Ny rapport: Mobning fører til depression

Chikane, udelukkelse og krænkende bemærkninger fra chefen kan være så skadeligt, at det fører til depression.

Hvis man gennem en længere periode har følt sig mobbet, har man otte gange større risiko for at udvikle en depression end de medarbejdere, der ikke føler sig mobbet. Det viser et nyt projekt fra Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, skriver Fagbladet 3F.

- Der er en usædvanlig stærk sammenhæng mellem at rapportere mobning og risiko for at udvikle en depression, siger Jens Peter Bonde, klinisk professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab og en af forfatterne bag rapporten.

Rapporten er den hidtil mest omfattende undersøgelse af risikoen for depression ved mobning på arbejdspladsen.

Projektet blev søsat for fire år siden på baggrund af en debat i medierne om Arbejdsskadestyrelsens manglende anerkendelse af psykiske arbejdsskader. Dengang gav styrelsen udtryk for, at man manglede dokumentation for sammenhængen mellem mobning og depression.


Ifølge Jens Peter Bonde er konklusionerne i den nye rapport dog ikke klokkeklare. Usikkerheden består i, at opfattelsen af mobning er subjektiv.

- Det, som én person oplever som mobning, bliver ikke nødvendigvis oplevet som mobning af andre, siger han Jens Peter Bonde.

Erhvervssygdomsudvalget under Arbejdsskadestyrelsen har endnu ikke taget stilling til rapporten. De kan derfor ikke sige, om rapportens konklusion vil medføre en ny praksis i forhold til psykiske arbejdsskade.

 
Emneord: Mobning, Depression, Risikokortlægning, Psykisk arbejdsskade
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 29.01.15 EQ Dorte Erlingsson Konsulent
  Emotionel baseret ledelse / Følelses intelligens

  Det er endnu et eks af mange. på hvordan vi mennesker har svært ved vores følelser, mobning handler om vores grænser, altså >>vredenordets-kraft

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.06.20 Politik
  Lønkompensationsordningen skal udfases

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om en udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning for lønmodtagere frem til og med 29. august. Herefter ophører ordningen.

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 02.11.17 Velfærd
  #hackhadet søger samarbejdspartnere til 12 events for unge

  #hackhadet er et ung-til-ung-initiativ, der skal skabe en modbølge til online had. Vi søger skoler, uddannelsessteder, organisationer, foreninger og klubber, der vil være vært for et hackathon for unge.

 • 20.05.15 Velfærd
  Flere børn af misbrugere skal have tilbud om behandling

  Mange børn og unge fra familier med misbrugsproblemer har behov for rådgivning og terapi. En pulje på 264 millioner kroner over 4 år skal sikre lettere adgang til behandlingstilbud i hele landet.

 • 10.03.15 Velfærd
  Forebyggelse af ensomhed, angst, depression og radikalisering: Der skal være en psykoterapeut på hver en skole

  Der er et stigende pres i uddannelsessystemet. Danske børn og unge har det psykisk dårligt. Skole- og ungdomsvejlederne melder om flere og flere elever, der er ramt af stress, ensomhed, angst og mobning. Der er ofte en ringe kontakt mellem forældre og børn i vores travle og opsplittede liv. Børn og unge savner stabilitet. De savner simpelthen nogen, der vi lytte til dem, så de ikke føler skam over at opleve problemer i deres liv.