Ny måling: Offentligt ansatte topper i troværdighed

Danskernes tiltro til en række faggrupper er vokset siden sidste år, især inden for de offentlige omsorgsfag og servicefagene.

Der er grund til begejstring hos blandt andre læger, sygeplejersker, bankrådgivere, ejendomsmæglere og hånd­værkere – og selv hos politikere. Alle faggrupperne kan nemlig glæde sig over en stigende troværdighed. Det viser den årlige troværdighedsmåling fra Radius Kommunikation, hvor et repræsentativt udvalg af danskerne via Epinions Danmarkspanel har vurderet troværdigheden for 20 faggrupper.
 
Overordnet oplever mange faggrupper, at deres troværdighed stiger til et højere niveau i år. Især inden for de offentlige omsorgsfag og servicefagene er der en klar tendens i den undersøgelse, som Radius Kommunikation har gennemført hvert år siden 2008.

”Når servicefagene og eksempelvis bankrådgivere og håndværkere går frem i år, kan det skyldes, at der er kommet mere gang i økonomien, og at flere danskere oplever en positiv dialog med de her faggrupper i forbindelse med blandt andet huskøb eller forbedringer i hjemmet. Det generelle opsving kan smitte af på oplevelsen af deres troværdighed,” forklarer Nicolaj Taudorf Andersen, stifter af Radius Kommunikation.

Sygeplejerskerne tilbage på førstepladsen
I årets måling er den mest troværdige faggruppe sygeplejerskerne. De nød i forvejen stor tillid blandt danskerne. Og nu er deres troværdighed tilbage på samme høje niveau som i 2014 efter et lille fald i 2015. Dermed har danskerne mere tiltro til sygeplejerskerne end til eksempelvis dommere, læger og politibetjente.
 
Danskerne giver sygeplejerskerne troværdighedskarakteren 4,0 på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er meget høj troværdighed, og hvor 1 er meget lav troværdighed. Det er en signifikant stigning siden sidste år.
”Generelt har danskerne størst tiltro til de faggrupper, der varetager velfærdsstatens borgernære opgaver, og omsorgsfagene nyder typisk stor tillid i befolkningen. Det kan forklare sygeplejerskernes topplacering,” siger Nicolaj Taudorf Andersen.
 
Voksende tillid til sidste års bundskraber
Selv politikerne har vendt nedtur til optur. Sidste år satte dansker­nes tillid til politikerne ellers en ny bund­rekord efter et uafbrudt og fire år langt fald. Politikernes troværdighed stiger dermed igen for første gang siden 2011. Dog ligger de folkevalgte stadig nederst i feltet og nyder mindre tillid end eksempelvis bilforhandlere, ejendomsmæglere og journalister. Og trods stigningen scorer de alligevel den næstlaveste karakter nogensinde i undersøgelsen.

Danskerne vurderer politikernes troværdighed til 2,1 på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er meget høj troværdighed, og 1 er meget lav troværdighed. Det er en signifikant stigning siden sidste år, hvor scoren lød på 1,9.

”Men politikerne skraber stadig bunden, når det gælder troværdighed. Så det er for tidligt at sige, at politiker­leden er ved at løsne sit greb i danskerne. Men den her udvikling viser, at det godt kan lade sig gøre at hæve tilliden. Blandt andet ved at fokusere på substans i stedet for personfnidder og ved at komme med klare politiske udmeldinger og stå fast på sine mærkesager. Sådan som vi for eksempel så det i forbindelse med debatten om regeringens 2025-plan, der foregik lige op til, at vi indsamlede data til årets undersøgelse,” siger Nicolaj Taudorf Andersen.

Alle undersøgelsens hovedresultater findes i det vedlagte dokument ”Faktaark – Troværdighedsundersøgelsen 2016”.
 
Fakta: Troværdighedsanalysen 2016
Radius Kommunikation har undersøgt den danske befolknings holdning til forskellige faggruppers trovær­dighed. Det er ottende år i træk, at Radius undersøger faggruppernes troværdighed.
 
Analysen er gennemført i perioden 5. oktober til 17. oktober 2016. 2.003 danskere i alderen 18-75 år har deltaget i undersøgelsen, som er gennemført som en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse via Epinions Danmarkspanel.
 
Spørgeskemaet er sendt ud repræsentativt i forhold til alder, køn, region og uddannelse. De sidste skævheder er efterfølgende vægtet på plads.
 
For alle faggrupperne gælder det, at respondenterne har vurderet deres troværdighed via følgende spørgsmål:
 
Hvor højt vurderer du følgende faggruppers troværdighed?
 • 5 Meget høj
 • 4 Høj
 • 3 Neutral
 • 2 Lav
 • 1 Meget lav
 • - Ved ikke
 
Svarene er efterfølgende blevet omregnet til et gennemsnit ud fra de værdier, der fremgår ved hver svarmulig­hed. ”Ved ikke -svar indgår ikke i beregningen af troværdigheden.
 
Emneord: Troværdighed, Troværdighedsanalyse, 211116
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 14.09.17 Velfærd
  Årets troværdighedsanalyse: Jordemødrene på førstepladsen

  Offentlige faggrupper som sygeplejersker, dommere, læger og politibetjente har stor tillid i befolkningen mens socialrådgiverene synker. Det viser den årlige troværdighedsanalyse fra Radius Kommunikation

 • 20.11.16 Infrastruktur
  Offentlige byggeregler skal modnes til mere OPP

  Bygningsreglementet for et omfattende gennemsyn for at luge ud i unødvendige og forældede regler, lyder det fra transport- og bygningsministeren.

 • 10.02.12 Politik
  Historisk lav tillid til magthavere

  Embedsmænd og regeringsledere oplever det største fald i deres troværdigheden nogensinde, viser Edelman Trust Barometer 2012.