Foto: Wikipedia: LO's formand Harald Børsting taler ved et 1. maj-arrangement i Roskilde 2012

Ny LO-rapport: Lønmodtagerne flygter fra fagforeningerne

Arbejdsmarkedsforsker forudser amerikanske tilstande, hvis lønmodtagerne dropper fagforeningerne.

Fagbevægelsen bløder, og lønmodtagerne forhandler i stigende grad selv deres løn- og arbejdsforhold. Det får LO til at frygte, at kun hver anden er medlem af en fagforening om 15 år. 

- Hvis udviklingen fortsætter i samme takt som i perioden 1995 til i dag, vil kun cirka 50 procent af lønmodtagerne være medlem af en overenskomstbærende fagforening i 2030. 

Den konklusion står at læse i en omfattende velfærdsrapport, som hovedorganisationen LO offentliggør onsdag, skriver Ugebrevet A4.

I rapporten har LO sat fokus på de tendenser, der vil præge det danske arbejdsmarked i 2030. 

LO-formand Harald Børsting er helt klar over, at udviklingen ikke går i fagbevægelsens retning.

- Vi er stadig legitime i forhandlingssituationer og er ikke for alvor truet lige nu. Men man kan ikke udelukke, at det kan ske fremadrettet. Derfor har vi en kæmpe udfordring i at sikre en stærk organisering, siger Harald Børsting til Ugebrevet A4.


Han mener, at der ligget stort stykke arbejde forude, hvis fagbevægelsen skal bevare sin indflydelse.

Tidligere formand for Danmarks største fagforbund, 3F, Poul Erik Skov Christensen, er stærkt bekymret for udsigten til et arbejdsmarked, hvor færre er medlemmer af en overenskomstbærende fagforening.

Han advarer om, at vi kan få et "Ryanair-Danmark", hvor mange får individuelle kontrakter med dårlige lønninger og ingen eller kun få rettigheder. 

Social dumping vil få lettere spil, hvis lønmodtagere dropper fagforeningerne i en blind tro på, at de kan forhandle selv, mener han.

Arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet Henning Jørgensen forudser amerikanske tilstande, hvis ikke fagbevægelsen får vendt udviklingen. For fagbevægelsen er grundpillen i den danske model, siger han.

- Så vil det blive markedet, der dikterer løn- og arbejdsvilkår, og samtidig vil der blive skåret på velfærdsydelser. Det vil skabe større afstand mellem fattige og rige og masser af social uro, mener Henning Jørgensen ifølge A4.

FAKTA: Fagbevægelsen bløder - se tallene her

Stadig færre melder sig i fagforening. Det kan blive et problem allerede i 2030, frygter LO.

Stadig færre melder sig ind i de fagforeninger, der har ret til at forhandle overenskomster. LO frygter, at kun hver anden vil være medlem af en fagforening om 15 år.

Allerede i dag er organiseringsgraden lavest blandt de yngre lønmodtagere.

* Organisationsgraden for de 55-66 årige var i 2000 på 81 procent. I 2013 lå den på 78 procent 

* Organisationsgraden for de 30-49 årige var i 2000 på 82 procent. I 2013 lå den på 72 procent

* Organisationsgraden for de 18-29 årige var i 2000 på 70 procent. I 2013 lå den på 55 procent.

Kilde: A4

/ritzau/

 
Emneord: lønmodtagere, LO, Harald Børsting, Henning Jørgensen, Overenskomst, Lønaftaler
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.03.15 Lars Jørgensen
  Fagforeningerne har brug for deres egen avis (-er) igen

  Medierne er mere afgørende end nogensinde for, hvordan folk forstår og tænker ting. Langt hovedparten af medierne idag er ejet af - om man så kan sige - "erhvervslivs-interesser", der har det med at dække fagforeninger og arbejdere mere eller mindre skævt og mindre godt. Det er en helt afgørende ulige kamp. Og den bør man for alvor gå ind i og investere i - istedet for at finde sig i.

 • 26.03.15 Kurt Damsted
  Organisationsgraden i LO

  LO skal stoppe med, at forlange, at alle skal være røde. Masse af medlemmer stemmer på blå partier, og er også medlemmer heraf. Og de vil ikke acceptere den politiske ensretning. Jeg er selv medlem af V og sidder i Kommunalbestyrelsen i Brøndby som Vér. Jeg vil under ingen omstændigheder omklamres af rød blok som LO jo konsekvent støtter.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også