Ny uro om fødeafdeling på Riget: Nybagte forældre skal hjem efter fire timer

Besparelser lukker barselsafsnit på Rigets patienthotel. Fremover skal nybagte mødre hjem i løbet af fire timer.

De sidste fem stuer af barselsafsnittet på Patienthotellet på Rigshospitalet bliver nedlagt af sparehensyn. Det skriver DR.

Stuerne har tidligere været reserveret til førstegangsfødende. Her kunne nybagte familier blive hjulpet godt i gang af en jordemoder.

Det er slut fra 17. december. Det oplyser hospitalet i en skriftlig meddelelse til de kommende forældre, der er knyttet til fødeafdelingen. 

Her fremgår det ifølge DR, at fødsler, hvor der ikke opstår komplikationer eller behov for pleje og behandling, foregår ambulant. 

- Ved en ambulant fødsel kan du blive på fødeafdelingen i op til 4 timer efter fødslen, og derefter tager du hjem til dig selv. 

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

- Er du førstegangsfødende, vil du få tilbud om barselsopfølgning i hjemmet, står der i brevet. Det er ifølge DR underskrevet chefjordemoder Rikke Nue Møller, klinikchef Heidi Sharif og oversygeplejerske Pernille Emmersen.

Under en tidligere sparerunde lukkede hospitalet sit såkaldte barselshotel, hvor nybagte forældre kunne opholde sig i begyndelsen. 

Det førte blandt andet til, at klinikchef Morten Hedegaard forlod Rigshospitalet. Han havde i 14 år stået i spidsen for en af landets største fødeafdelinger.

Men det er under al kritik, at stuerne bliver lukket, mener Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører i Socialdemokratiet. 

I oktober fremlagde partiet sit sundhedsudspil. Her står blandt andet, at nye forældre bør have mulighed for at blive op til to døgn på en form for barselshotel. 

- Det er så vigtigt, det ved vi, og det er også Sundhedsstyrelsens anbefalinger, at det at få etableret familien er vigtigt for barnet, siger han. 

Sundhedsordføreren påpeger, at der kommer flere patienter til, og der kommer flere nyfødte børn.

- Man kan ikke kritisere regionerne, for de gør det, de kan med de penge, de har fået af regeringen. 

- Det er ene og alene regeringen, der bestemmer, hvor mange penge regionerne skal have. Og det er for få, siger han.

/ritzau/

Emneord: Sundhedsområdet, Regionerne, Fødsler, Rigshospitalet, Region Hovedstaden, Besparelser, Jordemødre, Førstegangsforældre, 161118
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.08.19 Social
  Tillidsfolk i København: Socialområdet nærmer sig nedsmeltning

  Nedskæringerne på socialområdet i Københavns Kommune vil gøre ’uoprettelig skade’, advarer fem faggrupper nu i et fælles opråb til politikerne.

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 19.06.19 Sundhed
  Omlægning til økologi på hospitalerne afsluttet med stor succes

  Region Hovedstadens politiske mål om omstilling af alle hospitalskøkkener i Region Hovedstaden til minimum 60% økologi er mere end nået. Projektet omkring omstilling til økologi afsluttes her i juni måned med stor succes.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.