Ny regional forskningsenhed bygger bro i sundhedsvæsnet

En kvinde med psykiske lidelser sidder alene i sin lejlighed netop vendt hjem efter en indlæggelse på psykiatrisk hospital. Hvordan sikrer vi, at hun ikke føler sig overladt til sig selv og bliver utryg? Sådanne spørgsmål skal ny regional forskningsenhed hjælpe med at undersøge og finde svar på.

Region Hovedstaden har oprettet en ny Tværsektoriel Forskningsenhed (TFE), som skal sikre sammenhæng i sundhedsvæsnet på kryds af de forskellige sektorer.

Skal undgå ”huller” i overgangene
En ældre diabetespatient er i behandling på hospitalet, hvor han får ordineret sin medicin. Hjemme har han brug for hjælp til at få taget medicinen dagligt på de rigtige tidspunkter og i de rigtige mængder. Dette hjælper kommunens hjemmehjælper med. Dette er blot et enkelt eksempel på de utallige steder, hvor de sundhedsydelser, vi modtager, krydser forskellige faggrænser og forskellige sektorer.

- I hver eneste overgang er der risiko for, at der kan opstå et ”hul”, og hvis vi ikke passer på, kan vi risikere, at især de svagere og mest udsatte patienter kan falde i. Derfor er jeg meget glad for, at vi har fået etableret den nye forskningsenhed, som skal sikre kvalitet og sammenhæng i projekter, der går på tværs af hospitaler og kommuner. Det må ikke blive borgerens hovedpine, om behandlingsansvaret flytter fra én myndighed til en anden undervejs i forløbet, siger Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Nedbryde barrierer mellem sektorerne  
TFE skal bygge bro mellem forskning og praksis og sikre kvaliteten i projekter, der går på tværs af hospitaler, kommuner, almen praksis og andre sundhedsfaglige grupper.

- Vores opgave er at sætte nye projekter i gang og være med til at kvalificere de mange gode initiativer, der allerede er i dag. Vi har en stærk tradition for forskning på regionens hospitaler, og derfor kan vi være med til at sikre kvaliteten i de tværsektorielle projekter. Formålet med den nye enhed er, at patienten oplever den bedst mulige sammenhæng i sit behandlingsforløb, fortæller Carsten Hendriksen, forskningsleder af TFE.

Fakta

 • TFE er fysisk placeret på Bispebjerg Hospital sammen med Afdeling for Sammenhængende Patientforløb 
 • Enheden består af 4 forskere samt en forskningssekretær.
 • Potentielle tværsektorielle projekter kan få hjælp i TFE – og ikke kun dem, der modtager finansiel støtte fra den såkaldte TVÆRS-Pulje, der rummer 4 millioner kroner til tværsektorielle forsknings- og udviklingsprojekter i regionen.
 • I projekter, der helt eller delvis finansieres af TVÆRS-Puljen, skal TFE som minimum deltage i udvalgte projektmøder for at bidrage til at sikre fremdrift og videnskabelig kvalitet
Emneord: Sundhed, Forskning, Tværsektoriel Forskningsenhed, Carsten Hendriksen, Sophie Hæstorp Andersen, Tværfagligt samarbejde, Psykiatri
Region Hovedstaden på DenOffentlige.dk Region Hovedstaden står for behandling, uddannelse og forskning inden for borgernes sundhedsvæsen, og sammen med andre udvikler vi hovedstadsregionen, hvor Region Hovedstaden har særlige opgaver ...
Aktivitet: Artikler: 171 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 13.11.18 Sundhed
  Børn og unge kommer langt hurtigere til i psykiatrien

  Siden 2010 har regionerne reduceret ventetiden for børn og unge i psykiatrien fra 76 til 22 dage. ”Jeg er stolt over, at vi har bragt ventetiden tre gange længere ned, end den var, da vi overtog" siger Sophie Hæstorp Andersen.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.