
 
Danmark har blandt andet sendt en radar og ti teknikere til Irak. Fra oktober sidste år til oktober i år var danske F-16-fly med til at bekæmpe IS i Irak, men nedslidt materiel og personale betød, at missionen ikke kunne forlænges.
 
Både fly og personalet er vendt hjem til Danmark, men kun for at holde pause. Når flyene er klar til at komme i luften igen, er det planen, at de udsendes. Det skal gerne ske i løbet af 2016.
 
Ifølge Niels Tønning kunne et øget dansk bidrag til kampen mod Islamisk Stat bestå af alt fra minerydning, felthospitaler, bevogtningspersonel til flygtningelejre til reelle kamptropper på jorden.
 
- Det afhænger af, hvad det er for nogle huller i koalitionen, som amerikanerne ønsker dækket. Det er det, udenrigsministeren ved, men som vi andre ikke ved endnu, siger han.
 
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har ikke villet røbe, hvordan USA ønsker hjælp. Han udtalte tirsdag, at han er ved at undersøge, hvordan Danmark kan bidrage, og at han kigger på "hele af rækken af militære værktøjer."
 
Sverige, Norge og Finland har modtaget lignende anmodninger fra USA. 
 
 
FAKTA: Det bidrager Danmark med i krigen mod IS
USA anmoder Danmark om at øge bidraget i kampen mod IS. Her kan du se, hvad Danmark bidrager med i dag.
Danmark er del af den amerikansk-ledede koalition af omkring 60 lande, der bekæmper Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.
 
Det danske bidrag har hidtil udelukkende været på den irakiske side af grænsen, men regeringen har erklæret sig åben over for også at bidrage til kampen i Syrien.
 
Her er det danske bidrag i dag:
 
* 120 danske soldater er udstationeret på den irakiske Al Asad Air Base 180 kilometer vest for Bagdad.
 
* Her udgør de en træningsenhed, hvor danskerne sammen med amerikansk forsvarspersonel uddanner irakiske soldater til kampen mod IS.
 
* Danmark har desuden sendt en radar og ti teknikere til Al Asad Air Base, hvorfra den sender oplysninger om luftrummet til en operationscentral på Al Dhafra Air Base i De Forenede Arabiske Emirater.
 
* Cirka 20 danske soldater er udstationeret i luftoperationscentret på Al Dhafra Air Base.
 
* Indtil oktober bidrog Danmark desuden med syv F-16 kampfly i Kuwait, hvor de med udgangspunkt i Al Jaber Air Base gennem et år fløj 547 missioner og smed 503 bomber over Irak.
 
* Regeringen har meldt ud, at den ønsker kampflyene udsendt igen, men der er foreløbigt ingen dato på, hvornår det i givet fald vil ske.
 
Kilder: Forsvaret, Ritzau
 
/ritzau/
 
Emneord: Krig, Islamisk Stat, Forsvaret, Niels Tønning, HOD
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 13.05.18 Infrastruktur
  Offentligt privat forsvarspartnerskab skaber kampfly-center

  Det er vores ambition, at Haderslev Kommune kan understøtte og samle udvikling og ekspertise indenfor forsvarsindustrien, siger Haderslevs borgmester.

 • 29.01.18
  Ny aftale for Forsvaret 2018-2023

  Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er blevet enige om en ny seksårig aftale for Forsvaret.

 • 19.09.14 Politik
  Regeringen skærper indsatsen mod radikalisering og ekstremisme

  Socialminister Manu Sareen og justitsminister Karen Hækkerup præsenterer i dag regeringens nye handlingsplan om forebyggelse af radikalisering og ekstremisme. Regeringen styrker forebyggelsesindsatsen på alle fronter og strammer lovgivningen bl.a. for at sætte en stopper for det stigende antal unge, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe.