Ny regional forskningsenhed bygger bro i sundhedsvæsnet

En kvinde med psykiske lidelser sidder alene i sin lejlighed netop vendt hjem efter en indlæggelse på psykiatrisk hospital. Hvordan sikrer vi, at hun ikke føler sig overladt til sig selv og bliver utryg? Sådanne spørgsmål skal ny regional forskningsenhed hjælpe med at undersøge og finde svar på.

Region Hovedstaden har oprettet en ny Tværsektoriel Forskningsenhed (TFE), som skal sikre sammenhæng i sundhedsvæsnet på kryds af de forskellige sektorer.

Skal undgå ”huller” i overgangene
En ældre diabetespatient er i behandling på hospitalet, hvor han får ordineret sin medicin. Hjemme har han brug for hjælp til at få taget medicinen dagligt på de rigtige tidspunkter og i de rigtige mængder. Dette hjælper kommunens hjemmehjælper med. Dette er blot et enkelt eksempel på de utallige steder, hvor de sundhedsydelser, vi modtager, krydser forskellige faggrænser og forskellige sektorer.

- I hver eneste overgang er der risiko for, at der kan opstå et ”hul”, og hvis vi ikke passer på, kan vi risikere, at især de svagere og mest udsatte patienter kan falde i. Derfor er jeg meget glad for, at vi har fået etableret den nye forskningsenhed, som skal sikre kvalitet og sammenhæng i projekter, der går på tværs af hospitaler og kommuner. Det må ikke blive borgerens hovedpine, om behandlingsansvaret flytter fra én myndighed til en anden undervejs i forløbet, siger Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Nedbryde barrierer mellem sektorerne  
TFE skal bygge bro mellem forskning og praksis og sikre kvaliteten i projekter, der går på tværs af hospitaler, kommuner, almen praksis og andre sundhedsfaglige grupper.

- Vores opgave er at sætte nye projekter i gang og være med til at kvalificere de mange gode initiativer, der allerede er i dag. Vi har en stærk tradition for forskning på regionens hospitaler, og derfor kan vi være med til at sikre kvaliteten i de tværsektorielle projekter. Formålet med den nye enhed er, at patienten oplever den bedst mulige sammenhæng i sit behandlingsforløb, fortæller Carsten Hendriksen, forskningsleder af TFE.

Fakta

 • TFE er fysisk placeret på Bispebjerg Hospital sammen med Afdeling for Sammenhængende Patientforløb 
 • Enheden består af 4 forskere samt en forskningssekretær.
 • Potentielle tværsektorielle projekter kan få hjælp i TFE – og ikke kun dem, der modtager finansiel støtte fra den såkaldte TVÆRS-Pulje, der rummer 4 millioner kroner til tværsektorielle forsknings- og udviklingsprojekter i regionen.
 • I projekter, der helt eller delvis finansieres af TVÆRS-Puljen, skal TFE som minimum deltage i udvalgte projektmøder for at bidrage til at sikre fremdrift og videnskabelig kvalitet
Emneord: Sundhed, Forskning, Tværsektoriel Forskningsenhed, Carsten Hendriksen, Sophie Hæstorp Andersen, Tværfagligt samarbejde, Psykiatri
Region Hovedstaden på DenOffentlige.dk Region Hovedstaden står for behandling, uddannelse og forskning inden for borgernes sundhedsvæsen, og sammen med andre udvikler vi hovedstadsregionen, hvor Region Hovedstaden har særlige opgaver ...
Aktivitet: Artikler: 176 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.