Ny stor sag om bestikkelse: Fem sigtet og foreløbig 27 anholdt

32 offentligt ansatte foreløbig involveret, heraf er fem militært ansatte af forskellig rang sigtet for at have modtaget mobiler og it-udstyr. Tråde til Atea-sagen i Region Sjælland og Rigsadvokaten.

 
En ny sag om bestikkelse af offentligt ansatte involverer ualmindeligt mange personer, lyder reaktionen.
Mobiltelefoner, tablets og andet elektronisk udstyr.

Det er eksempler på bestikkelse, som 32 nuværende og tidligere ansatte i det offentlige ifølge politiet har modtaget fra en it-virksomhed. Fem af dem er militært ansatte af forskellig rang, og de efterforskes nu af Forsvarets Auditørkorps i Viborg for at have modtaget bestikkelse, fortæller auditør Claus Risbjerg.

De fem skal føjes til listen over i forvejen 27 nuværende og tidligere medarbejdere i det offentlige, som Bagmandspolitiet tirsdag sigtede og foretog ransagninger hos i en koordineret aktion.
 
De fem militærfolk, der gør tjeneste forskellige steder i landet, er som de øvrige sigtet for at have modtaget bestikkelse i form af mobiltelefoner, fjernsyn og it-udstyr fra en privat it-udbyder, siger Claus Risbjerg. Han ønsker ikke at oplyse om de pågældendes rang, men siger dog, at der er tale om "et spænd".
 
- I princippet kan det være alt fra menige til nogen af officersrang, siger han.

De fem er sigtet for alt fra modtagelse af en mobiltelefon til en værdi af 4000 kroner og til modtagelse af it-udstyr for omkring 50.000 kroner, fortæller han.

 
Det er ifølge Claus Risbjerg i forbindelse med Bagmandspolitiets efterforskning, at efterforskerne faldt over navne på ansatte fra Forsvaret. 
 
- De fem sager er fuldt identiske med de øvrige, men Forsvarets Auditørkorps har kompetence til at efterforske mod militært ansatte, og det er derfor, at det er os, der sigter de fem, siger han.
 
Auditørkorpset har foretaget ransagninger på de fem militært ansattes bopæl og sigtede dem for overtrædelse af straffelovens paragraf 144, der omhandler modtagelse af bestikkelse i et offentligt erhverv.
 
Rigsadvokaten laver intern undersøgelse
Indkøbsprocedurer hos Rigsadvokaten skal nu gennemgås, efter at en medarbejder er sigtet for bestikkelse. Blandt de anholdte var en IT-medarbejder hos landet øverste anklagemyndighed, Rigsadvokaten.
 
- Det er naturligvis meget alvorligt, at en ansat her hos Rigsadvokaten er under mistanke og nu er blevet sigtet i en sag om bestikkelse, siger rigsadvokat Ole Hasselgaard i en pressemeddelelse.
 
- Samtidig er det naturligvis vigtigt at understrege, at det forhold, at man er sigtet, ikke betyder, at man dermed er skyldig, tilføjer han.
 
Ifølge rigsadvokaten vil der allerede på nuværende tidspunkt blive lavet en intern undersøgelse hos Rigsadvokaten, hvor blandt andet indkøbsprocedurer og arbejdsgange vil blive vurderet. Desuden skal det undersøges, om den sigtede medarbejder kan fortsætte i sit job.
 
- Den konkrete personalesag kan jeg ikke oplyse mere om på nuværende tidspunkt. Der er netop tale om en personalesag, og den skal behandles efter de regler, der gælder for det, siger rigsadvokat Ole Hasselgaard.
 
Skandaleramt it-firma hjælper politiet i bestikkelsessag
It-selskabet Atea, der kom på alles læber i 2015 med afsløringerne om bestikkelse i den såkaldte Region Sjælland-sag, har hjulpet politiet frem mod de 27 anholdelser, der er foretaget tirsdag.  Det skriver it-firmaet i en pressemeddelelse. 
 
- Siden juni 2015 har Atea haft et omfattende samarbejde med SØIK (også kendt som Bagmandspolitiet red.), også om de forhold som dagens sigtelser omfatter, skrives der i pressemeddelelsen. 
 
Flere tidligere ansatte i Atea er tidligere blevet sigtet i en anden bestikkelsessag, der startede i sommeren 2015. Den sag startede, da politiet fattede mistanke om, at tidligere ansatte i Atea, der senere blev ansat hos firmaet 3A-it, havde bestukket ansatte i Region Sjælland, Rigspolitiet og Kriminalforsorgen. 
 
De tidligere Atea-ansatte skulle ifølge politiets sigtelse havde givet en million kroner til de offentligt ansatte fra 2007-2015. Blandt andet skulle de ansatte i Region Sjællands it-afdeling angiveligt have brugt pengene på dyre udenlandsrejser til Dubai og USA og hotelophold som betaling for at have givet ordrer til Atea. 
 
I alt er 13 personer blevet sigtet i Atea-sagen, og seks har været varetægtsfængslet. To er ansat i Rigspolitiet og Region Sjælland, og fire var medarbejdere i Atea og 3A-it.
 
Sagen er endt med at koste flere i Region Sjælland jobbet, herunder en tidligere direktør. 
 
/ritzau/
Emneord: Bestikkelse, Atea, Skandaler, Kriminalitet, Region Sjælland, Bagmandspolitiet, Rigsadvokaten, Claus Risbjerg, Forsvaret, Auditørkorps
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også