Ny udvikling: Færre køber huse i Nordsjælland

Boligsiden.dk ser nærmere på boligmarkedet i Danmarks 11 landsdele. Denne gang er fokus på Nordsjælland, hvor det samlede boligsalg er faldet 8,3 procent det seneste år.

I Nordsjælland bliver der solgt færre villaer og rækkehuse nu, end der gjorde for et år siden. I marts 2017 landede de nordsjællandske ejendomsmæglere 456 handler, mens tallet faldt til 418 for samme måned i år. Det er en tilbagegang på 8,3 procent, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Det er en bemærkelsesværdig udvikling, da boligmarkedet ellers har buldret frem de sidste mange år med dyrere salgspriser, kortere salgstider og markant flere solgte boliger. Men den tendens er nu vendt – i hvert fald når det kommer til antallet af solgte boliger.

”Salgspriserne er stadig højere nu, end de var for et år siden – ligesom det fortsat går hurtigere med at sælge sin bolig. Men der bliver bare ikke bliver solgt lige så mange villaer og rækkehuse som tidligere i Nordsjælland, og det er en ny situation, som på sigt kan påvirke netop priser og salgstid,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Årsagen til, at der nu bliver handlet færre boliger, skal blandt andet findes i det høje prisniveau i Nordsjælland, og de seneste år er det kun blevet dyrere at købe hus i området. Siden marts 2013 er den gennemsnitlige salgspris per kvadratmeter steget 27,7 procent og 5,7 procent det seneste år alene.

”Det får mange til at overveje, om vi er ved at nå toppen, og derfor er køberne begyndt at være mere tilbageholdne. Den seneste stramning af finansieringsmulighederne kan også have indflydelse på køb af villaer i den dyre prisklasse,” siger Birgit Daetz.

Værste salg i Furesø Kommune
Det største fald er sket i Furesø Kommune, hvor antallet af solgte boliger er dykket 32,6 procent det seneste år. Og det er ikke kun det seneste år, det er den vej. Ser vi fem år tilbage – til marts 2013 – og sammenligner med samme måned i år, blev der dengang også solgt flere boliger end nu. De seneste fem års fald lyder på 17,1 procent.

Klaus Bundgaard Jensen, der er ejendomsmægler og indehaver af danbolig Bundgaard og Jørgensen I/S i Furesø Kommune, peger ligesom Birgit Daetz på kraftige prisstigninger som årsag til nedgangen i salget.

”Furesø er hårdt ramt, fordi priserne er har nået et niveau, hvor køberne hellere flytter 10 kilometer længere nord på til Hillerød eller Frederikssund, hvor de får mere bolig for pengene grundet markant lavere kvadratmeterpriser,” siger han.

Flere boligområder er ramt
Det er dog ikke kun Furesø, der kæmper med at afsætte boligerne. Også Allerød, Egedal, Fredensborg, Halsnæs, Helsingør og Rudersdal er blandt de nordsjællandske kommuner, hvor færre villaer og rækkehuse har skiftet hænder det seneste år. Kun Frederikssund, Hillerød og Hørsholm oplever det modsatte.

”Lige nu oplever vi, at det stillestående boligmarked i København har en afsmittende effekt på det nordsjællandske. Det er næsten en tro kopi af situationen i 2007, hvor vi havde et lille udbud, en skærpede konkurrence mæglerne i mellem og nogle priser, der til tider er helt ude i hampen,” siger Klaus Bundgaard.

Bedre end for fem år siden
Hele fortællingen om det nordsjællandske boligmarked er dog ikke kun skræk og rædsel, for historien er en helt anden, hvis man anskuer udviklingen over fem år i stedet for ét. Her er både antallet af solgte nordsjællandske villaer og rækkehuse, og de fleste andre nøgletal således grønne og vidner om fremgang.

For eksempel bliver der solgt 59,5 procent flere boliger nu end for fem år siden, ligesom den samlede købesum er steget næsten 100 procent fra marts 2013 til samme måned i år.

Fakta om Nordsjælland:

 • Landsdelen Nordsjælland omfatter kommunerne Allerød, Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, Hørsholm og Rudersdal.
 • Ingen af de nordsjællandske kommuner er kommet op på det prisniveau, de præsterede før  finanskrisen.
 • Landsdelen har et areal på 1.449 kvadratkilometer.
 • Indbyggertal pr. 1. kvartal 2018 461.852 (Kilde: Danmarks Statistik)
Boligsiden A/S på DenOffentlige.dk På Boligsiden.dk gør vi det nemt for boligkøbere at finde den bolig, de er på jagt efter. Selskabets aktionærer er ejendomsmæglere, ejendomsmæglerkæder og Dansk Ejendomsmæglerforening. Boligsid...
Aktivitet: Artikler: 134 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.09.20 Infrastruktur
  Stor skov på vej til fynboerne

  En ny skov, der er over tre gange større end Sprogø, skal ligge nordøst for Svendborg og er nu kommet ét spadestik nærmere. Skoven bliver et grønt og rekreativt åndehul for naturglade fynboere og beskytter samtidig det lokale drikkevand.

 • 09.09.20 Infrastruktur
  DSB vil give kompensation til kunder

  Pressemeddelelse: Efter regeringens seneste anbefalinger og tiltag gælder der i visse tilfælde særlige refunderingsregler.

 • 23.04.20 Infrastruktur
  Politisk aftale om grønne busser og klimasamarbejdsaftaler

  Regeringen, RV, SF, EL og ALT er enige en aftale, der udmønter 75 millioner kroner til grønne regionale busser, ligesom transportministeren skal indgå klimasamarbejdsaftaler om grøn kollektiv trafik med landets største kommuner. Begge tiltag skal være med til at accelerere den grønne omstilling af bustrafikken frem mod 2030.

 • 16.04.20 Infrastruktur
  Ny grøn erhvervsrabat på Storebælt

  For at tilskynde virksomhederne til at benytte de mest miljøvenlige køretøjer og for at forenkle erhvervsrabatterne på Storebæltsforbindelsen har et bredt politisk flertal (regeringen, RV, SF, V, DF, K og LA) besluttet at omlægge rabatterne, så der kun gives rabat ved brug af de mest miljøvenlige køretøjer.

 • 07.04.20 Infrastruktur
  Rigspolitiet: Første trin i enkontrolleret genåbning af det danske samfund

  Der tages nu hul på den første fase af en gradvis genåbning af det danske samfund. Rigspolitiet fortæller her, hvordan første trin af genåbningen kommer til at forløbe.