Ny lov: Nu får begge forældre ret til sorgorlov

Hvis et barn dør kort efter fødslen, skal begge forældre have ret til sorgorlov. Det har Folketinget i dag vedtaget.

Alle partier i Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, som betyder, at begge forældre eller adoptivforældre fra 1. februar 2018 har ret til sorgorlov, hvis de mister deres barn kort tid efter fødslen. I dag er det kun mødre og den ene af adoptivforældrene, der har den ret.


Lovforslaget er en udmøntning af en aftale om sorgorlov, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik i forbindelse med Finansloven for 2018. Her blev der afsat 22 mio. kroner varigt om året til sorgorlov.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

”Det er helt ubærligt at miste sit barn – og det er det for begge forældre. Jeg er rigtig glad for, at Folketingets partier i dag enstemmigt har vedtaget, at både mor og far skal have ret til sorgorlov, hvis deres barn dør eller bortadopteres kort efter fødslen. Den lovgivning vi har i dag på området er forældet og også helt urimelig, og det retter vi op på nu.”

Lovforslaget indeholder følgende elementer:

 • Fædre, medmødre og begge adoptanter får ret til fravær i 14 uger i forbindelse med et barns død eller bortadoption inden den 32. uge efter fødslen eller modtagelsen af barnet.
   
 • Man får pligt til at varsle fraværet over for arbejdsgiveren hurtigst muligt.
   
 • Anmeldelsespligten for ledige ændres, så ledige får samme frist på 8 uger efter barnets død eller bortadoption til at anmelde fraværet til a-kassen, som lønmodtagere og selvstændige har til at anmode om barselsdagpenge.
Emneord: Sorgorlov, Forældre, Familiepolitik, 250118
Beskæftigelsesministeriet på DenOffentlige.dk Beskæftigelsesministeriet
Aktivitet: Artikler: 125 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 31.05.18 Infrastruktur
  Forældre taler for lidt med deres børn om ulovlig billeddeling

  Forældre forstår og interesserer sig ikke nok for, hvad deres børn kommunikerer om på de sociale medier. Det viser en undersøgelse af unges forhold til cybercrime i Odense Kommune. Forældre kan ellers være en nøgle til sund digital adfærd, der kan hindre ulovlig billeddeling, peger undersøgelsen på.

 • 25.01.18 Politik
  Ministerie i frontalangreb på Rigsrevisionen

  Sundhedsministeriet afviser Rigsrevisionens kritik af salget af statens vaccineproduktion. Læs ministeriets forsvar her.

 • 25.01.18 Velfærd
  Ny ferielov fra 2020: Nyuddannede får ret til ferie

  Danskerne skal have ny ferielov. Det har et bredt flertal af Folketingets partier netop vedtaget. Se infovideo her.

 • 16.01.17 Politik
  Borgmester: Medarbejdere skal selv bestemme deres arbejdstid

  ”Vi er i forskellige livssituationer på forskellige tidspunkter i vores liv, og det smitter naturligt af på, hvor meget vi har mulighed for eller lyst til at arbejde. Det skal en arbejdsplads kunne imødekomme,” siger Ninna Thomsen, der er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

 • 25.11.14 Politik
  Samlet løsning for Familieafdelingen på plads

  Ledelsen i Børn og Familie i Randers Kommune bliver udskiftet, og en midlertidig ledelse vil nu i samarbejde med medarbejderne tage fat om udfordringerne i afdelingen. Målet er at sikre gode vilkår for familier med særlige udfordringer og et godt arbejdsmiljø fremover. Samtidig har byrådet godkendt, at Socialstyrelsens Task Force bliver ansøgt om bistand.